Menu
RSS

CHP Kumluca Partilerinin 94. Yılını Kutladı

CHP Kumluca Partilerinin 94. Yılını Kutladı

CHP Kumluca İlçe Örgütü partilerinin 94. Yılı nedeniyle Atatürk anıtına çelenk koydular. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra bir konuşma yapan CHP Kumluca İlçe Başkanı Kemal Bilal Öner

“Bugün 9 Eylül 1923 de kurulan Cumhuriyet Halk Partisi'nin kuruluşunun 94. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Öner CHP’nin köklerinin milli mücadeleye dayanan tek parti olduğunu, Türk devletinin kurucu partisi olduğunu söyledikten sonra konuşmasına şöyle devam etti;

“Bütün yurttaşların eşit hak ve hürriyete sahip olduğu Cumhuriyet rejimini kuran partidir. Yalnızca Osmanlı hanedana ait olan ve üzerinde yaşayan hiç kimsenin söz sahibi olmadığı Türkiye topraklarını; egemenliğin yalnızca millete ait olduğu vatan toprağına dönüştüren partidir.

Halkın tüm kesimlerinin iradesinin yansıtıldığı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulmasına ve yapısının oluşmasına öncülük eden partidir. Osmanlı’nın yüzlerce yıl süren duraklama ve çöküş dönemlerinde gerçekleştiremediği çağdaşlaşmayı gerçekleştiren partidir.

Yozlaşmış geleneksel kurum ve anlayışların batağından Türkiye’yi kurtararak; toplumsal refahın ve çağdaşlığın kapılarını aralayan partidir.  Kültürde, sanatta, bilimde, teknolojide, eğitimde, sağlıkta, tarımda, sanayide, ulaşımda, güvenlikte,

iç ve dış politikada Osmanlı’nın bıraktığı enkazı, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne dönüştüren partidir.

Hepsinden önemlisi; “Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri de Cumhuriyet Halk Partisi” diyen Mustafa Kemal'in partisidir.

Hilafet'in kaldırılması, Şer’î mahkemelerinin kaldırılması, Tekke ve Zaviyelerin kapatılması vb. gibi geleneksel toplum kurumları kaldırılarak, Türk Medeni Kanununun kabul edilmesi ile Kanunla kadın erkek eşitliğinin sağlanması,

birçok Avrupa ülkesinden önce Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkının verilmesi, bölge sanat okullarının açılması, Laikliğin Cumhuriyetin temel ilkesi olarak kabul edilmesi ile Uluslararası saat ve takvim uygulanması vb. uygulamaları ile modern toplum kurumları oluşturulmuştur.

1970'li yıllarda CHP, değişen dünya koşullarına ve ülke koşullarına göre önerdiği köylüye dönük düzen değişikliği, bağımsız sanayi toplumuna geçiş, insanca bir orman düzeni, çağdaş ve halkçı eğitim düzeni,

ulusal dış politika ve ulusal savunma politikası, doğuda yeni bir halkçı düzen, doğal kaynaklarda ulusal düzen, sosyal konut, arsa ve kentçilik düzeni, yönetimde düzen değişikliği, anayasa düzeni kurulurken anayasada yapılacak değişiklikler gibi

Ortanın Solu, Demokratik Sol ve Sosyal Demokrat politikalar üreterek kurucu felsefeden uzaklaşmadan kendisini yenilemiş sosyal reformlarla düzen değişikliğini hedefleyen bir partiye dönüşmüştür.

CHP geçmişte laik, demokratik, tam bağımsız parlamenter Türkiye Cumhuriyeti'ni kurduğu gibi yarınlarda da bunun koruyucusu olacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin İcraatları (1923-1950)

Cumhuriyet Halk Partisi; gücünü halkından alan, kökleri geçmişe dayanan ve ufkunu belirlemek için geleceğe bakan, her daim kendini yenileyen bir bakışın, zikzaklar çizmeyen ve gömlek değiştirmeyen bir siyasal duruşun ve sosyal adaletin,

bağımsızlığın, demokrasinin, eşitliğin ve hürriyetin temeli olan bir rejimin kurucusu ve koruyucusu olan partidir.

Cumhuriyet Halk Partisi hiçbir zaman kendi iktidarı için ülkenin ve halkın çıkarına aykırı hareket etmemiştir.

27 yıldır tek başına yürüttüğü iktidarı kaybetme pahasına 1950 de çok partili yaşama geçerek Türkiye'ye demokrasiyi getirmiştir.

Bu 27 yıllık iktidar sürecinde Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin icraatlarına ve ufkuna değil AKP; Osmanlıcılığı savunan öncülleri ve ardılları da dahil olmak üzere hiç kimse erişemeyecektir.

27 yıllık bu iktidar sürecinde 600 yıllık Osmanlı Hanedanı’nın atamadığı adımları genç Türkiye Cumhuriyeti atmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilerleyişi için yapılan inkılapların önemini anlatmaya zaten böyle yüzlerce makale yetmez. Ancak bütün bunların dışında Cumhuriyet Halk Partisi’nin imar ve inşaya dayalı eserlerinden birkaçına değinmek isterim

1.Demir-çelik haddehaneleri, tuğla, çimento ve kereste fabrikaları kurularak altyapı çalışmaları için gerekli hammaddeler üretilmeye başlanmıştır.

2.İlaç, şeker, ispirto, antrasit, klor alkali, ziraat makineleri, şişe-cam, gaz maskesi, gülyağı, çay, selüloz, gazete, sigara kağıdı, tütün, alkollü ürünler (bira, rakı, şarap, likör vb) gibi katma değeri yüksek ürünlerin fabrikaları kurularak sanayi kalkınma sağlanmıştır.

3.Kapsül, tabanca, tüfek ve havan fabrikaları kurularak milli savunma sanayii geliştirilmiştir. Ayrıca Gölcük Tersanesi kurulmuştur.

4.İplik, kumaş, dokuma, ipek, bez, hazır giyim fabrikaları ve Sümerbank kurularak halkın ucuza temel ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanmıştır.

5.Devlet Hava Yolları, Petrol ve Altın Arama ve İşletme İdareleri kurulmuştur.

6.Ankara, Kayseri ve Eskişehir’de üç adet uçak ve motor fabrikası kurulmuş; bu fabrikalarda; yüzlerce uçak üretilmiştir.

7.Türkiye Zirai Donatım Kurumu kurularak çiftçinin ihtiyacı olan malzemeleri ucuza temin etmesi sağlanmıştır.

8.Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Kurularak:

Osmanlı döneminde yabancılar tarafından inşa edilmiş ve yönetilen 3880 km demiryolu devlet tarafından satın alınmış (millileştirilmiş) ve 15 yıl içerisinde de 3047 km demiryolu inşa edilmiştir.

9.Bankalar millileştirilmiş ve yerli sermayeye yeni bankalar kurdurulmuştur. Bunlardan bazıları:

Türkiye İş Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türkiye Tütüncüler Bankası, Türkiye Sanayi Kredi Bankası, Sanayi ve Maadin Bankası, İller Bankası, Zonguldak Yatırım, Kayseri Milli iktisat Bankası, Eskişehir Bankası, Denizbank, Halk Bankası,

Emlak ve Eytam Bankası, Sümerbank, Etibank, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası, Vakıflar Bankası, Akbank.

10.İletişim ve telekomünikasyon alanında; Türk Telsiz Telefon Şirketi kuruldu, İzmir ve İstanbul Telefon Şirketleri yabancılardan satın alındı, Ankara Radyoevi ve Otomatik Telefon hizmete girdi.

11.Sağlık alanında; Ankara Numune, Haydarpaşa Numune, Elazığ Cüzzam hastaneleri kurulmuştur.

Bu hastaneler isimleri gibi “örnek” ve çağın en ileri hastaneleridir. Bununla birlikte “dispanser” olarak da bildiğimiz 150 adet muayene ve tedavi evi kurulmuştur.

12.İzmir Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Adliye Hukuk Mektebi, Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Ankara Devlet Konservatuarı, İstanbul Devlet Konservatuarı,

İzmir Devlet Konservatuarı, Gazi Orta Öğretmen Okulu, Ankara Motorlu Tayyarecilik Okulu, Refik Saydam Hıfzısıha (Sağlık Bilgisi) okulları kurulmuştur.

13.Başta MTA (Maden Teknik Arama) Enstitüsü olmak üzere Zonguldak/Türkiye Taş Kömürü, Sivas/Divriği Demir, Isparta/Keçiborlu Kükürt, Kütahya/Linyit ve Elazığ/Ergani Bakır gibi Türkiye’nin ilk maden işletmeleri kurulmuştur.

14.Çubuk, Porsuk, Gölbaşı, Seyhan, Gürmenek barajları kurulmuştur.

15.Bununla birlikte; Uluslararası İzmir Fuarı, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Merkez Bankası, Halkevleri, Devlet İstatistik Enstitüsü, Demiryolları ve Limanlar Genel Müdürlüğü, Çocuk Esirgeme Kurumu, Anadolu Ajansı vb birçok kurum CHP iktidarında kurulmuştur.

Bütün bunlar Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında yapılan eserlerden sadece birkaçıdır.

1923-1950 arasında bu eserler yaratılırken ve yatırımlar geçekleştirilirken bir kuruş bile borç alınmamıştır.

Borç alınmadığı gibi Osmanlı'nın bıraktığı Düyun-u Umumiye borçları da ödenmiştir.

1929-1932 arası Dünya tarihinin en büyük krizi olan ''Dünya Ekonomik Bunalımı'' dönemidir.

1939-1945 arası dünya'nın yıkıma sürüklendiği 2.Dünya Savaşı dönemidir. Bu dönemde tüm dünya kana bulanırken ve komşu ülkelerde bile milyonlarca insan ölürken, Türk vatandaşların burnu dahi kanamamıştır

Bugün Cumhuriyet Halk Partisi’ni eser bırakmamak ile eleştirenlerin tek yaptıkları bu eserleri yok pahasına satarak yandaşlarına peşkeş çekmek olmuştur.

Cumhuriyet Halk Partisi tüm bunları övünmek için değil, ülkesine ve halkına bu hizmetleri yapmayı bir borç bildiği için gerçekleştirmiştir. İktidarda olduğu süre boyunca dünya genelinde yaşanan ekonomik,

askeri ve siyasi sıkıntılar göz önünde bulunduğunda; dört dörtlük gurur dolu bir iktidar geçmişi bırakmıştır”

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi mensupları olarak; bu mirasa sahip olmaktan gurur duyuyoruz.

Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün Cumhuriyet Halk Partisi mensuplarına bizlere bıraktıkları bu miras için teşekkür ediyoruz"

yukarı çık
0
Paylaşım