Menu
RSS

Antalya’da Davul Zurnayla Kutlanan, Kırcami Planlarına Yargıdan İptal Kararı!

Antalya’da Davul Zurnayla Kutlanan, Kırcami Planlarına Yargıdan İptal Kararı!

Antalya’nın yıllardır yılan hikayesine dönen Kırcami planlarına yönelik açılan davada mahkeme, Büyükşehir ve Muratpaşa belediyelerinin son aşamaya getirdiği planlamaları iptal etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi'nin 30 yılı aşkındır devam eden

Kırcami planlarına yönelik sona getirdiği planlama çalışmalarını, mahkeme iptal etti. Her iki belediye, planların tamamlandığını Kırcamililerle paylaşmış, yakın zamanda inşaat çalışmalarının başlayacağını duyurmuştu.

Ancak Antalya Şehir Plancıları Odası, Büyükşehir Belediyesi'nin 25 bin ve 5 binlik planlarını, Muratpaşa Belediyesi'nin ise binlik planını Antalya 2'nci İdare Mahkemesi'ne taşıdı.

Şehir Plancıları Odası, Büyükşehir'e Muratpaşa sınırlarında kalan Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını içeren alanı 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliklerinin;

plan kararlarının kent bütünü verileri ile plan revizyonu gerekçelerinin tutarsız olduğu, planlama alanının nüfus projeksiyon hesabının ilçeler bazında hesaplanamayacağı, plan açıklama raporu ve plan hükümlerinde tutarsızlıklar olduğu gerekçesiyle planların iptal edilmesini istedi.

FAZLA YAPI YOĞUNLUĞU OLUŞTURACAK

Mahkeme, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı 25 binlik planlamanın, önceki iki planın olumlu yönlerinin de korunmamasının ve iki önceki plandan itibaren itirazlarda ve itirazların değerlendirilmesinde bulunmadığı halde bu müdahalelerin sebebinin anlaşılamamış olduğuna hükmetti.

Mahkeme, bu hususların sağlıklı kentleşme yönünden şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına, ayrıca gerekçelerde ve planlama kararlarında belirtilen planlamanın temel hedeflerine aykırı olduğunu değerlendirdi.

Mahkeme, Büyükşehir Belediyesi'nin 5 binlik planlamasında ise 2 emsalli yapılaşma koşullarının bölgenin özelliğine uygun olmayan fazla kat yüksekliği ve fazla yapı yoğunluğu oluşturacağını belirterek, dava konusu 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliklerinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaştığını kaydetti.

SOSYAL DONATI ALANLARI YETERSİZ

Şehir Plancıları Odası, Muratpaşa Belediyesi'nin yaptığı binlik planlamaya yönelik de hem Muratpaşa'nın, hem de Büyükşehir'in yaptığı planların iptaline yönelik dava açtı.

Oda, üst ölçekli planlara karşı dava açıldığı, kentin yeni yerleşim alanlarına açılmasını gerektiren bir nüfus projeksiyonu açığı bulunmadığı, üst ölçekli planlara aykırı olduğu, sosyal donatı alanlarının yetersiz olduğunu ileri sürerek planların iptalini istedi.

BİNLİK PLANLAMA DAYANIKSIZ KALDI

Mahkeme, binlik planların 5 binlik ve 25 binlik planlamayla bağlantılı olduğuna atıfta bulunarak, söz konusu iki planın iptaline yönelik karar verildiğini kaydetti.

Mahkeme, 5 binlik ve 25 binlik planların iptalinin ardından binlik planlamanın dayanaksız kaldığını belirterek, 1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaştığını kaydetti.

DAVUL ZURNALI KUTLAMA YAŞANMIŞTI

Muratpaşa Belediyesi, geçen yıl 10 mahalleyi kapsayan Kırcami bölgesinin tamamlanan parselasyon çalışmasını onay için Büyükşehir Belediyesi'ne göndermişti.

Hazırlanan dosyalar mahalle muhtarları, dernekler ve Kırcami sakinlerinin araçlarla refakati eşliğinde belediyeden ayrılırken Muratpaşa Belediyesi Kent Meydanı'nda ise davul ve zurnalarla Antalya'nın 30 yıllık sorununun çözüme ulaşacağı düşüncesiyle büyük sevinç yaşanmıştı.

Büyükşehir Belediyesi Encümeni ise Muratpaşa Belediyesi'nin, Kırcami planlama sürecindeki 7 mahallenin itiraz değerlendirmelerini jet hızıyla onaylamıştı.

yukarı çık
0
Paylaşım