Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Antalya’da Atatürk Saygı Ve Özlemle Anıldı

Antalya’da Atatürk Saygı Ve Özlemle Anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 84'üncü yıl dönümünde Antalya'da anıldı.

Antalya Valiliği'nce düzenlenen anma programı kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Anma programa Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve

sivil toplum örgütlerinin başkanları ve vatandaş katıldı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde, Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşu yapıldı. Daha sonra İstiklal Marşı okundu, Türk bayrağı yarıya indirildi.

Resmi törenin ardından çok sayıda meslek kuruluşu, siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü temsilci ve üyelerince de Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki anma töreninin ardından siyasi parti ve STK Başkanları günün anlamını belirten konuşmalar gerçekleştirdi.

Cumhuriyet İçin Antalya El Ele Platformu Sözcüsü İbrahim Daş, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anarak, “Açtığı yol yolumuzdur, mücadelesi mücadelemiz, mücadelesini sürdürmek ve zafere ulaştırmak tarihsel görevimizdir.

Büyük önder, kurduğun Cumhuriyette 84 yıldır hem şahsına hem de ilke ve devrimlerine, haksız ve hadsiz saldırılar epey yol aldı. Vatanın bütünlüğü, milletin birliği diyen askerimiz, polisimiz, aydınımız, gazetecimiz başta Ergenekon ve balyoz davaları olmak üzere onlarca dava ile cezaevlerinde tutuldu.

Kuvayı Milliye ile başlayıp Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk ruhuyla şekillenen halkın ordusu milli olmaktan çıkartılıp, profesyonelleştirildi. Kurduğun cumhuriyetten ilham alıp emperyalizme karşı savaş vererek kurulan komşu ülkelerimiz BOP eş başkanlığı eliyle parçalandı.

İnsanın en temel hakları olan demokrasi, özgürlük, adalet, ileri demokrasi, düşünce özgürlüğü gibi kavramalar kullanılarak halkımız etnik ve dinsel temelde ayrıştırıldı. Temel hak ve özgürlükler yok edilerek kültürümüz, tarihimiz yok edildi, dilimiz parçalandı. Vatanın bütünlüğünün milletimizin birliğinin parçalanmasına ise ramak kaldı.

Gelinen noktada; Anayasaya ve hukuka aykırı bir şekilde çıkarılan torba yasalar ve yapılan referandumlarla kurduğun rejim değiştirildi” dedi.

Ata’ya Saygı Yürüyüşü

'Emperyalizme karşı verdiğimiz haklı savaş olan kurtuluş savaşımız devam ederken bile egemenliğini devretmeyen TBMM etkisiz, yetkisiz hale getirildi' diyen Başkan Daş, "Açtığın ve emperyalizmin elinden tek tek alıp milletimize verdiğin yerüstü ve yeraltı zenginliklerimiz, limanlarımız, kurumlarımız,

topraklarımız yeniden emperyalizme teslim edildi. Dünyanın dört bir yanında ülkelerine ve milletlerine ihanet edip Amerikan uşaklığı yapanlar ise bu topraklara getirildi, vatandaşlık verildi.Düşüncesini açıklayan fırıncının, hakkını arayan öğretmenin tutuklandığı, şiddetin normalleştirildiği bir döneme gelindi.

Bugün gelinen noktada rejim değiştiği için Cumhuriyetin en temel kurumları artık senim kurduğun kurumlar değil.Senin kurduğun kurumlar halkın yanındaydı, bugün halkın yanında olan kurum kalmadı. Bugün anayasal hakkımız olmasına rağmen halk ve çelenkleri resmi törene yine sokulmadı.

Ancak umutsuz değiliz! Bugün olduğu gibi bundan sonra da aramızdaki tüm ayrılıkları erteleyip bir ve bütün olmaya devam edersek ortak aklın işletilmesi olan parlamenter rejime dönmek mümkün olacaktır. Sizleri büyük önder Atatürk’e, vatanımıza,

cumhuriyetimize sahip çıkmak için millet ittifakı çevresinde toplanmaya ve yine bugün saat:18.00’de Muratpaşa Kent Meydanından başlayacak olan Muratpaşa belediyemizin geleneksel “Ata’ya saygı yürüyüşü”nde birlikte olmaya çağırıyor, saygılar sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.  

                                                              

‘84 Yıldır Aramızda’

‘Bugün O'nu anmak için sıradan bir gün değildir’ diyen İYİ Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Başaran, “10 Kasım 2022, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan bedenen ayrılışının 84. Yıl dönümü. Evet, bedenen bir ayrılış bu. Zira O, idealleriyle, düşünceleriyle ve bize kazandırdıkları ile 84 yıldır aramızda.

Ve nice 84 yıllarda aramızda olmaya devam edecek. Bugün O'nu anmak için sıradan bir gün değildir. Bugün, karalar bağlama günü hiç değildir. Bugün O'nu daha iyi anlamak, O'nu takip edebilmek, O'nun gibi ileri görüşlü ve vatansever olabilme günüdür.

"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır" diyen Ulu Önderimiz bugün aramızdan ayrılmış ancak O'nun fikirleri, hayal ve özlemleri, ilke ve gayreti, hedef ve arzuları yaşamaktadır.

‘Atatürk Asla Ölmeyecek’

Cumhuriyet ve elde edilen bağımsızlığın önemine dikkat çeken Başaran, “Kahraman ecdadımız ile birlikte kurduğu Cumhuriyet ve elde ettiği bağımsızlık O'nun bu vatana en büyük hediyesidir. Bu yüzden Atatürk asla ölmeyecek, kalplerde ve hafızalarımızda yaşamaya devam edecektir.

57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından 10 Kasımların önemi büyüktür. Mensubu olduğu Büyük Türk Milleti'ni sonsuz bir aşkla seven ve kısacık yaşamı içine yüzyılları sığdıran Mustafa Kemal, milleti için her türlü zorluğa katlanmış ve kendini ona adamıştır.

Onun "Ben, gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk milletine canımı vereceğim" sözü, milletini ne kadar çok sevdiğini göstermektedir. Atatürk, aynı zamanda ileriyi gören de bir liderdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk o görüp milletinin dikkatini çekti.

Erzurum Kongresi'nde "Vatanın bölünmez bir bütün olduğunu" tüm dünyaya ilan etti. Sakarya Savaşı sırasında söylediği: "Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz" sözü O’nun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir.

Atatürk, toplumun her kesimini kucaklayan bir halk adamıydı. Toplumun tüm kesimlerine değer vermiş ve destek olmuştur. O bir halk adamıdır. Çünkü hep halkı için uğraşmış, halktan birisi gibi davranmıştır ve bu halk onu asla unutmayacaktır.

Sevgili Antalyalılar, sözlerime burada son verirken hayatının en son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan büyük devlet adamı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal’i, ölümsüzlüğe geçişinin 84. yıldönümünde saygı, sevgi, özlem ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.

‘10 Kasım Bir Matem Günü Değildir’

CHP Antalya İl Başkanı Nuri Cengiz, Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. Yıldönümü olduğunu hatırlatarak, “Ne mutluyuz ki bizler onun kurduğu Cumhuriyetin, fikri hür vicdanı hür yurttaşlarıyız. Emperyalizme karşı o, “Ya İstiklal ya Ölüm!” diyen bir ulusal kurtuluşçuydu.

Her türlü sömürgeciliğe, manda ve himaye anlayışına karşı o bağımsızlıkçıydı. Gericiliğe, yobazlığa karşı “En hakiki mürşit ilimdir” diyen bir aydınlanmacıydı. Her türlü saltanata, monarşiye karşı o “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” diyen bir cumhuriyetçiydi.

O, fikir hürriyetini baltalayan skolastik zihniyeti yıkan, “Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru ve en hakikî tarikat, medeniyet tarikatıdır, medeniyet yoludur” diyen bir ilericiydi. Onun devrimci mirasına sahip çıkacağız.

Bizleri asla yıkamazlar. Güçleri yetmez, ömürleri yetmez, yürekleri yetmez. O ki; bugünleri öngörerek Cumhuriyet’in ve devrimlerin temellerini sapasağlam atmış, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her bir vatandaşın geleceğini emniyet altına almıştır.

Bu sebeple asla unutulmamalıdır ki; 10 Kasım günü, bir matem günü değildir. 10 Kasım, Sosyal Hukuk Devletine sahip çıkma günüdür.10 Kasım, yobazlığa ve gericiliğe karşı akıl ve bilimi rehber edinme günüdür.10 Kasım, Cumhuriyet’in kazanımlarını ve değerlerini koruma ve geleceğe taşıma günüdür.

10 Kasım yalnız bir anma günü değil; Büyük Atatürk’ün devrimleri ışığında birlik, beraberlik ve mücadele günüdür. Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, ebediyete intikal edişinin 84’ncü yıldönümünde saygı, minnet ve özlemle anıyorum” diye konuştu.

 

yukarı çık
0
Paylaşım