Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya’da Akdeniz Meyve Sineğiyle İlaçsız Mücadele

Antalya’da Akdeniz Meyve Sineğiyle İlaçsız Mücadele

Antalya'nın Finike ilçesinde turunçgil yetiştiriciliğinde önemli zararlılardan olan Akdeniz meyve sineğiyle bakanlık destekli biyoteknik mücadele yapılıyor. Finike'de yaklaşık 35 bin dekar narenciye bahçesinin 5 bin dekarlık alanında

Akdeniz meyve sineği zararlısına karşı biyoteknik mücadele yapılıyor. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü bu kapsamda 8 ayrı istasyonda ve 16 kontrol tuzağında periyodik sayımlar yaparak

üreticileri Akdeniz meyve sineği mücadelesi konusunda bilinçlendiriyor.

Tarım ve Orman Müdürü Hasan Ali Gültekin, turunçgil yetiştiriciliğinde önemli zararlılardan olan Akdeniz meyve sineğiyle mücadelenin önemli olduğunu söyledi.

Gültekin, "Özellikle turunçgil ve narda Ağustos ve Eylül ayları içerisinde ihracatımıza da önemli etkileri olan Akdeniz meyve sineği, hava sıcaklığının artması, turunçgillerin sulanması,

narların tatlanmasıyla birlikte bahçelerdeki ürünlerimize yumurta bırakarak zararlanmalara sebep olmaktadır. Akdeniz meyve sineği erginleri, bu dönemlerde yumurtalarını meyve kabuğunun altına bırakır.

Yumurtadan çıkan larvalar meyvenin etli kısımlarından beslenerek buralarda yumuşama ve çöküntü meydana getirir. Zararlı tarafından yumurta bırakılan vuruklu meyveler hasat zamanından önce dökülür" dedi.

Akdeniz meyve sineğinin ürün ve kalite kaybına neden olması nedeniyle ihracatı da olumsuz etkilediğini vurgulayan Gültekin, "Mücadele yöntemlerinin başında 'kültürel önlemler' dediğimiz bahçe temizlikleri önemli bir yer tutmaktadır.

Bahçelerimizde geçen yıldan kalan vuruk meyvelerin toplanması mücadele için önemli bir etkendir. Bunun yanında yine bakanlıkça ruhsatlandırılmış biyoteknik mücadele etmenleri kullanılarak bu zararlıyla mücadele mümkündür.

Bunlardan biri tuzak ve feromonla yapılmaktadır. Tuzakların içinde bulunan feromonlar böceği kendisine çekiyor ve içeride bulunan kimyasallar sayesinde zararlı bertaraf oluyor.

Bunun yanında protein tuzaklar mevcut. Bunlar da erkek ve dişilerin tamamını çekerek içeride hapsolup ölmesini sağlıyor.

Ayrıca kontrol sağlamak amacıyla bahçelerimize yıl boyunca delta tuzakları konuluyor ve periyodik aralıklarla sayım yapıyoruz.

Sayımlar belli bir miktara geldiğinde portakalın ve narın olgunlaşma dönemine yakın zamanda üreticilerimize ilanlar yaparak mücadelenin başladığını bildiriyoruz.

Kitlesel olarak mücadele etmek en etkili mücadele yöntemlerinden biridir. Bu zararlıyla mücadele etmezsek ihracata gidecek ürünlerimizde kota olayına rastlayabiliriz.

Bu nedenle mücadeleyi etkin bir şekilde yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Turunçova Mahallesi'nde narenciye üreticisi Ömer Faruk Çobanoğlu da biyoteknik mücadeleyle ilaçsız meyve üretim olanağı sağladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Bakanlığın önermiş olduğu biyoteknik mücadeleyi yıllardır kullanıyorum. İyi netice alıyoruz. Kısmi dal ilaçlaması ya da kimyasal ilaçlama yöntemini kullanmıyoruz.

Tuzaklarda sayım yapıldığı zaman bakanlığın destek verdiği tuzakları alarak mücadeleye devam ediyoruz. Ve ürünümüz kimyasal kalıntı olmadan son tüketiciye ulaşıyor."

yukarı çık
0
Paylaşım