Menu
RSS

Antalya’da İhracatta Büyük Kayıp: 30 Milyon Dolar

Antalya’da İhracatta Büyük Kayıp: 30 Milyon Dolar

İhracatta büyük kayıp Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, 2016 yılının ilk 50 gününde ihracattaki kaybın 30 milyon dolar olduğunu söyledi. Çetin, ette, sütte, ekmek ve sigortada sorun olduğunu bu sorunun küçük üretici ve tüketiciyi ezdiğini ifade etti.

ATSO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı İzzet Bayar başkanlığında ATSO Başkanı Davut Çetin ve meclis üyelerinin katılımıyla ATSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

"50 GÜNLÜK İHRACATTA 30 MİLYON DOLAR KAYBETTİK"

Başkan Çetin, aralık ayı başında ilgili bakanlıklara Antalya'nın kayıp riskini ve çözüm önerilerini açıklayan bir rapor gönderdiklerini belirterek konuyla ilgili bilgiler verdiğini söyledi.

Görüşmelere rağmen gelişmelerden ön görüleriyle haklı çıktıklarını belirten Çetin, "Geçen hafta itibariyle meyve sebze ihracatımızda yüzde 38, domates ihracatında yüzde 63 düşüş var. 50 günlük ihracatta 30 milyon dolar bir kayıp gerçekleşti. En fazla kaybı beklediğimiz gibi domateste yaşadık. Bu kayıp esas olarak Rusya'ya ihracatın düşmesinden kaynaklandı.

Rusya'ya meyve ve sebze ihracatımız yüzde 91 azalmış durumda. Alternatif pazar olarak İsrail, Azerbaycan, Beyaz Rusya'da artış var, ama yeterli değil. Asıl sorun havaların ısınmasıyla bundan sonra yaşanacak. Şu anda domatesin hal fiyatı 1 liraya doğru geriliyor, yani 5-6 yıl öncesi fiyatlar düzeyinde.

Aralık ayında yaptığımız girişimler sonucunda desteklerin artırıldığı açıklandı, ancak bunun kararı geçenlerde yayımlandı. Tarımda ihracat iadeleri artırıldı. İhracat iadeleri sebzede ton başına 160 TL, çiçekte ton başına 400 Tl, meyvede 155 TL oldu. Ton başına iade tutarlarında ciddi artış yok. Daha çok, azami destek oranları artırıldı. Tarımsal üretim sözleşmesi varsa bu miktarlar yüzde 100 artıyor ve yarısı üreticiye, yarısı ihracatçıya ödeniyor" dedi.

"RUSYA PAZARINDA BEKLEDİĞİMİZDEN İYİ SONUÇLAR ALABİLİRİZ"

Turizmle ilgili de konuşan Başkan Çetin, "Ocak ayında gelen turist sayısı da Rusya'da yüzde 81, Almanya'da yüzde 16, Hollanda'da yüzde 20, toplamda yüzde 17 düştü. Şubat ayındaki toplam kayıp yüzde 21 düzeyinde. Bu aylar elbette gösterge olamaz. Böyle giderse turizmde yüzde 25-30 civarında kayıp yaşayabiliriz. Eğer dış ve iç koşullar olumlu yönde gelişirse son aylarda toparlanma olabilir ve Rusya pazarında bile beklediğimizden daha iyi sonuç alabiliriz" ifadelerini kaydetti.

Başbakan Davutoğlu'nun dün açıkladığı Turizm Destek Planını da değerlendiren Çetin, uçak desteklerinin geçen yıl başlamış olduğunu söyledi. Charter uçaklarına 6 bin dolarlık desteğin önemli olduğunu belirten Çetin, "Ancak, bu desteğin kararı gecikmiştir ve 31 Mayıs'a kadar destek de artık yeterli değildir Bakanlığa bu sürenin uzatılması için yetki verileceği söyleniyordu. Ancak bir karar çıkmadı. Dolayısıyla uçak desteği süresi uzatılmalıdır" diye konuştu.

THY'YE 'DİREKT' GÖNDERMESİ

Turizm paketi içerisinde Antalya'ya direkt tarifeli uçuşlar beklediklerini ancak bunun gerçekleşmediğini belirten Çetin, Türk Hava Yolları'nın direkt uçuş seferlerini eleştirerek şöyle konuştu: "Antalya turizminin dış hatlarda direkt tarifeli sefer sorunu maalesef devam etmektedir.

Uçakla 2-3 saatlik yerler İstanbul aktarmasıyla 7-8 saate çıkmaktadır. THY bugünlerde yabancı spor kulüplerine sponsorluklarıyla dikkat çekiyor. Son olarak yeni Batman filmine sponsor oldu. Hatta bir reklamı var, Batman filmindeki sanal Gotham kentine sefer yaptığını söylüyor. Yani THY, dünyayı sanal Gotham'a götürüyor, ama Antalya'ya getiremiyor" dedi.

"ETTE, SÜTTE, EKMEKTE, SİGORTADA SORUN VAR"

Başkan Çetin, birçok sektörde sorun olduğunu, bu sorunların küçük üreticiyi de tüketiciyi de ezdiğini belirterek şöyle konuştu:

"Maalesef son dönemde birçok sektörde ciddi sorunlar yaşanıyor. Ette sorun var, sütte sorun var, ekmekte sorun var, zorunlu sigortada sorun var. Et fiyatlarına bu çağda narh koyuyoruz, oysa bunun çözüm olmadığı açık. Hükümet yemde ve gübrede KDV'yi yüzde 1'e indirdi, ama vergi indiriminin fiyatlara yansıtılmadığını Sayın Bakanın kendisi açıkladı.

Ette gümrük tarifesi yüzde 250 oranında, bu derece dış rekabetten korunuyor, ama ülkede et üretimi yeterince artmıyor. Süt ve peynirde gümrük vergisi yüzde 200 oranında, bu korumaya rağmen üretici mağdur. Fındıkta üretici mağdur, sebze ve meyvede üretici mağdur. Ekmekte küçük fırınlar mağdur.

Zorunlu trafik sigortasında dürüst vatandaş sahtekârların ve sistemdeki yanlışın bedelini ödüyor. Elektrikte dürüst vatandaş ağır bedel ödüyor. Bu sistem küçük üreticiyi de tüketiciyi de eziyor. Küçük üretici birleşmedikçe ve ortak yatırım yapmadıkça, tüketici örgütlenmedikçe, doğru dürüst politikalar uygulanmadıkça bu sorunlar çözümlenemez" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım