Menu
RSS

Antalya Kaş’ta Aker Ve Silah Arkadaşları İçin Hatıra Ormanı

Antalya Kaş’ta Aker Ve Silah Arkadaşları İçin Hatıra Ormanı

Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları anısına Antalya'nın Kaş ilçesinde kurulan 'Mustafa Ertuğrul Aker Hatıra Ormanı'na ilk fidanlar dikildi.

Mustafa Ertuğrul Aker Hatıra Ormanı, Kaş- Antalya D- 400 karayolunun Bayındır Mahallesi kavşağındaki 23 dekarlık alanda kuruluyor. Hatıra ormanına ilk fidanlar törenle dikildi.

Törene Kaymakam Bilgihan Bayar, Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya Garnizon Komutanlığı'ndan Yarbay Ferhat Çoban, Kaş Jandarma Komutanı Binbaşı Hakan Öztürkmen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Atılgan, Orman İşletme Müdürü Süleyman Demir,

Kaş Turizm Bürosu Sorumlusu Mustafa Aydın, AKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Rıza Ünlü, THK Antalya İl Başkanı Süleyman Girgin, daire amirleri, oda başkanları,

sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Mustafa Ertuğrul Aker'in silah arkadaşı Burdurlu Gazi Halil İbrahim Çavuş'un oğlu Orman Günaydın ve Kaşlılar katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Konuşmaların ardından Mustafa Ertuğrul Aker Hatıra Ormanı'na servi, defne, zakkum, akaysa ve hatmi çiçeğinden oluşan 500 fidan dikimi yapıldı.

Fidan dikiminin ardından törene katılanlar hep birlikte Birinci Dünya Savaşı sırasında 4 topunu götürdüğü Tarihi Top Yolu'na geçerek, Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarına saygı ve anma yürüyüşü düzenledi.

Yürüyüşe katılanlar Kaş Kaymakamlığı tarafından bulunarak açılan 7 kilometrelik yoldan yürüyerek, Mustafa Ertuğrul Aker'in 27 Aralık 1916 tarihinde toplarını ateşleyerek dünyanın ilk savaş gemisi Ben My Chree'yi batırdığı Top Tepesi'ne geldi.

Burada Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları adına saygı duruşunda bulunuldu. Kaymakam Bilgihan Bayar, "Kaş'ta 27 Aralık 1916 tarihinde yapılan harekatta toplam 36 şehidimiz var.

Bugün Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarını ölümsüzleştirecek hatıra ormanına ilk fidanları dikiyoruz. Bu başlangıç. 23 dekar alana dikilecek olan değişik türde fidanlarla burası bir park, bir nefes alma alanı olacak.

Bu ormanın yanına Kaşlı Çanakkale kahramanı Yusuf Ziya (Çavuş) Erdil adına da bir hatıra ormanı kurulacak. Mustafa Ertuğrul Aker'in toplarını taşıdığı Top Yolu düzenlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tescili yaptırılacak.

Her yıl bu tarihte bu yolda anma etkinlikleri düzenlenecek. Heykel sanatçısı Rıfat Üstündağ tarafından yapılacak Mustafa Ertuğrul Aker heykeli Kaş'ta uygun bir alana dikilecek.

Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları Kaş'ta ölümsüzleştirilecek ve gelecek kuşaklara taşınacak. Bu etkinlikler Kaş'ta geleneksel hale gelecek" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım