Menu
RSS

Antalya YÖREX 8'inci Kez Kapılarını Açıyor

Antalya YÖREX 8'inci Kez Kapılarını Açıyor

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 8'incisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, 13 Eylül Çarşamba günü kapılarını açıyor. Fuar 17 Eylül gününe kadar ziyaretçi kabul edecek.

YÖREX'in basın toplantısı, ATB'nin işlettiği ZeytinPark'ta yapıldı. Basın toplantısına ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, ATB Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan katıldı.

Başkan Çandır, 'Sizin oraların nesi meşhur' sloganıyla 5 gün sürecek YÖREX'te Aydın incirinden Çanakkale Mevlevi tatlısına, Erzurum oltu taşından Van kedisine,

Zonguldak elpek bezinden Finike portakalına, Devrek bastonundan Hereke halısına, Diyarbakır örgü peynirinden Kars kaşarına binlerce ürünün ziyaretçilerin damak tadına ve göz zevkine sunulacağını söyledi. Çandır, "10 bin metrekarede Türkiye'nin kuzeyini güneyini, doğusu batısını bir araya getireceğiz" dedi.

400'Ü AŞKIN KATILIMCI

Ülke genelinde coğrafi işaretli ürünler hakkındaki farkındalığın arttığını ve tescillenen ürün sayısığnın 110'dan 206'lara ulaştığını söyleyen Ali Çandır,

YÖREX'in 124 oda ve borsa, 16'sı kalkınma ajansı, 70'i kurum olmak üzere 400'ü aşkın katılımcıyı buluşturacağını söyledi. Çandır konuşmasına şöyle devam etti:

"YÖREX'e başvuru aşamasında bulunan ürün sayımız 373'e ulaşmıştır. Bugün kahve, yoğurt, döner, baklava, incir, fındık, kayısı ve dondurma gibi birçok ürün dendiğinde akla ilk gelen ülke şüphesiz ki Türkiye ve Anadolu kültürüdür.

Ülkesel çağrışımın ardından ise akla gelen ilk soru 'Nerenin fındığı, yoğurdu, baklavası, inciri ve dondurması' olmuştur.

Silifke yoğurduna türküler yakmışız. Antep baklavasıyla 'gastronominin başkentine bekliyoruz' demişiz.

Ama dünyaya sunamamışız. Fındığa 'yeşil altın' demişiz ama üreticiyi üç beş uluslararası firmaya teslim etmişiz.

Dondurmaya 'saray yiyeceğidir' demişiz ancak piyasayı Amerikan ve İtalyan şirketlerine teslim etmişiz.

İşte YÖREX ile tüm bunlara son vermeyi hedefliyoruz. Amacımız öncelikle bizim insanımızın yöresel ürünlerimizi sahiplenmesini sağlamak.

Peşi sıra bu ürünleri uluslararası pazarda kendimize özgü biçimde, gerekiyorsa biraz da inovasyon katarak ve katma değer yaratarak sunmaktır.

Yaklaşık 200 çeşit peynir çeşidine sahip bir ülke olmamıza rağmen halen ne bir rokfor ne de bir parmesan çıkarabilmişiz.

Hatta sadece 8'ini coğrafi işaret koruması altına alabilmişiz. YÖREX ile tescillenmesine cesaret verdiğimiz Kars kaşarının daha yeni ulusal çapta koruma altına alabildik.

Uluslararası alanda ise halen Malatya kayısısı, Aydın inciri ve Antep baklavasının ötesine gidemedik.

YÖREX ile insanımızın gerçek, yöresinde 32 farklı bileşenden oluşan Kars kaşarı gibi binlerce ürünümüzü tanımalarını ve tatmalarını, birer tüketici olmanın yanı sıra ticaret erbabı olanların ise vitrindeki bu ürünlerimize talip olmalarını ve yeni pazarlar yaratmalarını hedefliyoruz."

GİRİŞ ÜCRETSİZ

ATB Başkanı Ali Çandır, 7 yıldır düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın bu yıl daha renkli geçeceğinin altını çizdi.

Bugüne kadar düzenlenen YÖREX'te 500 bin kişiyi Anadolu'nun zenginlikleriyle buluşturduklarını anlatan Ali Çandır,

"Alıcı ve satıcıları buluşturarak ülkemizin eşsiz lezzetlerini dünyaya açtık. Yöresel ürün pazarını canlandırdık, yerinde istihdama, yerel ekonomiye ve yörelerin tanıtımına katkı sağladık. Atalarımızdan bize emanet, kıyıda köşede kalmış, kaybolmaya yüz tutmuş zenginliklerimizin hakkını hukukunu koruyarak ekonomiye tekrar kazandırmak için çalıştık.

Geçen yıl ziyaretçi sayısı 150 bin oldu. Bu yıl bu rakamı 200 bine çıkarmak hedefimiz. Yöresel Ürünler Fuarı'na giriş ücretsiz.

Fuar 5 gün boyunca 10.00- 20.30 saatleri arasında gezilebilecek" dedi.

ANTALYA PİYAZINA ÇOĞRAFİ İŞARET ALINDI

ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya piyazının coğrafi işaretinin alındığının müjdesini verdi. YÖREX'in Antalya'nın en önemli fuarı olduğunu kaydeden Çetin,

"ANFAŞ olarak bakıldığında ziyaretçi sayısı olarak en yüksek fuar. Biz tüm illerdeki yöresel ürünleri ön plana çıkartıyoruz.

Antalya piyazı, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaretini aldı. Şimdiki hedefimizde serpme börek, turunç reçeli ve kabak tatlısı patent çalışmaları var.

YÖREX'in en önemli yanı her yöresel ürünün tanıtımı için katkıda bulunuyor. YÖREX'in yaptığı katkı bu açıdan çok önemli.

Her ne kadar turist güneş, kum, denize gelse de Antalya'nın kültürünü anlamaya çalışıyorlar. Bu kültürleri tanıtmak için YÖREX ciddi bir malzeme.

Önümüzdeki yıllarda yurt dışına açılması gibi bir çalışmamız da var. Türkiye'deki birlik beraberliği gösterme açısından bu fuar çok önemli" diye konuştu.

ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer, yenilenen fuar alanı hakkında bilgi aktardı. ANFAŞ'ın sezonu YÖREX ile açtığını söyleyen Özer,

"Geçen yıl ile bu yıl arasına bakarsak fiziksel yapısını tamamen tamamlanmış, hem kapalı hem açık otoparkı ile ziyaretçileri ağırlayacağız.

ANFAŞ'ta geçen yıl 2 fuar yapıyorduk. Bu yıl 4'e çıkardık. Kiralama olarak baktığımızda 7 alt kiracı vardı bu yıl 25'e çıktı. Sezonda 25 fuara ev sahipliği yapacağız" dedi.

YÖREX, 70 ilden binlerce yöresel ürünü ziyaretçiyle buluşturacak. 13 Eylül Çarşamba günü saat 10.00'da ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi'nde kapılarını açacak YÖREX, 70 ilden ve KKTC'den binlerce yöresel ürüne ev sahipliği yapacak.

yukarı çık
0
Paylaşım