Menu
RSS

Antalya Kadın Platformu: Yasayı Uygula, İstismarı Önle

Antalya Kadın Platformu: Yasayı Uygula, İstismarı Önle

Ülkenin gündeminde en çok söz edilen İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesi çabalarına karşı kadınlar ülkenin her yerinde karşı duruşlarını ve tepkilerini dile getirmeye devam ediyorlar. Antalya’da da Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin

kadınlar için ne denli önemli olduğunu vurgulayarak “Yasayı Uygula, İstismarı Önle” sloganları attılar.

Antalya Kadın Platformu üyesi kadınlar Attalos Meydanı’nda toplanarak İstanbul Sözleşmesine kimsenin dokunamayacağını, tam tersine sözleşmenin hükümlerinin her alanda uygulanması gerektiğini söylediler.

Haberin Videosu:

Kadın cinayetlerinin ülkemizde hızla yaygınlaşması ve mahkemelerden tutuklanma tersine tahliye edilmelerini protesto eden kadınlar tek tek söz alarak kadın cinayetlerinin örneklerini anlattılar

“Konya’da üçü çocuk dört sporcuya cinsel saldırıda bulunan Muay Thai Konya il Temsilcisi ve antrenörü Mehmet Ali Acar 20 yaşındaki sporcu F.A.’nın cinsel taciz suçlamasıyla şikayetçi olması üzerine gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilmiş, mart ayında tutuklanmıştır.

Tutuklanmasının ardından biri cinsel istismar ikisi cinsel taciz suçlamasıyla üç kız çocuğu daha Acar’dan şikayetçi olmuş, üç şikayete dair ifadesi bile alınmayan Acar“ kaçma şüphesi yok” denilerek tutuklandıktan 3 ay sonra serbest bırakılmıştır.

16 yaşındaki Sezgi Kırıt sosyal medyada tanıştığı erkek tarafından bakkala gittiği sırada kaçırıldı. Isparta’da bulunan cesedi tanınmaz haldeydi. 7 yıl boyunca hiçbir soruşturma açılmadı. Avukatının iz sürmesiyle Sezgi Kırıt’ın katilleri Osman Küçük.

Mehmet Mutlu Kurtlar ve Emine Karpi hakkında dava açıldı. Sezgi Kırıt ın kaçırılarak Emine Karpi'nin evine götürüldüğü, uyuşturucu verildiği, tecavüz edildiği ve cesedinin Isparta’da boş bir alana gömüldüğü olayda cinayet ve istismar ile tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında

Emine Karpi’ye 28 yıl, Osman Küçük ile Mehmet Mutlu Kurtlara ağırlaştırılmış ömür boyu ve 21 yıl hapis cezası verildi. Savcı ve sanık avukatların delil yetersizliği gerekçesiyle Antalya Bölge Adliye Mahkemesine yaptığı itiraz sonucunda serbest bırakıldılar.

Tekrar görülen davada sanıklara 1 ile 5 yıl ceza verildi.

Antalya da akrabası 16 yaşındaki N.D adlı kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklu yargılanan 44 yaşındaki Birol Karademir son duruşmada serbest bırakıldı. N.D'nin annesi sanık yakınlarının kendisine " evinizin önünde davul çalacağız" dediklerini belirtti.

2015'in Şubat ayında Antalya da 23 yaşındaki Hüsne Astan, erkek arkadaşı Şahin Koçar tarafından, saçından sürüklenerek ve üzerinden arabayla geçilerek hunharca katledildi. Katili Şahin Koçar ise sadece 16 yıl 8 ay hapse çarptırıldı.

2020 Ocak ayında Antalya'nın Kepez ilçesinde 40 yaşındaki Birol Köse. Uzaklaştırma kararına rağmen evine gittiği eski eşi 35 yaşındaki Esma Polat ve 12yaşındaki kızı Ekin Köse’yi (12) tabancayla vurarak öldürdü. Esma Polat olay yerinde, kızı ise ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

2020 Temmuz ayında Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde Berk Karan isimli erkek, annesi Seher Fak'ı pompalı tüfekle vurarak öldürdü.

2019 Mayıs ayında Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde Şahin Yalçın tarafından bıçaklanarak öldürülen trans kadın Gökçe Saygı'nın katili için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası beklenirken "kasten insan öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

2018 Eylül ayında Antalya’nın Kepez ilçesinde eski sevgilisi Süleyman Taruk, Zehra Demir'in ailesiyle yaşadığı evin kapısına bıçakla dayanarak Zehra’nın intiharına sebep oldu. Cinayet gününden önce de Zehra, Süleyman Taruk tarafından aranarak,

takip edilerek defalarca taciz ve tehdit edildi. Hakkında müebbet hapis cezası istenen Süleyman Taruk hakkında mahkeme beraat kararı verdi.

6 Ağustos 2016’da Kaderin kayıp olduğu ve kendisinden haber alınamadığı öğrenildi. Kaderin cansız bedeni ise 13 Ağustos günü Zekeriyaköy’de yol kenarında bulundu.

Hande Kaderin yakılan ve tanınamaz hâle gelen cesedi arkadaşı tarafından güçlükle teşhis edilmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nin cinayetle ilgili başlattığı soruşturmada bir kişi tutuklanmış, soruşturma hakkında gizlilik kararı alınmıştı.

18mart 2019 da Kepez ilçesinde bir süredir ayrı yaşadığı Özcan ışıldar tarafından başından vurularak katledildi. Özcan Işıldadın 1991 yılında da eski eşini öldürüp cezaevinde yattığı, kasten öldürme dahil 7 suçtan arama kaydının olduğu tespit edildi.

Katil Nihal Işıldadı öldürme suçundan müebbet, Yağma ve şantaj suçlarından 12yıl hapis cezası verildi.

Evliliği süresince eşinden şiddet gören Asiye Güzel, Uzaklaşmak için Konya dan Alanya ya taşındı. Alanya da turizm iş kolunda çalışan Asiye eşi tarafından burada da rahatsız edilmesi üzerine Antalya ya yerleşti.

Hakkında uzaklaştırma karan olan Bünyamin Bardakçı 2019 yılının mayıs ayında Antalya ya geldi. 1 Haziran sabahı işe gitmek üzere evinden çıkan Asiye Güzelin yüzüne kezzap atarak kaçtı. Vücudunda ve yüzünde derin yanıklar oluşan Asiye 2 ağustos ta yaşamını yitirdi.

Bünyamin Bardakçı kasten öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezası aldı.

Ceren Özdemir 3 Aralık 2019 da Ordu da bale kursundan çıkıp evine giderken, evin önünde bekleyen cezaevi firarisi Özgür Ardunç tarafından katledildi. Katil Özgür Arduç'a müebbet hapis cezası verildi.

23 Eylül 2019’da AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde, Şirin Ünal’ın silahıyla hayatını kaybeden Nadira Kadirova olaydan bir gün önce Şirin Ünal’ın tacizine uğramış ve yakın arkadaşına kendini öldürmek istediğini söylemiştir.

Dava dosyasındaki bu kadar şüpheye rağmen soruşturmaya takipsizlik kararı verilmiş ve Nadira’nın ölümü kayıtlara İNTİHAR olarak geçmiştir.

Karaman’da Ensar Vakfı ve KAİMDER'e ait evlerde 2012-2015 yılları arasında, 9-10 yaşlarında 45 çocuğa tecavüz edilmiş ve dönemin Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Sema Ramazanoğlu “ Olayın bir kere olması vakfı karalamak için gerekçe olamaz" şeklinde bir açıklama yaparak

Ensar Vakfı’nın olaydaki sorumluluğunun üzerini kapatmak istemiştir. Fail Muharrem Büyüktürk 508 yıl 3 ay hapis cezası almış, Ensar Vakfı ve KAİMDER ile ilgili herhangi bir işlem yapılmamıştır.

4 Mart 2015’te Antalya’da internet kafe işleten, Lokman Barış Çelik ile 2012 yılından beri birlikte olduğu Deniz Aktaş arasında 2015 4 mart gecesi Konyaaltı’ndaki evde sabaha karşı saat 04.00 civarında çıkan tartışmada Lokman Barış Çelik tabanca ateş ederek Deniz Aktaş’ı katletti.

Katil Lokman Barış Çelik ömür boyu hapis cezası ile cezalandırıldı.

7Ağustos 2020 tarihinde Antalya Muratpaşa ilçesinde Eski Sanayide bir işyeri sahibinin güvenlik kamerasını kontrol ettiği sırada 55 yaşındaki E. K. 'nın 13 yaşındaki çırağını taciz ettiğini farketmesi üzerine tacizciyi dükkana kapatarak polise haber verdi.

Gözaltına alman E. K' ertesi gün tutuklandı”

Eyleme CHP Antalya İl Kadın Kolu Başkanı Nilüfer Deveci ve yöneticiler destek verdi.

yukarı çık
0
Paylaşım