Menu
RSS

Antalya Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramı İçin Ata’ya Çelenk Sundu

Antalya Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramı İçin Ata’ya Çelenk Sundu

Antalya Tabip Odası 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’na çelenk sunma töreni düzenledi. Törene Oda’nın yönetim kurulu üyeleri ile doktorlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Antalya Tabip Oda Başkanı Nursen Şahin, Tıp Bayramı’nın doğuşu hakkında bilgi verdikten sonra şunları söyledi:

“Tıp öğrencileri aslında işgale karşı çıkışlarında niyetleri bağımsızlık ve özgürlüktü. İşgale ve emperyalizme karşı kendi çaplarında bir tepki gösteriyorlar. Ama o baskı ortamında, son derece umut verici, geleceğe dair insanların umudunu da büyüten bir hareketti.

Onun için anlamı büyük. Bugün bir şey değişti mi dersek, hekimler hala demokrasiden, özgürlükten, barıştan yana mücadele ediyorlar. Mesleklerinin gereği olarak ta insana ait olan herşeyin yanında oluyorlar. Yaşamaya ve yaşatmaya son derece önem veriyoruz.

Onun için de bizim daha demokratik, özgür, barış içindeki günlere ihtiyacımız var diyoruz. Şiddetten kimsenin canı yanmasın dileklerimle hepinizin Tıp Bayramı’nı kutluyorum”

Tıp Bayramı’nın ortaya çıkışı, 14 Mart 1827’de İkinci Mahmut döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önermesiyle kurulan ilk cerrahhane olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulmasıyla oluşmuştur.

Cerrahhanenin kurulmasıyla Türkiye modern tıp eğitimine başladı ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi de “Tıp Bayramı” olarak kabul edilmiştir. Tıp Bayramı’nın ilk kutlaması 14 Mart 1919’da işgal altındaki İstanbul’da yapılmıştır.

Tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri, işgali protesto için toplanmış ve dönemin ünlü doktorları da destek vermiştir. Böylece ilk Tıp Bayramı, tıp sektöründe hizmet edenlerin yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

Günümüzde 1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

yukarı çık
0
Paylaşım