Menu
RSS

Antalya Keçide Ülke Şampiyonu

Antalya Keçide Ülke Şampiyonu

Antalya keçi varlığıyla bu yıl da şampiyon oldu. Üretici sayısı düşmesine karşın küçükbaş hayvancılıkta da Türkiye 8’incisi olan turizm kenti, sektörde önemini ortaya koydu. ANTALYA Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin Antalya’da yaptığı envanter çalışmasına göre,

Antalya keçi varlığıyla şampiyonluğu, küçükbaş hayvan sayısıyla da Türkiye 8’inciliğini koruyor. Antalya ve ilçelerinde yapılan saha çalışması, son yıllarda üretici sayısı artarken küçükbaş hayvan sayısının düşmekte olduğunu gösterdi.

ÜRETİCİ ARTTI ÜRETİM DÜŞTÜ

Envanter çalışmasının sonuçlarına göre, 2018 yılında birliğe üye üretici sayısı 4 bin 324 üye, 560 bin koyun ve keçi varlığıyla devlet destekleme programlarından faydalanmak üzere başvuruda bulundu.

2017 yılında 4 bin 208 üreticinin 564 bin 341 hayvan varlığıyla üretim desteğinden yararlanmak için yapılan başvurular, 2016 yılında ise 4 bin 184 üretici ve 562 bin hayvan sayısıyla gerçekleşmişti.

12 MİLYON HEKTAR ALAN

Hayvancılığın durumuna ilişkin tablo düşüşte olsa da; Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin üretimi desteklemek için 12 milyon hektarlık alanı otlatmaya açtıklarını açıklaması üreticiye umut verdi.

Rakamların bölge yetiştiricisinin üretimden elini çekmekte olduğu anlamına geldiğini belirten Antalya ili Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, orman içi otlatma bölgelerinin ihtiyaca cevap veren bir karar olarak üreticiye nefes aldıracağını belirtti.

Ağır hayvancılığından çok mera yetiştiriciliği yapan üreticinin bugüne kadar yaşadığı en büyük sorunlardan birinin mera alanları olduğuna değinen Öztürk, yeni alanların açılmasının üretimin geleceği için sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi.

YÜZDE 98’İ AİLE İŞLETMESİ

Aile tipi işletmelerin Antalya üreticisinin yüzde 98’ini oluşturduğunu ifade eden Zeliha Öztürk, “Bölgedeki yetiştiriciler, yetişkinleri ve çocuklarıyla aile boyu üretim yapıyorlar.

Küçük üreticinin azalan gelirler ve zorlaşan koşullarla mücadele edip ayakta kalabilmesi, büyük işletmelere göre çok daha zor oluyor.

Sürülerini satıp hayvan yetiştiriciliğini bırakanlar artık bu işe geri dönmüyor. Mera yetiştiriciliği yapan üreticilerimizin ekonomik açıdan zor geçen bu süreci atlatabilmeleri büyük önem taşıyor” dedi.

TEŞVİK EDİCİ POLİTİKA ŞART

Zeliha Öztürk, keçi varlığıyla şampiyon olan, küçükbaş hayvan üretimiyle de ilk sıralarda yer alan Antalya’da hayvancılığı teşvik edici politikalara hız verilmesi gerektiğini vurguladı.

yukarı çık
0
Paylaşım