Menu
RSS

Antalya Rafting Turizminde 700 Bin Turist, 200 Milyon TL Gelir Bekliyor

Antalya Rafting Turizminde 700 Bin Turist, 200 Milyon TL Gelir Bekliyor

Antalya'nın en önemli turizm destinasyonlarından olan ve Köprülü Kanyon Milli parkı sınırları içinde bulunan Köprüçay, bu yıl rafting için 700 bin yerli ve yabancı turistten 200 milyon TL civarında turizm geliri bekliyor. Yılın ilk organizasyonunu Nevruz bayramında İranlı turistler ile başlatan işletmeler,

Haziran ayı ortasından itibaren ise dünyaya açılıyor. Başta Rusya olmak üzere Almanya, Hollanda, Polonya, İran ve Iraklı turistlerin büyük rağbet gösterdiği rafting, bölgede 53 işletmeye ekmek kapısı oldu.

Ancak son yıllarda Köprüçay'da düşen su debisi ve tanıtım eksikliği sebebiyle her geçen sezonu mumla arar hale geliyor.Köprülü Kanyon Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı Refik Armağan, Türkiye'nin en önemli doğal rafting merkezi olan Köprüçay'ın bazı bölümlerinde çayın ortasında oluşan adacıklarda botların taşlık alanlara oturduğunu belirterek " Tedbir alınmazsa geleceğimiz parlak değil" dedi.

36 bin hektarlık doğa harikası

Toros Dağları'ndan doğarak doğa harikası kanyonların arasından geçen Köprüçay, Serik'in güneyinden Akdeniz'e dökülünceye kadar her yıl 100 binlerce turisti rafting sporuyla buluşturuyor.

İki tarafı dik, çıkılması hemen hemen imkansız olan kanyonlardaki yeraltı suları ile beslenen Köprüçay, Türkiye'nin en güzel tabii rekreasyon alanlarından da birisi olma özelliğini taşıyor.

Nehrin batısındaki dağlık arazide bulunan tarihi Selge şehri, nehir kenarındaki kaleler, su kemerleri, Roma devrine ait köprüler ve tarihi yollar gibi pek çok arkeolojik kaynaklara ev sahipliği yapan 36 bin hektarlık alana sahip olan Köprülü Kanyon Milli Parkı, aynı zamanda Türkiye'nini en büyük Akdeniz servisi ormanı olma özelliği yanında, kızılcam, karaçam, sedir, köknar, meşe çeşitleri ve yabani zeytinlikler ile yaban hayatı açısından da zengin.

Alageyik, yaban keçisi, yaban domuzu, ayı, kurt, tilki, tavşan ve çeşitli kuş türlerinin mevcut olduğu Köprülü Kanyon milli Parkının bir kısmını içinde barındırdığı Köprüçay'ın üst kısımlarında kırmızı benekli alabalık, sazan, yılan balığı, diğer kısımlarında kefal avlamak mümkün.

Onlarca işletme milyonlarca liralık yatırım

Tüm bu özellikleriyle Antalya'nın en önemli turizm destinasyonları arasında bulunan rafting merkezleriyle de Mart ayından itibaren tüm dünyadan misafirler ağırlıyor.

Tatilini Antalya'da geçirmek için otellere yerleşen turistler, tur şirketleri tarafından sabahın ilk saatlerinde otellerinden gruplar halinde alınıp kişi başı 40 euro gibi bir ücretle Köprüçay rafting merkezlerine taşınıyor. Halen 53 işletmenin bulunduğu bölgede turistler önce kendi dillerinde rafting güvenliği hakkında yapılan sunumu dinliyor.

Ardından kask ve can yelekleri dağıtılan turistler, yine araçlarla rafting başlama noktalarına taşınıyor. burada her botta profesyonel raftingci olan rehberler eşliğinde botlara binen turistler, yaklaşık 3 kilometre olan amatör parkurda dalgalarla boğuşup adrenalinin keyfini çıkartıyor.

7'den 70'e her yaş grubuna hitap eden Rafting turlarında 6 ile 65 yaş arası misafirlere ise kaza sigortaları yapılmadan botlara alınmıyor. Rehberlerin ise her birinin ferdi kaza sigortası bulunuyor. Başlama kontasından sıra ile minik şelalelerin üzerinden aşarak, zaman zaman dalgaların arasında kaybolan turistlerin, yaşadıkları heyecan çığlıklarına yansıyor.

Yaklaşık 4 saat süren 13 kilometrelik parkur aralarında kendilerin tura çıkaran işletmelerin önündeki varış noktalarına ulaşan turistler burada öğle yemeklerini yiyip yorgunluk atıyor ve ardından parkura kaldıkları yerden devam ediyorlar.

Bölgede halen Köprüçay kıyısında hizmet veren 53 işletmenin 100 milyon liranın üzerinde yatırımı bulunuyor. Bölgenin turizme parasal katkısı ise yılda 200 milyon Tl civarında.Tüm bu yatırım ve gelirlere rağmen ise Köprüçay'ın en büyük sıkıntısı düşük su debisi ve tanıtım eksikliği.

Hedef 700 bin turist

Köprülü Kanyon Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı Refik Armağan, Mart ayında Nevruz bayramı sebebiyle gelen İranlı turistlerle açtıkları sezonda istediklerini bulamadıklarını söyledi.

Mart ayından buyana işletmelere her an turist gelecekmiş gibi hazır beklediklerini söyleyen Armağan, " Ümitlerimizi bu yıl erken rezervasyon rakamlarının geçtiğimiz yıllara oranla çok iyi olması sebebiyle Haziran ayına bıraktık.

Seçimler ve dünya kupasına rağmen son 3-5 gün içerisinde istediğimiz rakamlara ulaşmaya başladık. Eylül ayı ortalarına kadar en az 650-700 bin yerli yabancı turist bekliyoruz. Türkiye’nin dışında Almanya, Rusya, Polonya ve Hollanda ağırlıklı ziyaretçilerimiz oluyor. İran ve Irak şu anda büyük ilgi duyuyor. " dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım