Menu
RSS

Antalya CHP Milletvekili Budak: Define Arama 2.Derece Çed Kapsamına Alındı Ama Yetersiz

Antalya CHP Milletvekili Budak: Define Arama 2.Derece Çed Kapsamına Alındı Ama Yetersiz

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, define arama faaliyetlerinin ikinci derece ÇED kapsamına alınmasını olumlu bulduklarını ancak bunun sorunları çözmeye yeterli olamayacağını söyledi.

“12 bin yıllık gölü kuruttular, şimdi define arama faaliyetlerini ikinci derece ÇED kapsamına alıyorlar. Yani ÇED’i kişilerin insiyatifine bırakıyorlar. Unutmayın Dipsiz Göl faciası da Valiliğin insiyatifiyle gerçekleşmişti” dedi.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği değerlendiren CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, “28 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği olumlu buluyoruz. Dipsiz Göl faciası yaşandıktan sonra hızlı reaksiyon gösterilerek mevzuatın değiştirilmesi önemli.

Ancak hiçbir sektörde sağlıklı denetim yapılamadığının göz önünde bulundurduğumuzda, dünyanın en büyük Açıkhava müzesi olan Türkiye’de, böylesine önemli bir konunun kişilerin insiyatifine bırakılması, yeni Dipsiz Göl facialarının yaşanmayacağını garanti edemez” dedi.

Budak şu soruları yöneltti:

 “Define arama projeleri, ÇED yönetmeliğinin, Çevresel Etki Değerlendirmesi Uygulanacak Projeler Listesi yerine ikinci derece olarak nitelendirilebilecek ve ÇED raporunu inisiyatife bağlı bırakan Ek-2 listesine eklenmiştir.

Dipsiz Göl faciasını göz önünde bulundurarak, ‘define arama projelerinin Ek-1 listesine dahil edilmeme gerekçesi nedir? Define avcılığının hem tarihsel yapılar hem de çevre üzerinde yarattığı ağır tahribatı engellemek için Bakanlığınız tarafından

bir eylem planı uygulanmakta mıdır? Varsa bu eylem planı nedir?”

yukarı çık
0
Paylaşım