Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul: AKP İktidarında İşsizlik Patladı

Antalya CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul: AKP İktidarında İşsizlik Patladı

Cumhuriyet Halk Partisi Antalya İl Başkanı Ahmet Kumbul yayınladığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından yayınlanan işsizlik rakamlarını ele alarak “31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler, işsizliğin çığ gibi büyüdüğü,

çalışanların güvencesiz ve esnek çalışma koşullarına hapsedildiği, gençlerin üçte birinin evde oturduğu, üniversite mezunlarının iş bulamadığı bu tablodan kurtulmanın ilk adımı olacaktır” dedi.

Kumbul açıklamasında şunlara değindi:

“TÜİK’in açıkladığı 2018 Ekim ayı işsizlik raporundaki veriler, ekonomik krizle birlikte işsizliğin hangi boyutlara ulaştığını gösteren acı bir gerçektir.

TÜİK'e göre; işsiz sayısı 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu.

Oransal olarak; işsizlik oranı yüzde 1,3 artışla yüzde 11,6’ya çıktı. İş bulma ümidini kaybeden işsizleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizleri, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanları da hesaba kattığımızda

gerçek işsizlik oranının yüzde 17,1’e, gerçek işsizlik sayısı ise 7 milyon kişiye ulaştığını görürüz.

Bunun yanı sıra; genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı üç puanlık artışla yüzde 22,3’e çıkmıştır. Gençlerin yaklaşık üçte biri ne eğitimde ne de istihdam yer alıyor.

İşsizlik sigortasına başvuru Aralık 2018 itibariyle 211 bine ulaştı. 2018 yılında, işsizlik sigortasına başvurular, yüzde 24’lük artışla 1 milyon 630 bine yükseldi. İşsizlik sigortasına başvuranların sayısı, 2017 yılından bugüne 292 bin kişi arttı.

İşsizliğin çığ gibi büyüyüp bu boyutlara ulaşması, AKP iktidarının uygulamış olduğu neo-liberal ekonomi politikalarının doğal bir sonucudur. İşsizliğe kalıcı bir önlem almanın yolu, kamudaki istihdam payını arttırmak,

teşvik politikaları ile güvenceli ve nitelikli işler sağlamaktan geçmektedir.

“Taşeron işçilere kadro müjdesi” adı altında yapılan düzenleme ile, kamuda kanayan bir yara haline gelen taşeronluk sistemini ortadan kaldırmak adına 4 Aralık 2017’de çıkarılan KHK ile yaklaşık 850 bin kişi sözde kadroya geçirildi.

Bakanlık tarafından açıklanan hüküm gereğince bahsedilen 2020 yılına kadar, kamuda kadroya geçirilen işçilere ve belediye şirket işçilerine Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen yüzde 4+4’lük zam artış oranı uygulanacak.

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının kararına göre kamu ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler asgari ücrete yapılan zamdan muaf tutulacaklar.

Enflasyonun yüzde 25’leri bulduğu, alım gücünün her geçen gün düştüğü bir süreçte kamu ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler, asgari ücretteki artıştan muaf tutularak, sadece yüzde 4’lük bir artışa mahkûm edilmek isteniyor.

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler, işsizliğin çığ gibi büyüdüğü, çalışanların güvencesiz ve esnek çalışma koşullarına hapsedildiği, gençlerin üçte birinin evde oturduğu, üniversite mezunlarının iş bulamadığı bu tablodan kurtulmanın ilk adımı olacaktır”

yukarı çık
0
Paylaşım