Menu
RSS

Antalya CHP Milletvekili Budak: Alarm Zilleri Saray’dan Duyulmuyor

Antalya CHP Milletvekili Budak: Alarm Zilleri Saray’dan Duyulmuyor

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile benzer tedbirleri alan ülkelerin açıkladıkları ekonomi paketlerini karşılaştırdı. Buna göre Kanada, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 5’i,

Polonya yüzde 9’u ve İspanya yüzde 15’i kadar kaynağı önlem paketi için ayırdı. Türkiye’de ise bu oran GSYH’nın sadece yüzde 2’si oldu. Budak, “Üstelik bu paketin içinde emekçi lehine tek bir kuruş ayrılmış değil. Geniş tanımlı işsizlik mevcut haliyle 8 milyonu aşmışken

yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz. Ancak anlaşılan o ki istihdamda çalan alarm zilleri Saray’dan duyulmuyor” dedi.

Budak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi, istihdama yönelik çözüm getirmekten çok uzak.  Oysa şu anda korona virüsü krizi ile mücadele eden bütün ülkelerde en büyük korku işsizlik patlamasının yaşanması.

Bunun için İspanya GSYH’nın yüzde 15’i kadar kaynağı ekonomik mücadeleye ayırırken, bu oran Polonya’da yüzde 9, Kanada da ise yüzde 5 oldu. Ayrıca Polonya ve Kanada, Türkiye’nin açıkladığı toplam paketten daha büyük bir miktarı da ekonomiye doğrudan nakit transferi olarak aktaracak.

Türkiye ise ne yazık ki GSYH’sinin yalnızca yüzde 2’si kadar bir kaynak ayırdı. Üstelik bu paket istihdam ayağı eksik, iş güvencesini sağlamaktan çok uzak bir paket oldu.

İngiltere Çalışamayan İşçinin Maaşının Yüzde 80’ini Ödüyor

‘Sürü Bağışıklığı’ stratejisi nedeniyle eleştirilerin odağı olan İngiltere’de hükümet, çalışamayan işçilerin maaşlarının yüzde 80’ini ödeyeceğini, en küçük 700 bin işletmeye 10 bin sterlin hibe vereceğini açıkladı. Polonya, işçi maaşlarının yüzde 40’ını bütçeden karşılayacak.

Dahası, bu ülkelerde işletmelerin sigorta prim ödemeleri ertelenme yerine geçici bir süre için kaldırıldı. Kanada, İspanya gibi ülkelerde de benzer uygulamalar hayata geçiriliyor.

Tüm dünya istihdam kaybını önlemek, gelir kayıplarını telafi etmek için seferber olmuşken, bizim iktidarın gündeminde işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan milyonlarca çalışana yönelik herhangi bir politika yok.

Geniş tanımlı işsizlik mevcut haliyle 8 milyonu aşmışken yeni bir işsizlik dalgasını kaldıracak durumda değiliz.”

yukarı çık
0
Paylaşım