Menu
RSS

Antalya ZMO: Narenciye Alanındaki Tüm Arazi BATEM’E Devredilmelidir

Antalya ZMO: Narenciye Alanındaki Tüm Arazi BATEM’E Devredilmelidir

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye’nin en önemli araştırma kurumlarından birisi olan, 5 araştırma kuruluşunun değişik zamanlarda birleşmesinden oluşan

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM), 1934 yılından bu yana faaliyetlerinin bir kısmını Antalya’nın akciğeri denilen ve caddeye adını veren Narenciye mevkiinde sürdürmektedir.

ZMO Antalya Şube Başkanı Vural Şahin son günlerde gündemin önemli konularından biri haline gelen Narenciye alanındaki ağaç kesimleri nedeniyle gösterilen tepkilere destek verirken konunun ayrıntılı açıklamasını yaparak

bu konuda gelişmelerin tüm çıplaklığı ile bilinmesi için yazılı açıklama yaptı.

ZMO Antalya Şube Başkanı Vural Şahin’in konu ile ilgili açıklaması şöyle:

“Antalya Muratpaşa ilçesi Demircikara Mahallesinde bulunan ve BATEM’in kullanımında olan 203.713 m2’lik arazi ile yine aynı yerde Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünün kullanımında olan 60.815 m2’lik Karakaş Vakıf Narenciye Bahçesi,

kurumun ve bakanlığın görüşü alınmaksızın ve herhangi bir duyuru yapılmaksızın 2018 yılının Haziran ayında Hamidiye Vakfı’na tahsis edilmiştir. Arazi içerisinde mutlak korunması gerekli çok sayıda bitkisel genetik kaynaklar

(subtropik ve tropikal meyve ağaçları, süs ve tıbbi bitkiler v.s.)  yer almakta, yıllardır kurumda yapılan önemli araştırmalar ile yerli bir çok çeşit tescil edilmekte, ülke tarımına ve üreticiye büyük katkı sağlanmaktadır.

Yöre halkının da canı gibi koruduğu bu alanda tek bir ağacın kesilmesine dahi tepkiler oldukça büyük olmakta, gerekli müdahaleler zamanında yapılmaktadır.

2018 yılındaki bu sessiz tahsisten sonra da ZMO Antalya şubesi olarak bizlerin ve diğer bazı kurumların göstermiş oldukları tepkilerle Hamide vakfı BATEM’e ait olan yaklaşık 203 dekarlık araziyi tekrar BATEM’in kullanımına tahsis etmiştir.

Ancak halen arazi Hamidiye Vakfına aittir. Yaklaşık 60 dekarlık Karakaş Vakıf Narenciye Bahçesi ise Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ağaçların sulanması ve bakımı bahanesiyle bir firmaya kiralanmıştır.

Kiralama sonrası firma yapılan sözleşmeye uymamış futbol sahası yapma planı içerisine girişilmiş bu amaçla Avni Tolunay Caddesi kenarındaki alanda bazı portakal ağaçlarını keserek çim sahası oluşturmaya çalışmıştır.

Gelen tepkiler sonuncunda son duyumlarımıza göre futbol sahası fikrinden vazgeçilmiş, bu alanın halka açılarak çay bahçesi, kafe benzeri tesis yapılması konusu gündeme gelmiştir.

Bir yanlış yine bir yanlışla düzeltilmeye çalışılmaktadır. Firma tarafından aylığı 54 bin TL’den kiralanan bu arazinin bu kadar yanlış işlerle zaten kendisini döndürmesi de mümkün değildir. 

Doğru olan tek şey ise hem BATEM’in kullanımında olan yaklaşık 203 dekarlık arazinin hem de 60 dekarlık vakıf arazisinin tamamının tarımımızın, çevremizin, Antalya’mızın geleceği açısından BATEM’e devredilmesidir. 

Bu konuda Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizlerin ve diğer sivil toplum kuruluşu ile siyasi partilerin mücadelesi yanında Bakanlığımızın ve BATEM’in de gerekli mücadeleyi göstermesini bekliyoruz”

yukarı çık
0
Paylaşım