Menu
RSS

Antalya’da Yaya Geçitleri Mercek Altında

Antalya’da Yaya Geçitleri Mercek Altında

Yeni trafik kanundaki yaya öncelikli uygulamalar Antalya’daki kamu kurumlarını harekete geçirdi. Emniyet ve belediyeler tüm yaya geçitlerini nitelikli hale getirecek. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘devrim’ olarak açıkladığı yaya öncelikli trafik düzeniyle ilgili ilk çalışmalar Antalya’da başladı.

Antalya Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir ve ilçe belediyeler tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 19 ilçedeki mevcut yaya geçitlerinin tamamı mercek altına alınıyor.

GEÇİŞ HAKKI YAYADA

Trafik Kanunu’nda yapılan değişiklikler ve Antalya’da yürütülecek çalışmaların detayları ile ilgili Hürriyet’e konuşan Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül, “Eski yasada yaylar araçların uzaklık ve hızını göz önüne almak zorundaydı. Yeni düzenlemeye göre ise yaya geçitlerinde ilk geçiş hakkı yayalara verildi” dedi.

YENİ DÖNEM BAŞLADI

2918 sayılı Kanunun 74’inci maddesinde yapılan değişiklikle yaya geçitlerinde yayalara yol vermeyen sürücülere 488 TL ceza uygulanacağı uyarısını yapan Şengül, “Artık yaya ve sürücüler için yeni bir dönem başladı. Biz de kanun uygulayıcılar olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz. İlk olarak da mevcut yaya geçitlerinin uygunluğu konusunda çalışacağız” diye konuştu.

STANDART HALE GELMELİ

Bazı bölgelerde yaya geçitleriyle ilgili ciddi yapısal sıkıntıların olduğunu kaydeden Şengül, şöyle devam etti: “Öyle noktalar var ki her esnafın önüne yaya geçidi konulmuş. Bu noktalarda yasayı uygulamaya kalksanız trafik akışı ciddi şekilde sıkıntıya neden olabilir. O yüzden önce yaya geçitleri standart hale getirilmeli.”

RAPOR HAZIRLANACAK

Antalya’da yaya geçitlerinin dağılımı ve niteliği noktasında ciddi sıkıntılar olduğunu vurgulayan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Abdullah Gökmen, “Antalya rasgele yaya geçitlerinin yapıldığı bir kent. Bu eksikliği birçok bölgede görebiliyorsunuz. Biz ilgili kurumlara geniş kapsamlı bir rapor hazırlayıp bu konuya dikkat çekeceğiz. Tabi yaya geçitlerinin niteliği ve kanunlar kadar eğitim de çok önemli” dedi.

YAYA DA CEZA ÖDEMELİ

Kural ihlali yapan araç sürücüleri kadar yayalara da yaptırım uygulanması gerektiğine vurgu yapan Gökmen, şöyle devam etti: “Yaya geçidinde durmayan sürücü nasıl ceza ödüyorsa, yaya geçidini kullanmak yerine olmadık yerlerden karşıya geçen yayalar da ceza ödemeli. Tabi Türkiye’de bazı yenilikleri kabullenmek zor oluyor. Yasalara uyma konusunda uyardığınız kişi size sopayla karşılık verebiliyor.”

yukarı çık
0
Paylaşım