Menu
RSS

CHP Gn.Bşk.Yrd. Budak: Günaydın Sayın Başbakan 16 Yıldır Neredeydiniz?

CHP Gn.Bşk.Yrd. Budak: Günaydın Sayın Başbakan 16 Yıldır Neredeydiniz?

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye Esnaf Buluşmasındaki açıklamalarını değerlendirdi. Budak Başbakanın esnafa haksız rekabeti önleme vaadi karşısında "16 yıldır neredeydiniz?

Elinizi tutan mı vardı Sayın Başbakan!?" dedi. Budak'ın açıklamasının tam metni şöyle: 

“Başbakan Binali Yıldırım, TESK’te düzenlenen Türkiye Esnaf Buluşmasında, esnaflara parekende yasasını çıkaracakları, AVM ve esnafın çalışma saatlerini düzenleyerek haksız rekabeti ortadan kaldıracaklarını vaat etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının 16. yılında, biz muhalefet olarak kendilerini 16 yıldır sürekli uyarırken bu düzenlemenin gerekliliğinin farkına varmış olmaları karşısında Binali Yıldırım’a sadece “günaydın Sayın Başbakan!” diyebiliriz.

"16 yıldır neredeydiniz? Elinizi tutan mı vardı Sayın Başbakan!?" diyebiliriz.

Bakkal ve büfe sayısının son 10 yılda yüzde 31 azalarak, 240 binden 165 bine düştüğü; zincir market sayısının ise sadece son 1 yılda yüzde 13 artarak 28 bine ulaştığı tablonun AKP iktidarının eseri olduğunu hatırlarsak,

iktidarın haksız rekabeti önleme vaadi hiç de gerçekçi ve hiç de samimi görünmemektedir. 

İktidara yakın isimlere ait olan iki market zinciri mantar gibi yayılıp şube sayılarını 7 binlere, 5 binlere çıkarırken, onların açıldığı yerde bir o kadar esnaf kepenk kapatmıştır.

AVM Kanunu çıksın diye 2009 yılında sadece Antalya’dan toplayıp dönemin Ticaret Bakanına sunduğunuz 10 bin imzayı sümen altı edenler, hazırlanan 7 yasa tasarısını Başbakanlıktan geçirmeyenler bugünkü tablonun sorumlusu değil de nedir?

16 yıldır esnafı bu cenderenin altına sokanlar bugün kalkıp haksız rekabeti önleyecekleri masallarını anlatmakta, sadece verdikleri kredilerle övünmektedirler.

Esnafın SGK prim ödemelerinin ertelenmesi, 2018’e yayılması talebine kulak tıkayanlar işsizlik rakamlarını düşürmek için, ekonomiyi canlandırmak için esnafa görev verme hakkını kendinde bulabilmektedir.

Başbakan Binali Yıldırım "Güçlü esnaf güçlü ekonomi, güçlü Türkiye” demektedir. Hayır, Sayın Başbakan, o işin aslı öyle değildir. O işin aslı “güçlü ekonomi, güçlü esnaftır.” 

Sayın Başbakan’a buradan bir kez daha hatırlatıyorum. Kredi sınırlarını arttırmak, kredi kullanılan esnaf sayısını arttırmak belki esnafın günü kurtarmasını sağlayabilir ama esas sorunu çözmez büyütür.

Ancak borçla, krediyle ayakta durabilen esnaf profili yaratmak esnafın sorununu çözmek değildir.  Hükümet derhal esnafın destek taleplerine cevap vermeli ve haksız rekabeti önleme vaadini gerçekleştirmelidir.

AVM çalışma saatleri sınırlandırılarak, adil rekabet ortamı sağlanarak esnafı koruyucu düzenlemeler yapılmalıdır. AVM ve zincir marketlerin, esnafı boğmasına izin verilmemelidir.

Ama her şeyden önce güven ve istikrar ortamının sağlanarak ekonominin krize gidişinin önüne geçilmelidir. Aksi halde esnafın ödeyeceği bedel çok büyük olacaktır.”

yukarı çık
0
Paylaşım