Menu
RSS

Antalya CHP Milletvekili Cavit Arı: Yaptığınız Tamamen Göz Boyama

Antalya CHP Milletvekili Cavit Arı: Yaptığınız Tamamen Göz Boyama

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Av.Cavit Arı, “Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi”nin dün TBMM Genel Kurulda başlayan görüşmelerinde

teklifin tümü üzerine şahsı adına konuştu. CHP Antalya Milletvekili Arı yaptığı konuşmada “Şu an yapamaya çalıştığınız tamamen göz boyama, vatandaş için kalıcı hiçbir katkısı yok. Kanun teklifinin komisyon görüşmesinde vatandaşın yararına verdiğimiz ne kadar önergemiz varsa hepsinin reddettiniz,

sizleri buradan bir kez daha vatandaşlarımıza şikayet ediyorum ve bunların hepsini dostlarımızla beraber iktidara geldiğimizde bizler tek tek yapacağız.” dedi.

CHP Antalya Milletvekil Cavit Arı’nın yaptığı konuşmanın metni;

“Sayın Başkanım, değerli milletvekili arkadaşlar; Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmekteyiz.

Kanun teklifinin 1'inci maddesinde özellikle esnafımıza destek verildiğine dair bir görüntü var. Burada denmekte ki: "Basit usulde vergilendirilen mükelleflerin ticari kazançları gelir vergisinden muaf tutulmakta." Değerli arkadaşlar, incelediğimizde, değerlendirdiğimizde 835 bin esnafın faydalandığı söylenilmekte.

Ancak vergiden muaf olarak tutulmaya çalışılan rakam 235 milyon lira. Yani bir esnaf başına böldüğünüzde 280 TL'lik bir katkısı olacak. Tabii ki biz 835 bin esnafa yapılan bu iyileştirme şeklinde olan katkıya destek veriyoruz, esnafımıza yapılan her türlü iyileştirmeye sonuna kadar varız

ancak yıllık 280 TL de bir katkı sayılmaz. Zaten bu esnaf sayenizde bir buçuk yıldır pandemi sürecinde neredeyse iflasın eşiğine getirildi, mağdur edildi, gerekli katkı tarafınızdan, iktidarınızdan verilemedi. Neredeyse çoğunluğu can çekişir vaziyette.

Değerli arkadaşlar, bakın, tarım sektörü ve çiftçilerin desteklenmesi için yapılan destek ödemeleri gelir vergisinden muaf tutulmakta ve "Bu ödemelerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmasın." denilmekte. Evet, çiftçimize yapılacak olan her türlü katkıya biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak

sonuna kadar varız ancak burada da baktığımızda, kişi başına böldüğümüzde bir kişiyi ilgilendiren rakam 200 TL. Şimdi, bu rakamlar şunu göstermekte: Bu rakamlar, sizin tarafınızdan şu an yapılmaya çalışılan işlerin bir göz boyama işi olduğu, kalıcı hiçbir katkının sağlanamadığını göstermekte.

Buradan soruyorum size, bugüne kadar tarımda kalıcı hangi işleri yaptınız? Örneğin, ekim dikim öncesi her ürün için bir taban fiyat belirleyebildiniz mi? Taban fiyat uygulamasıyla çiftçiyi zarar etmekten kurtarabildiniz mi? Tarımsal üretimde planlamayı başarabildiniz mi?

Çiftçimiz ne üreteceğini önceden bilecek durumda mı? Tarım Kanunu 21'inci maddesi gereğince çiftçiye ödenmesi gereken yüzde 1'lik payı bugüne kadar ödeyebildiniz mi? Hayır, ödeyemediniz. Bugün, çiftçi, iktidardan alacaklı durumdadır. "Çiftçinin kullanacağı mazotta ÖTV'yi, KDV'yi kaldıracağız." demiş olmanıza rağmen

bugüne kadar ÖTV'yi ve KDV'yi kaldırabildiniz mi? Yine, köylerde tarımsal üretimi artırmak için çiftçi ile teknik personeli buluşturabildiniz mi? Ziraat mühendisi ve veteriner atamalarını gerektiği şekilde yapabildiniz mi? Hâlen çiftçinin traktörünün haczedilmesini önleyebildiniz mi?

İster bankalardan, ister tarım kredi kooperatiflerinden çekilen kredilerin faizlerini sıfırlayabildiniz mi? Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirebildiniz mi; iş kazası, meslek hastalıkları gibi risklere karşı sosyal güvencelerini sağlayabildiniz mi? Tarım topraklarını gerektiği gibi koruyabildiniz mi?

Tarım toprakları sayenizde her geçen gün daralmakta. İşte, siz, çiftçiye yapılması gereken bu kalıcı desteklerin hiçbirisini yapamadınız sadece göstermelik desteklemelerle birtakım katkılar koymaya çalıştığınızı ifade etmektesiniz.

Biz, çiftçiye, kalıcı olan bu desteklerin hepsini iktidara geldiğimizde tek tek yapacağız.

Değerli arkadaşlar, bakın, burada kanun teklifi görüşüldüğü dönemde biz gerek Komisyonda gerekse Genel Kurulda konaklama vergisinin doğru bir uygulama olmadığını ifade etmiştik. Bu teklifte, şimdi, konaklama vergisi uygulamasının 1 Ocak 2023 tarihine kadar ertelenmesi teklif edildi.

Biz zaten bu uygulamanın yanlışlığını daha ilk başta sizlere ifade etmiştik ama ısrarla bu kanunu çıkardınız ve ilk defa "konaklama vergisi" adıyla bir vergi uygulanmaya başlandı. İşte, şimdi, sizin getirdiğiniz bu erteleme teklifi de zaten zımnen de olsa aslında bu uygulamanın doğru olmadığının bir göstergesidir.

Şimdi buradan tekrarlamak gerekirse: Bakın, doğru olmayan bu uygulamadan tümden vazgeçilmelidir. Konaklama vergisi, sektöre zarar verecek bir uygulamadır; bundan vazgeçilmelidir. Vazgeçilmez ise turizmde özellikle hizmet eden belediyelere bu verginin aktarılması, belediyelere bu verginin ödenmesi gerekmekte.

Değerli arkadaşlar, sizin getirdiğiniz taleplerin çoğunluğu hamaset kokan ve sonuçta vatandaşa faydası olmayan tekliflerdir. Buradan söylemek istiyorum. Ancak bizim son Komisyonda önerge olarak sunduğumuz ve vatandaşımızın birçok sorununun çözümüne katkı sağlayacak olan

bizim tekliflerimiz maalesef ki iktidar tarafından reddedildi. Örneğin, asgari ücretin vergi dışı bırakılması önergemiz vardı; tarafınızdan reddedildi. Yine, çiftçilerimizin zirai amaçlı kullandıkları mazottan ÖTV alınmaması önergemiz vardı; yine tarafınızdan reddedildi.

Elektrik tüketiminde abonelere uygulanacak katma değer vergisi oranının yüzde 1'e indirilmesi önergemiz vardı; tarafınızdan reddedildi. Elektrik enerjisi bedelinden TRT payının kaldırılması önergemiz vardı; tarafınızdan reddedildi. Yurt çıkmayan öğrencilerimize asgari ücretin yarısı kadar

her ay karşılıksız kira yardımı, burs verilmesi önergemiz vardı; tarafınızdan reddedildi. Esnafımızın gider kalemlerinden stopaj vergisinin kaldırılması önergemiz vardı; tarafınızdan reddedildi. Kısacası değerli arkadaşlar, vatandaşlar için faydalı ne kadar talep varsa bunların hepsi tarafınızdan reddedildi.

Buradan sizi vatandaşlarımıza bir kez daha şikâyet ediyorum ve bunların hepsini dostlarımızla beraber iktidara geldiğimizde bizler tek tek yapacağız diyorum, hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum. Çok teşekkür ediyorum.”

 

yukarı çık
0
Paylaşım