Menu
RSS

Korkuteli Dereköy Yaylasında Kömüre Karşı Açılan Davada Miting Gibi Keşif Yapıldı!

Korkuteli Dereköy Yaylasında Kömüre Karşı Açılan Davada Miting Gibi Keşif Yapıldı!

Antalya Korkuteli Dereköy Yaylasında, 2 yıldır mücadele verilen kömür ocağı açılmasına karşı en başta “Dereköy Kadınları” olmak üzere açılan davada

Antalya 3. İdare Mahkemesinin karar verdiği Bilirkişi incelemesi, miting gibi kalabalıkla yapıldı. Dereköylüler, yaşlı, genç ve çocuklar olmak üzere çok kalabalık bir kitleyle katıldı.

Antalya 3. İdare Mahkemesi tarafından, Antalya İli Korkuteli İlçesi Başkanı Mevkii Dereköy Yaylası Mahallesi Mevkii Turkuaz Linyit Kömür işletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan İr:201201141 ruhsat numaralı IV. Grup Kömür ocağı İşletmeciliği kırma, eleme ve paketleme tesisi projesi ile ilgili

Antalya Valiliğince tesis “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararının iptali istemiyle Antalya Valiliğine karşı açılan davada, dava dosyası incelenerek 18.11.2021 tarihinde saat 10.00’da keşif yapılmasına karar verilmiştir.

Mahkeme bilirkişi olarak 2 Maden Mühendisi, Çevre Mühendisi, Harita ve Kadastro Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Ziraat Mühendisi ve Arkeologdan oluşan heyet belirlemiştir.

Dereköy Yaylasının 1972,55 Hektarlık alanın 40.69 Hektarlık kısmında kömür ocağı faaliyeti için düzenlenen 18.05.2021 tarihli kararla “ÇED Gerekli Değildir”kararı alınmıştı.

Haberin Videosu(1):

Dereköy Yaylası Tüm Korkutelinin Su Havzası İçerisinde Yer Almaktadır

Korkuteli Barajını besleyen tek su kaynağı Korkuteli Çayı, Dereköy Yaylasının da içinde bulunduğu “su havzasından” çıkmaktadır. Havzadan çıkıp baraja giden sular, toplam 17 mahallenin (köyün) tarımsal üretimi için kullanılmaktadır.

Tüm Korkuteli’nde 57 bin dekar tarım alanında sulu tarım yapılmaktadır ve bu alanların en önemli bölümü meyve üretimi için kullanılmaktadır.

Haberin Videosu(2):

Tüm Korkuteli’nde Kuraklık Kapıdadır

Dereköy’de toplam 250 sondaj kuyusunun bu yıl büyük bölümünün kurumuştur. Sulama kooperatifine ait 5 kuyudan 3’ü kurumuştur. Köylüler “su kaynaklarımızın üzerine kömür madenine hayır!” demektedir.

Dereköy Yaylası Çevresi Meyvecilikte Çığır Açmakta, Erik Ve Vişne Çok Yüksek Kazanç Sağlamaktadır

Yaylada 7 dekar erikten, 70 bin TL kazanç elde edilmektedir. Keza yanı başındaki Sülekler Yaylasında binlerce dönüm vişne bahçesi vardır ve vişneden büyük kazançlar elde edilmektedir. Köylüler meyve yetiştiriciliği ve diğer tarımsal üretimlerden iyi gelir elde ettiği için yaylasını kömüre vermek istememektedir.

Dereköy Yaylası Çevresi 5 Köyün Merasıyla Çevrilidir

Dereköy Yaylasında Dereköylü 37 çoban aile hayvancılık yapmakta ve binlerce küçükbaş hayvan yetiştirmektedir. Çevresindeki diğer 5 köyün çoban aileleri ile birlikte toplamda 40 bin civarında küçükbaş hayvan bulunmaktadır.

Dereköy Yaylasında Çok Fazla Tarihi Eser Bulunmuştur

Kömür madeni açılmak istenen bölümde Roma Döneminden kalma çok fazla tarihi eser bulunmuş, bulunan eserler Elmalı Müzesine konulmuş, ancak halen toprak altında kazılmamış eserler bulunmaktadır.

Dereköylüler mücadeleyi mahkemeyi kazanıncaya sürdüreceklerini açıklamışlardır.

Dereköy Köylüleri”

yukarı çık
0
Paylaşım