Menu
RSS

Antalya’da Ceviz Büyüklüğündeki Dolu Bölgeyi Vurdu, Ağaçlar Devrildi Seralar Yıkıldı!

Antalya’da Ceviz Büyüklüğündeki Dolu Bölgeyi Vurdu, Ağaçlar Devrildi Seralar Yıkıldı!

Antalya’nın Demre ilçesinde sabah saatlerinde dolu ve şiddetli rüzgar etkili oldu. Ceviz ve yumurta büyüklüğündeki dolu ve rüzgar ağaçları devirirken, seralar ve tarım alanlarında büyük zarara yol açtı. Demre'de saat 09.30 sıralarında başlayan yağmur

kısa sürede yerini ceviz ve yumurta büyüklüğünde dolu, ardından da şiddetli rüzgara bıraktı. İlçe merkeziyle Köşkerler, Beymelek, Çevreli, Kapaklı ve Gürses mahallelerinde etkili olan dolu ve şiddetli rüzgar ağaçları devirdi, seraların plastik örtülerini yırttı.

Bazı seralar ise çökerken, içindeki ürünler de zarar gördü. Demre Belediye Başkanı Ak Partili Süleyman Topcu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mustafa Işık, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları, zarar gören bölgelerde inceleme ve tespit çalışmalarına başladı.

Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, "Şu anda tespit çalışmalarına başladık. Zarar gerçekten çok büyük. Bu yaz gününde büyük bir şok yaşıyoruz. Dolu sağlam plastik örtü bırakmadı.

Fırtına birçok serayı yerle bir etti. Cam seraların camları kırıldı. Kesin zarar konusunda belki akşama doğru bir rakam verilebilir" dedi.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bugün saat 10.30 sıralarında başlayan dolu yağışı ve fırtına meyve bahçelerine, seralara, enerji nakil hatlarına, araçların camına ve kaportalarına, gün ısı sistemlerine zarar verdi.

Kumluca’da caddeler biriken sel suları nedeniyle zaman, zaman araçların geçmesine engel oldu. Ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı, yerini yağmurla karışık doluya bıraktı. Dolu ve aşırı yağmur ilçede yer yer fırtınaya dönüştü.

Portakal, zeytin bahçeleri büyük zarar görürken verirken plastik seralar da ceviz büyüklüğündeki dolu tarafından adeta delik deşik edildi. Cam seralarda doludan büyük hasar gördü. Cam seralarda ise kırılan camlar, toprağı elle işlenemeyecek hale getirdi.

Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Göven ve AK Parti İlçe Başkanı Arif Yavuzer, dolu ve fırtınanın ardından zarar gören vatandaşları ziyaret etti.

Başkan Göven; “Bugün saat 10. 30 sıralarında, başlayan dolu yağışı ve fırtına meyve bahçelerine, seralara, oto cam ve kaportalarına, çatılardaki gün ısı sistemlerine zarar verdi.

Ağaçlar yollara devrildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü Ekiplerimiz ağaçları yoldan kaldırdı. Afetin teselli verici yönü can kaybımızın olmayışıdır. Mal telafi edilir. Ama halkımızın can güvenliğine zarar gelmesin.

Allah bu tür afetlerden korusun” dedi. Vatandaşlar ise, dolunun büyük taneler halinde yağmursuz kuru bir şekilde yağdığını ifade ederek, çok korktuklarını, evlerinin içine kaçtıklarını söylediler.

Dolu yağışının ardından ilçe merkezine kısa bir süre elektrik verilemedi. Zarar gören enerji nakil hatları da tamir edildikten sonra tüm şehir elektrik verilmeye başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Ekiplerinin yapacağı hasar tespitinden sonra zararın boyutu belli olacak

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: GEREKLİ DESTEĞİ VERECEĞİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da hortum ve doludan etkilenen çiftçilere 'geçmiş olsun' dileğinde bulundu.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden fotoğraflarla yayımladığı mesajında Çavuşoğlu, "Demre, Finike ve Kumluca ilçelerimizde bugün hortum ve doludan etkilenen çiftçilerimize geçmiş olsun. Mümkün olan en kısa zamanda hasar tespiti yaparak, çiftçilerimize gerekli desteği vereceğiz" dedi.

Öte yandan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, sağanak ve gök gürültülü sağanağın il genelinde etkili olduğu, metrekareye 25- 50 kilogram yağış beklendiği belirtildi.

FİNİKE'DE DE DOLU YAĞDI

Finike ilçesinde de kısa süreli dolu etkili oldu. Dolu nedeniyle portakal bahçelerinde ve seralarda hasar meydana geldi. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, dolunun kısa süreli olarak Turunçova Mahallesi'nde etkili olduğunu ve yaklaşık 10 serayla bazı portakal bahçelerinde hasara yol açtığını söyledi.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TARIM ALANLARINDA İNCELEME

Kumluca Belediye Başkanı Yusuf Göven ve AK Parti Kumluca İlçe Başkanı Arif Yavuzer, dolu ve şiddetli rüzgar nedeniyle zarar gören tarım alanlarında incelemelerde bulundu. Başkan Göven, "Dolu ve fırtına meyve bahçelerine, seralara, araçlara, evlerin çatılarındaki güneş enerjili su ısıtma sistemlerine zarar verdi.

Ağaçlar yollara devrildi. Afetin teselli verici yönü can kaybımızın olmayışıdır. Mal telafi edilir; ama halkımızın can güvenliğine zarar gelmesin. Allah, bu tür afetlerden korusun" dedi.

İlçe sakinleri ise dolunun büyük taneler halinde yağdığını belirterek, çok korktuklarını ve evlerine kaçtıklarını söyledi. ​Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı hasar tespit çalışmasının ardından zararın boyutunun belirleneceği kaydedildi.

Öte yandan dolu sonrası ilçe merkezine kısa süreliğine elektrik verilemedi. Hasar oluşan enerji nakil hatları tamir edildikten sonra şebekeye elektrik verilmeye başlandı.

yukarı çık
0
Paylaşım