Menu
RSS
Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Başkan Böcek’e Kaş’ta Sevgi Seli

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kenti Birlikte Yöneteceğiz

CHP Konyaaltı Belediye Başkan Adayı Kotan: Bu Kent…

CHP Konyaaltı Belediye Başkan ...

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

Sandığa Son 10 Gün: Seçim Yasakları Başladı

YSK'nın takvimine göre seçim y...

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manifestomuza Cevap Vermedi

Antalya Mimarlar Odası: 12 Parti Yerel Seçim Manif…

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ...

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

Antalya DİSK: İşçiler Varsa Umut da Var

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ...

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur Sofrasını Kendi Hazırladı

Başkan Böcek Sahurunu Öğrencilerle Yaptı; Sahur So…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyoruz

LÖSEV: Sağlık Bakanı’nı Hesap Vermeye Davet Ediyor…

Lösev tarafından yapılan yazıl...

Prev Next

Akdeniz'in Teknoloji Ve Bilişim Üssü Antalya Teknokent Yeni Projeleri Hayata Geçiriyor

Akdeniz'in Teknoloji Ve Bilişim Üssü Antalya Teknokent Yeni Projeleri Hayata Geçiriyor

Antalya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler sonucunda uygun bulunması halinde

“Antalya Expo Alanı’nda Antalya Teknokent olarak teknoloji, bilişim ve savunma sanayii alanında bir teknoloji geliştirme bölgesi kurmak istiyoruz” dedi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2022 yılı 4. Kahvaltılı Toplantısı’nın konuğu Antalya Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz oldu. ANSİAD Başkanı Akın Akıncı’nın toplantı başkanlığında gerçekleştirilen kahvaltıda, Teknokent’te girişimcilik ve inovasyon hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Antalya Teknokent’in Akdeniz Bölgesi için önemli bir bilim üssü olduğunu kaydeden ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, “Değerli bir inovasyon alanı olan, bölgemizde faaliyetlerinden dolayı gurur duyduğumuz Antalya Teknokent ile iş birliği çalışmalarımız devam etmekte.

Geçtiğimiz günlerde melek yatırım ağımızı da kurarak iş birliğimizi kuvvetlendirdik. Bu noktada üniversitemize ve teknokent müdürümüze teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Teknokent Alanları Genişliyor

Antalya Teknokent ile ANSİAD’ın uzun yıllardır iş birliğinin devam ettiğini kaydeden Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, “Kurulduğumuz günden beri üniversite ve sanayi iş birliğini önemseyen bir kurumuz, son 4, 5 yıldır da yine birçok etkinlik yaptık,

karşılıklı iş birliği ve samimiyetiniz için teşekkür ediyorum” dedi. Gelinen noktada dünyada yaşanan ekonomik ve teknolojik gelişmelerin iş dünyasıyla buluşmayı daha da önemli hale getirdiğini kaydeden Yavuz, “Şu anda Türkiye’de 92 tane teknokent var.

Teknokentlerin amacı sadece bir şirketin gelip muafiyetten yararlanması ise burası bir noktadan sonra ofislerin bulunduğu bir alana dönüşüyor. Bizim amacımız teknoloji, sanayi koordinasyonunu sağlayarak üniversiteleri teknoloji geliştirme merkezi haline dönüştürmek” diye konuştu.

Antalya Teknoloji Üssü Olacak

Antalya’nın geleceğin teknoloji ve bilişim üssü olacağını kaydeden Dr. Yavuz, “Küresel ölçekte bir yapılanmayla projelerimizi hayata geçireceğiz. Teknokent firmaları ile 3 yılda yaklaşık 3 milyar liralık satış ve 200 milyon dolarlık ihracat geliri kazandıran Antalya Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak

yenilikçi fikirlerin önünü açmaya çalışıyoruz” dedi. Teknoloji, biyoteknoloji, gıda, savunma sanayi ve yazılım teknolojileri konusunda küresel yatırımcıları birleştirecek bir projeye imza attıklarını dile getiren Dr. Yavuz, “Antalya Teknokent’inde mevcut teknoloji geliştirme bölgemizde üniversitenin merkezde olduğu,

akademisyenler, kurumlar ve yatırımcı buluşmasının bir arada olduğu bir ekosistem kuruyoruz” diye konuştu. Antalya Teknokent'te gerçekleştirdikleri projelerden bahseden Dr. İbrahim Yavuz, “Bitki ıslahı ve gen bankası projelerimizi önemsiyoruz.

Çok yüksek maliyetli projeler ancak tarım sektöründen ve sağlık sektöründen bu anlamda çalışmalarımıza destek görmek bizi mutlu ediyor” dedi.

EXPO Alanına Talibiz

Teknokent planlamaları için EXPO alanını değerlendirmek istediklerini kaydeden Dr. İbrahim Yavuz, EXPO alanına “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” yapmak için talip olduklarını söyledi. Yavuz, EXPO alanıyla ilgili taleplerini daha önceki görüşmelerinde Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na ve Sanayi ve

Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank'a ilettiklerini ifade etti. Yavuz, “Üniversitemiz de uygun görürse oranın biz Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilmesini talep ediyoruz.  Ancak şu an o alanın yönetimi Tarım Bakanlığı'nda. Tarım Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile ilgili bakanlıkların

bir konsensüse varması lazım ama kamuoyu birlikteliği için sizlerin destekleri de bizim için önemli” dedi. Akdeniz Üniversitesi’nin kuzey bölgesinde yer alan alanı Antalya Teknokent'e yeniden kazandırdıklarını belirten Dr. Yavuz, “Burada bir girişimcilik ve inovasyon merkezi yapıyoruz” diye konuştu.

Antalya Expo alanının karşısında bin 200 dönüm alanın Antalya Teknokent A.Ş. için yakın bir zamanda tahsis edileceğini dile getiren Yavuz, “Burada da tarım teknokenti yapmak istiyoruz. Buradaki amaç bir Ar-Ge merkezi oluşturmak ve Antalya tarımına katkı koymak” dedi.

Antalya Expo alanı için çalışma yaptıklarını kaydeden Dr. İbrahim Yavuz, “Bu alanda hedeflediğimiz bir çalışma var, henüz net olmadığı için içerik konusunda çok fazla bilgi veremiyorum ancak hedefimiz arasında Expo 2016 alanında bir teknoloji vadisi kurmak var” diye konuştu.

Melek Yatırım Ağı Kuruldu

Akdeniz Üniversitesi, Antalya Teknokent ve ANSİAD arasında “ANSİAD Antalya Teknokent Melek Yatırım Ağı” için iş birliği kurulduğunu belirten Yavuz, “Dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Antalya’mızın geleceğin teknoloji kenti olmasını istiyoruz.

Küresel ölçekte Antalya tarihi ve doğal zenginliklerinin yanı sıra teknoloji için de uygun bir şehir. 853 projeyi hayata geçirdik. Sadece son 3 yılda 200 milyon dolarlık ihracat geliri kazandırdık. Amacımız üniversitenin akademik bilgi birikimi ile yüksek teknoloji kullanan firmaların inovatif fikirlerini birleştirerek

ülke ekonomisindeki teknolojiye dayalı payı sürekli arttırmak ve teknoloji kullanan veya üreten firmalar arasında sinerji yaratarak küresel rekabete kaynak oluşturmak” dedi.

Türkiye Sıralamasında 8’inci

Teknoloji Vadisi projesini hayata geçirdiklerini belirten Yavuz, “Turizm ve sağlık gibi alanlarda cazibe merkezi olan Antalya, özel imkânlarını kullanarak teknolojiden, uzay havacılık sanayine, biyoteknolojiye, gıdaya, savunma sanayisine, yazılım teknolojisine kadar küresel yatırımcıların gücüyle büyüyecek” diye konuştu.

Her projenin ticarileşmede başarıya ulaşması mümkün olmadığını belirten Yavuz, “162 firma, 54 tane akademisyen firması var. Türkiye ortalamasında ilk üçteyiz. Bu alanda akademisyen öğrenci iş birliği noktasında iyi noktadayız. 14 tane de öğrencilerimizin kurduğu firmalarımız var.

Bu çok önemli bir rakam ve bunda biraz şahsımın da etkisi var. Ben bir girişimci olarak Teknokent’te başladığım 2011 yılında öğrenciydim. 12 yıldır faaliyet gösterdiğim Teknokent’te, 6 yıldır yöneticiyim. Ben de TÜBİTAK projesi ile 2011 yılında şirketini kuran bir girişimci ve akademisyen olarak gençlere ve

akademisyenlere nasıl yardımcı olunur, onlar için neler yapabiliriz konusunda tecrübeye sahibim ve bu anlamda da mentorlük yaparak yardımcı olmaya çalışıyorum” diye konuştu.

Savunma Sanayi Alanında Çalışmalar

Antalya Teknokent olarak savunma sanayi alanında da projeler geliştirmek için adımlar attıklarını belirten Yavuz, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. TUSAŞ’ı Antalya’ya getirdiklerini ve Milli Muharip Uçağın tasarım ve Ar-Ge çalışmalarının Antalya Teknokent’te gerçekleştirileceğini belirtti.

Yavuz, “Milli teknoloji hamlesine sağlayacağımız bu katkıdan dolayı da Antalya adına mutluyuz. Bilişim ve savunma sanayiinde üretilen ürünlerin ne kadarı yerli, biz teknolojik olarak ne yapıyoruz bunlara odaklanmamız gerektiğini düşünüyorum.

Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokent Ar-Ge 5 Binası Ofisi ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Ar-Ge Ofisi'ni 12 Mart 2022 de Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve TUSAŞ Genel Müdürü Sayın Temel Kotil'in katılımı ile açtık. 2030'da bu projenin tamamlanması bekleniyor ve

benim de açıkçası beklediğimden çok daha hızlı gidiyor. Ülkemizin gururu olan bu proje için biz de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz ” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım