Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya CHP Milletvekili Budak: Refah Değil Borçlar Büyüyor

Antalya CHP Milletvekili Budak: Refah Değil Borçlar Büyüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, büyüme rakamlarının halkın sofrasına yansımadığını ve refah yaratmadığına dikkat çekerek, “Enflasyon büyümeden daha hızlı büyüyor.

Vatandaş, esnaf enflasyonun altında eziliyor.  Hükümet toz pembe bir tablo çizmeye çalışıyor ama refah değil, borçlar büyüyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2018 bütçesi üzerine yaptığı konuşmada,

AKP Hükümeti’nin “kredi-yapılandırma ekonomisi”nin soruları ötelemekten başka bir işe yaramadığını vurguladı.

Budak, “Kredilerle esnafın durumunun düzeltilmesinin, vergi yapılandırmalarıyla esnafın durumunun düzeltilmesinin mümkün olmadığının artık anlaşılması gerekiyor.

Asıl mesele, perakende ticarette bile tekelleşmenin ne boyutlara geldiği ortada. Bunu da şöyle açıklamak lazım:

Türkiye'de şu anda ‘zincir market’ adı altında dört büyük grubun 12 binin üzerinde işletmesi var, neredeyse her apartmanın altında bir zincir market o marka, bu markayla.

Bir de bunun üzerine iki zincir markete ‘ucuz et’ diye yönlendiriyorsunuz. Kaldı ki et ucuz da değil.  Bu tekelleşmenin karşısında esnafa ne verirseniz verin çare olmaz.

Esnafın son rakamlara göre 500 bini işsiz durumda. Ahilik Fonu kurdular. Esnaf İşsizlik Fonu. 2,8 milyon BAĞ-KUR'lu var, bunun 2,3 milyonu borçlarını ödeyemiyor ve esnaf diyor ki:

‘Ben bu borçları ödeyemiyorum, bir de üstelik bu fona nasıl para yatıracağım? Kalsın, bu verdiğiniz müjdeyi istemiyorum’ diyor. Esnaf, normalleşme istiyor, işlerin düzelmesini istiyor” dedi. Budak, şunları söyledi:

Refah Değil Borçlar Büyüyor

“İşler iyi olsaydı esnaf verdiğiniz bu müjdelerle aslında şapkayı havaya atardı ama değil. 340 bin KOBİ 25,3 milyar liralık borç batağının içine düşmüş durumda.

Toplam borcun yüzde 5'i, çok tehlikeli bir sınır. Protestolu senet tutarı geçen yıla göre yüzde 10 düzeyinde artmış; 9,5 milyardan 10,5 milyar düzeyine çıktı.

Esnafın, KOBİ’lerin borcu 505 milyar, eski parayla 505 katrilyon lira. Bunun bir yerinde bir hata var; ya büyüme doğru değil ya bu esnafın söyledikleri doğru değil.

Gerçekten bir büyüme varsa, bu büyümeden esnafın da köylünün de işçinin de memurun da pay alması lazım. Peki, alıyor mu? Hayır, enflasyon altında vatandaş eziliyor.”

Şarlatanla Ticaret Yapılır Mı?

İran ile ticaretin Rıza Sarraf üzerinden yapılmasını gündeme taşıyan Budak, “İki sorum var. Birincisi: İran'la ticaret, Rıza Sarraf denen şarlatan yerine daha düzgün insanlarla neden yapılmadı?

Ve o dönemde devlet aklı bunun şarlatan ve casus olduğunu neden anlayamadı? Bunlara cevap bekliyoruz.

Ayrıca diğer bir sorum da... Başkanlığınızın Başmüfettişi Mehmet Eryılmaz tarafından hazırlanan, Ağustos 2014'te sunulan 651 sayfalık rapor var. Bu raporla ilgili bugüne kadar ne işlem yaptınız?

Bu raporda ne yazıyor? Sayın Bakanım, neden bunun gerekleri yerine getirilmedi ve Türkiye'nin başına bu kadar çorap örüldü?” diye konuştu. Budak, şöyle devam etti:

Altın Ticareti İzah Edilmeli

“Bir başka nokta da altın ticareti. Külçe altın ihracatı 6.1 milyar dolar ve bunun 5 milyarlık bölümü Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılıyor. Bunun sırrı nedir? Ve 14 milyar dolarlık da ithalat var.

Biz altın üreticisi ülke değiliz, ihracat yapıyoruz; 14 milyar dolarlık bir altın ithalatı var, bunun gerekçesi ne? Geçmişteki gibi bir altın hareketi mi? Bu hareketin gerekçeleri ne?

2012 büyüme rakamlarında yüzde 1 altının etkisi vardı. O zaman da böyle rakamlar vardı. Ben buna dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

2012'de olanlar da bugün ortalığa pislik olarak dökülüyor. Ve bugün izaha muhtaç rakamlar bunlardır.”

yukarı çık
0
Paylaşım