Menu
RSS

Gözler Antalya Ve İlçelerine Çevrildi, Tarımda Yeni Model Onlıne Gıda Zinciri

Gözler Antalya Ve İlçelerine Çevrildi, Tarımda Yeni Model Onlıne Gıda Zinciri

Tanzim satışın online olarak tüm ülkeye yayılacağı haberleri üzerine gözler üretim cenneti Batı Akdeniz illerine çevrildi. Yeni modelle üreticiden alınacak ürünler, internet üzerinden satışa sunulacak. Tanzim satış ürünlerini internet üzerinden vatandaşa ulaştıran PTTAVM,

Tarım Kredi Kooperatifleriyle protokol imzalayarak ‘gıda zinciri’ kurmaya hazırlanıyor. Bu yöntemle Batı Akdeniz üreticisinden direkt alınan ürünlerin PTTAVM’nin internet sitesi üzerinden satışa sunulması planlanıyor.

Sabit tanzim noktaları kaldırılarak, mobil tanzim uygulamasına geçilmesinin ardından planlanan e-tanzim modeliyle çiftçilerin ürettiği ve kooperatif marketlerinde satışı yapılan organik ürünlerden bakliyata, makarnadan bitkisel yağlara kadar yaklaşık 700 ürün, internet üzerinden vatandaşa ulaştırılacak.

İnternetten sipariş edilen ürünlerin en geç iki gün içinde teslim edileceği uygulamayla gıda fiyatlarının aşırı yükselmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

YAŞ MEYVE SEBZE ARTIK YOK

Bu uygulamanın tarım üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Antalya’yı ve çevresini nasıl etkileyeceği merak edilirken, Tarım Kredi Kooperatifleri Antalya Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sürecin nasıl işleyeceğine ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Yeni sistemde de şu anda olduğu gibi tanzim satışlara ürün tedariki yapacağız. Şu anda Ankara alımı durdurdu. Ancak İstanbul ve diğer noktalara ürün göndermeye devam ediyoruz.

,PTTAVM de tarım ürünlerini internet üzerinden satıyor. Ancak baklagiller, tahıl ve çeşitli gıda maddelerinin yer aldığı satış ürünleri arasından yaş meyve ve sebze çıkarıldı.”

ÖNCE ALTYAPI HAZIRLANMALI

Online tanzim satış uygulaması Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden planlanırken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkati çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şubesi Başkanı Vural Şahin, “Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sayısı ve altyapısı bu uygulama için yeterli değil.

Bu sistemin öncelikle altyapısının oluşturulması gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin personel sayısı bu iş için artırılmalı. Eğer üretici tanzim satış ile kazanç sağlayabilirse, bu başarılı bir uygulama olur. Ama fiyat çok kırılırsa ve üretici kazanamazsa kötü olur” diye konuştu.

DAĞITIM YERİNE ÜRETİM DESTEKLENSİN

Yeni modelin kaç noktada yürütüleceğiyle ilgili sektörün bilgilendirilmesini isteyen Şahin, personel sayısı artmadan bu sistem hayata geçirilirse kooperatiflerin asıl işlerinin aksayacağını söyledi.

Tarım ürünlerinde geçtiğimiz aylarda yaşanan fiyat dengesizliklerinin mevsimsel olduğunu belirten Şahin, “Antalya genelinde sebze ve meyve miktarı bu ay itibariyle artacak ve böylece ürün fiyatları düşecek.

15 gün içinde fiyatlar normale gelir. Bu yüzden devletin dağıtımdan çok üretimi desteklemesi tarım sektörünü kalkındıracaktır” önerisinde bulundu.

YENİ SİSTEM ESKİYE ADAPTE EDİLSİN

Hem hal komisyoncularının hem de üreticinin yeni planlanan Hal Yasası’nın ve beraberindeki uygulamaların içeriğinin netleşmesini beklediklerini ifade eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “Şu anda eski sistemde çalışmaya devam ediyoruz.

Yeni bir sistem getirilecekse mevcut sistem kaldırılmadan bu sistemin yanına o sistem adapte edilmeli. Zaman içinde hangi sistem daha iyi gidiyorsa diğer sistem devre dışı bırakılmalı.

Üreticiden tüketiciye giden zincirde hal fiyat hareketlerinin iyi öngörüldüğü ve fiyatlandırmanın doğru yapıldığı bir görev üstleniyor. Bu zincirde aksaklıkların oluşmaması ve çiftçinin zarar görmemesi için doğru altyapının kurulması büyük önem taşıyor.

yukarı çık
0
Paylaşım