Menu
RSS

Antalya’da YÖREX, 9’uncu Kez Kapılarını Açtı

Antalya’da YÖREX, 9’uncu Kez Kapılarını Açtı

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) bu yıl 9'uncusunu düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) başladı. Antalya Expo Center'da 24-28 Ekim tarihleri arasında düzenlenen fuarın açılışına Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, eşi Ebru Türel,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Antalya'da 5 gün boyunca 72 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden katılımcılara ev sahipliği yapacak YÖREX'te bu yıl 485 kurum ve firma bulunuyor. Türkiye'nin 7 bölgesinden onlarca ilden getirilen yöresel lezzetler ve değerlerin sergilendiği fuarı, 5 gün boyunca 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

YÖREX'in artık 9 yaşında olduğunu belirten Vali Münir Karaloğlu, fuarın başardığı en önemli konunun yerel ürünler konusunda ortaya koyduğu farkındalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de coğrafi işaretli ürünlerin 9 yıl önce bugünkü kadar bilinmediğine dikkati çeken Vali Karaloğlu, "Coğrafi işaretli ürün sayımız 100 küsurdan 400'lere yaklaştıysa oda ve borsalar, kamu kurum ve belediyelerin mutlaka katkısı var ama farkındalık oluşturmak açısından YÖREX'in büyük katkısı var.

YÖREX Türkiye içindeki rüştünü, gelişimini tamamlanmıştır. 2-3 senedir aynı şeyleri konuşuyoruz ve atık YÖREX'i uluslararası alanlara taşımalıyız" dedi.

Anadolu'nun binlerce yıllık ürünlerinin YÖREX'te bir arada bulunduğunu belirten Büyükşehir Belediye Bakanı Menderes Türel ise "9 yıl önce başlayan bu fuarın yıllar içindeki değişim ve gelişimine hep beraber şahit olduk. İlk yıl 24 bin ziyaretçinin katıldığı ve bugün 200 bine yakın ziyaretçinin beklendiği bu fuarın önemli bir gelişim sergilediği görülmektedir" diye konuştu.

AVRUPA'YA TAŞINACAK

Fuara 9 yıldır katılma nedeninin burada 81 milyonun, yani bu toprağın sahip olduğu zenginlikler olduğunu belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da YÖREX'in coğrafi işaretli ürünlerin hem Türkiye hem dünya ile buluşmasını sağladığını açıkladı. YÖREX'in birlik ve beraberliğin sembolü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerin zenginlik anlamına geldiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

"Eğer zengin olmak istiyorsanız, illerinizi ve ilçenizi zengin etmek istiyorsanız kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın, bunları markalaştırın, dünyaya satın. Bakın Fransa bir tane peyniri markalaştırmış ve dünyaya satıyor. Bizde her il ve ilçede bir peynir çeşidi var ama markalaştıramamışız.

Bugün Türkiye'de 150'nin üzerindeki ürünü odalarımız tescil ettirdi. Şimdi bunları esas AB'de tescil ettirmek lazım. Şu an sadece Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı var tescil edilen. Şimdi sırada diğer ürünler var ve inşallah bunları Avrupa'da tescil ettirebilirsek bizi kopyalayamayacaklar ve işte o zaman marka olacağız. Önümüzdeki dönemde de yöresel ürünlerimizi Avrupa'daki fuarlara taşıyacağız."

TESCİLLİ ÜRÜN SAYISI 379

YÖREX'in coğrafi işaretli ürünler alanında önemli bir eksikliği doldurduğunu belirten Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan da TPE olarak coğrafi işaretler sahasında yapılan çalışmalarda, Türkiye'nin tarihi ve kültürel değerleri olan ve belli bir kaliteyi ve gelenekselliği garantileyen ürünlerin coğrafi işaret tesciliyle koruma altına alındığını söyledi.

Coğrafi işaretli ürünlerin ticarileşmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını da anlatan Asan, "Halen 379 tescil mevcut olup, 413 başvurunun işlemleri devam etmektedir. Üç ürünümüz AB'de tecilli olup, 14 ürünümüz de başvuru aşamasında.

Coğrafi işaret açısından en önemli konu, bir taraftan atalarımızdan bize miras kalan bu değerleri gelecek nesillere aktarmak diğer taraftan da bu ürünlerin katma değerini yükseltmek ve üreticilerimizin daha fazla gelir kazandırmak" dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım