Menu
RSS

Antalya’daki Basın, Özyol’a Saldırı Karşısında Kenetlendi: ‘Özgür Basın Susturulamaz’

Antalya’daki Basın, Özyol’a Saldırı Karşısında Kenetlendi: ‘Özgür Basın Susturulamaz’

Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesi yazarı İdris Özyol’a yapılan saldırı Antalya basınını ayağa kaldırdı. Dün gazete binası önünde buluşan gazeteciler, siyasiler ve STK temsilcileri saldırıyı kınayarak “Özgür basın susturulamaz” diye haykırdı.

Dün akşam saat 18.30 sıralarında Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesi yazarı İdris Özyol, gazete binasından çıktıktan sonra iddiaya göre 3 kişi tarafından saldırıya uğradı. Özyol’u darp ederek yaraladıktan sonra olay yerinden kaçan saldırganları arama çalışmaları devam ederken,

olay Antalya kamuoyunu ayağa kaldırdı. Başta gazeteciler olmak üzere bazı siyasiler, STK temsilcileri ve vatandaşlar Özyol’a yapılan çirkin saldırıya tepki göstererek kınadı.

Bugün öğleden sonra Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi öncülüğünde gazete binası önünde toplanan kalabalık, basın açıklaması yaparak Özyol’un yalnız olmadığını herkese gösterdi.

Saldırganların Hala Yakalanmaması Utanç Verici

Gazeteci İdris Özyol’a saldıranların hala yakalanamamış olmasının üzüntü verici olduğunu kaydeden Çağdaş Gazeteciler Derneği Akdeniz Şubesi Başkanı Engin Korkmaz, şunları söyledi:

“Antalya'da bir gazeteci saldırıya uğradı. Meslektaşımız, üyemiz, şu an önünde bulunduğumuz Yeni Yüzyıl Gazetesi’nin emekçisi, şair yazar İdris Özyol; darp edildi. Saldırganlar hala yakalanabilmiş değil. Yaşananları bu kadar basit özetlemek mümkün değil elbette.

Çünkü olayın perde arkası var. Özyol, bir süredir belli bir kesim tarafından tehdit ediliyordu. Muratpaşa Belediye Meclisi'nde yaşanan bir tartışmada taraflardan biri, Özyol'un yanı sıra Gerçek Gazetesi'nden Songül Başkaya ve diğer birçok kişiye tehditler savuruyordu.

Dün ise bu tehditler adresini buldu. Hedef gösterilmesinin hemen ardından Özyol, çalıştığı gazetenin yakınında 3 kişinin saldırısına uğradı. İşine gelmeyen haberi şiddet kullanarak yazdıramayacağını, sevmediği gazeteciyi

sopayla susturacağını sanan bu taş devri zihniyetini iyi tanıyoruz. 21. Yüzyıl Türkiye'sinde kimsenin görmek istemediği bu anlayışın hala can yakıyor olması utanç vericidir.”

Saldırganlar Bir An Önce Yargı Önünde Hesap Vermelidir

Saldırganların gerekli cezayı almasını beklediklerinin altını çizen Korkmaz, “Eğer bu geçekleşmezse ülkede hiçbir gazetecinin mesleğini yapma imkanı kalmayacaktır. Sadece can güvenliğimiz değil, halkın haber alma hakkı tehdit altındadır.

Diğer yandan saldırganları azmettiren, sağa sola istediği gibi tehditler savuran, gazetecileri hedef gösteren kim varsa yargı önünde hesap vermelidir. Özyol'a geçmiş olsun derken yalnız olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

Gazeteciler bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacaktır. Bu işin peşini bırakmayacağız. Yetkililere sesleniyoruz, adaleti ve güvenliği sağlamaya davet ediyoruz” dedi.

Konuşmak Yerine Döverek

“Muratpaşa Belediye Meclisi’ndeki olaydan sonra tehdit alıyordum. Çarşamba günü akşam saatlerinde gazeteden çıktığımda 22-25 yaşlarında bir erkek bana çarptı. Sonra ‘Pardon’ dedi . O sırada da bana kafa attı. Ben yere düştüm biraz daha hırpaladı.

Yanında bir kişi daha vardı. Görüntülerini bulduk, saldırganlar 3 kişi. Bana başka bir şey söylemediler. Sadece ‘Pardon’ dediler” diyerek olayı anlatan Özyol ise, şunları dile getirdi:

“Bu yaşadığımı bir dizi şeyin devamı olarak görüyorum. Yani Kılıçdaroğlu’na, Yeni Çağ yazarı Yavuz Selim Demirdağ’a yapılan saldırının. Bu tür saldırganları pışpışladığınızda, saldığınızda hukukun kendilerini bu şekilde tesis edeceğini düşünüyorlar.

Konuşmak yerine döverek. Oysa gazeteci konuşulabilir biridir. Gazeteci, bir şeyi yanlış yazmışsa onu düzeltebilecek karakterde bir insandır. Bir gazeteciyi döverek tekzip edemezsiniz. Yapılan saldırı bu anlamda sadece bana yapılmış bir saldırı değil.

Artık insanlar sorunları konuşarak çözemez hale gelmiş. Daha önce tehdit edilmiştim ama bu bir yanıltma da olabilir. Bir başkası da bu işi görmüş olabilir. Farklı adresler de söz konusu olabilir.

O ihtimaller de polisler tarafından araştırıyor ama sonuçta birileri çıkacak ve ‘Bana omuz vurdu, küfür etti bende vurdum’ diyecek. Hep böyle oluyor. Çünkü, senaryo böyle hazırlanmış ama her şey anlattığım gibi oldu.”

CHP Milletvekili Zeybek: Bu Tehlikeli Bir Gidiş

Özyol’a destek vererek saldırıyı kınayan CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek de, “Son zamanlarda maalesef farklı düşüneni, muhalif olanı sindirme politikası izleniyor. İnsanları ayrıştıran, birbirine karşı nefret duygusunu geliştiren yaklaşım,

birlikte olarak el ele vereceğimiz bu süreçte milleti birbirine düşürüyor. Bu çok tehlikeli bir gidiş. Özellikle siyasi yetki sahibi olan iktidar sahiplerine ve ortaklarına sesleniyorum. Milleti birbirine düşürmeyin. Kin ve nefret dilini bırakın.

Farklı düşünce, basın susturulmak isteniyor. Hiçbir tehditten korkmayız. Basın da korkmaz. Biz özgür basının, basın emekçilerinin her zaman yanındayız. Yanında olmaya da devam edeceğiz. Bu olay sıradan, bireysel bir saldırı değildir.

Organize bir olaydır. Basına yönelik bu tür saldırıların, tehditlerin titizlikle ele alınmasını ve faillerin kısa sürede tespit edilerek yargıya teslim edilmesini ve yargı tarafından gereğinin yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Özyol ve Basının Yanındayız

İYİ Parti Antalya İl Başkanı Ahmet Aydın ise, “Eskiden yasama, yürütme, yargı ve basın olarak bilirdik ama artık hepsi aynı yerde toplanmış durumda. Haber edilme özgürlüğümüzün şiddetle elimizden alınmasını kınıyoruz. ‘Biz yüzde 50’yi zor tutuyoruz’ diyen iktidar ve

ortağına seslenmek istiyorum. Yüzde 50 de bunun karşısında bir blok var. O blok muhalefetse bizim aleyhimizde çok yazılıp çizildi ve biz hiçbir gazeteciyi darp etmedik. Basın doğru haber vermek şartıyla yazabilir. Varsa söyleyeceği olan ertesi gün tekzip yayınlatır.

Biz Özyol’un ve bütün basının yanındayız. Doğru bildiğimiz yolda devam edeceğiz” dedi.

Gazetecilik Suç Değildir

“Gazeteciler susmayacak susmayacağız, gazetecilik suç değildir” yazılı dövizler açan gazeteciler, “Özgür basın susturulamaz, İdris Özyol yalnız değildir” şeklinde slogan attı

yukarı çık
0
Paylaşım