Menu
RSS

Antalya’da Bulunan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Köse: Türkiye'nin 5 Temel Sorunu Var

Antalya’da Bulunan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Köse: Türkiye'nin 5 Temel Sorunu Var

CHP Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Nilüfer Deveci’nin yaptığı kısa bir açılış konuşması sonrası konuşan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse Türkiye'nin 5 temel sorunu olduğunu söyledi. CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse,

Antalya İl Kadın Kollarının "Demokrasi, Adalet ve Barış Yolculuğu" projesi kapsamında Antalya'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. 15 gün önce Kırıkkale'de başlattıkları yolculuk çerçevesinde 39 ilde sivil toplum temsilcileriyle buluşup ülke ve

kent sorunlarını tartıştıklarını belirten Fatma Köse, yolculuğun devam edeceğini, 81 ilin tamamında "hak hukuk adalet" buluşmalarını gerçekleştireceklerini söyledi. 

'Türkiye'nin 5 Temel Sorunu Var'

Türkiye'nin demokrasi ana sorununa bağlı ekonomi, dış politika, eğitim, toplumsal barış ve kadın sorunu olmak üzere 5 temel sorunu olduğunu belirten Fatma Köse, şunları söyledi: "Demokrasi sorununa baktığımızda hak, hukuk ve adaletin Türkiye'de ne durumda olduğunu kendi hayatlarımızdan biliyoruz. Mevcut otoriter yönetimiyle Türkiye, uygar dünyadan tamamen uzaklaştı. İkinci büyük sorunumuz ekonomi. Üretim yapılmayan bir Türkiye'yle karşı karşıyayız.

O güzelim ovalar bomboş duruyor. Enflasyon oranı dünya ortalamasının 5 katından daha fazla. 16 milyon civarında bir vatandaşımız yoksulluk sınırının altında gelire sahip. 8 milyon yurttaşımız, 5 gencimizden biri işsiz. 9,5 milyona yakın kişi kayıt dışı çalışmakta.

Bir diğer sorunumuz istikrar ve itibardan yoksun dış politikamız. Türkiye tutarsız, hayalperest bir dış politika anlayışı ile tarafsızlığını, inanırlığını ve güvenilirliğini kaybetti. İktidarın kavgacı diplomasisi ülkemizi Avrupa Birliği hedefinden tümüyle uzaklaştırdı.

Girmemize ramak kalan Avrupa Birliği artık konuşulmuyor bile. Dilimizde böyle bir tabir bile yok Eğitim sistemimiz başarı açısından dünya sıralamasının son sıralarında yer alıyor. Toplumsal barış, kardeşlik, birlikte yaşam, bir başka sorunumuz.

Kimliklere dayalı yaşam toplumumuzun bir arada yaşama kültürüne zarar vermekte. Bugün komşularımıza bile selam veremez hale geldik. Toplumun kutuplaşmasından medet uman bir iktidar tarafından yönetilmekteyiz. Barış demek bile suç haline geldi."

'Üreten Bir Türkiye Yeniden Test Edilmeli'

Bu sorunların çözümsüz olmadığını, sorunların her biri için çözümlerinin olduğunu belirten Fatma Köse, "Üreten bir Türkiye'nin yeniden test edilmesi lazım. İş garantili, parasız, nitelikli eğitimi bir an evvel bu ülkenin hissetmesi gerekiyor.

Dış politikada 'yurtta sulh cihanda sulh' şiarımıza, uluslararası hukuka uygun bir politika izlememiz gerekiyor. Toplumsal barışı tehdit eden tüm sorunların çözümü, güvenlik açısından, ekonomik açıdan eşit vatandaşlık, insan hakları ve özgürlük politikalarının

tümünü kapsayan bir demokrasi anlayışı ile mümkün olabilir. Bu anlayış doğrultusunda özgürlükçü demokratik bir yönetimle tüm yurttaşları kapsayacak şekilde huzurun sağlanması gerekiyor" dedi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne vurgu yaparak konuşmasında kadın sorununa özel bir yer ayıran Köse, "Her gün en az bir kadın öldürülüyor. Dün Isparta'daydım, bir hafta içinde 3 kadın öldürülmüş.

Artık Türkiye dışarda kadın cinayetleriyle, çocuk tacizleriyle anılır hale gelmiş. Bu ülkede kadınlar olarak özgür, eşit olarak, güvenli bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bugün 6284 sayılı kadınları çocukları koruyan yasa tartışmaya açıldıysa,

İstanbul sözleşmesi tartışmaya açıldıysa kadın cinayetlerindeki artışın esas sebebinin politik olduğu anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

'Kadın Cinayetleri Ve İntiharlar Vicdanlarımızı Yaralıyor'

Toplantıya katılan CHP İl Başkanı Ahmet Kumbul da kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet konularına dikkat çekti.  "Kadın cinayetleri, aile içi şiddet ve ekonomik kriz kaynaklı intihar vakalarındaki artış vicdanlarımızı yaralıyor.

Kadın cinayetleri son 15 yılda yüzde 429 artış göstermiş. Kadınların işgücü ve siyasete katkısı açısından Türkiye 144 ülmke arasında 131'inci sırada. İşgücüne katılım erkeklerde yüzde 73,6 iken kadınlarda yüzde 34,4.

Bu yıl 299 kadınımız cinayete kurban gitmiş." diyen Kumbul, "Ülkeyi yönetenlerin bu konulara çözüm bulması için çok ciddi adımlar atması gerekiyor. Uluslararası İstanbul Sözleşmesi var.

Biz bunun yeterince uygulanamadığından yakınırken, Cumhurbaşkanımız 'Muhafazakâr vatandaşlarımızda rahatsızlıklar var, duyumlar alıyorum' diyebiliyor.  Birçok bakanın bu konuya nasıl yaklaştığı biliniyor.

Hem ülkeyi yönetenlere hem de siyaseten kanaat önderi konumunda olanlara çok iş düşüyor. Ne yapmaları gerektiğine ilişkin olduğu gibi, ağızlarından çıkan kelimelere ilişkin de dikkat etmeleri gerekiyor. Biz Antalya'da birçok belediyeyi kazandık.

En azından kent yönetiminde etkimiz var. Daha önce de söylediğimiz gibi yönetim sürecini katılımcı bir anlayışla, sizlerin de katılımıyla götürmeye çalışacağız. Aynı duyarlılığı ülkeyi yönetenlerden de bekliyoruz" dedi. 

Bir Dakikalık Alkış Eylemi

Konuşmaların bitiminde CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse konukları kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzlere karşı alkışlı protestoya davet etti. Salonda bulunanlar bir dakika boyunca alkışlarla çağrıya katıldılar.

yukarı çık
0
Paylaşım