Menu
RSS

Serbest Düşüş: Türkiye İnsani Özgürlük Endeksinde 11 Sıra Geriledi

Serbest Düşüş: Türkiye İnsani Özgürlük Endeksinde 11 Sıra Geriledi

Türkiye, insani özgürlük endeksinde 162 ülke arasında 107’nci sırada yer aldı. Fraser Institute’ün yaptığı araştırma, insanın özgürlüğünü kapsayan her türlü parametreyi içeriyor. Bunlardan bazıları şöyle: Siyasi rejimler, ekonomik gelişmişlik,

kişisel ve toplumsal refah düzeyi. Araştırma en son 2016 yılında yapıldı.

Türkiye Yedi Yılda 47 Sıra Geriledi

Araştırmaya göre Türkiye 11 sıra gerilemiş durumda. 2016’da Türkiye 96’ncı sırada yer alıyordu. 2011 yılında Türkiye 60’ncı sırada yer alıyordu.

Türkiye’nin kişisel özgürlük endeks puanı 6.09, ekonomik özgürlük endeks puanı 6.84, insani özgürlük endeks puanı ise 6.47.

10 özgürlük açısından en ileri noktayı, 0 ise özgürlüğün olmadığı bir noktayı temsil ediyor.

Türkiye’ninkine benzer sıralama ve puana sahip olan ülkeler ise şöyle: Madagaskar, Senegal, Liberya, Arjantin, Tunus, Hindistan, Malezya, Laos, Zambiya.

Tepede Yeni Zelanda, Dipte Suriye Var

İnsani özgürlük açısından en ilerideki ülke Yeni Zelanda olurken, onu İsviçre, Hong Kong, Avusturalya, Kanada ve Hollanda, İrlanda ve Britanya, Finlandiya, Norveç ve Tayvan takip etti.

Listenin son sırasında Suriye yer alıyor. Venezuela, Irak, Mısır, İran ve Suudi Arabistan da son sıralarda yer alan ülkelerden.

İki sene önceye göre 81 ülkedeki özgürlüklerde gerileme yaşanırken, 58 ülke ilerleme kaydetti. Üç ülke ise yerinde saydı. Fotoğraf: Reuters diken.com

yukarı çık
0
Paylaşım