Antalya Dahil 81 İlde Avukatlardan ‘Şiddet Sona Ersin’ Çağrısı
- Yazan Kaktus Haber

Avukatlar 81 ilde orta basın açıklaması gerçekleştirdi. Antalya Barosu Antalya Adliyesi önünde bir araya geldi seslerini duyurdu
Davasına baktığı müvekkili tarafından geçtiğimiz günlerde araç içerisinde ateşli silahla öldürülen Denizli Barosu eski Başkanı Mehmet Erdal Çam için dün 81 ilde eşzamanlı olarak adliyeler önünde basın açıklaması yapıldı.
‘Şiddet Sona Ersin’
Antalya Barosu’na bağlı avukatlar son dönemlerde yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek için Antalya Adliyesi önünde toplandı. Avukatlara yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirten Antalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, “Denizli Barosu önceki dönem başkanlarımızdan,
Muğla Barosuna kayıtlı Av. M. Erdal Çam altı gün önce daha evvel davasına baktığı müvekkili tarafından sadece mesleki faaliyeti nedeniyle katledildi. Daha öncede, Avukat Servet Bakırtaş, Ersin Arslan, Asilcan Tuzcu, Savaş Baş, Necati Çakmak yapılan saldırılarla hayatlarını kaybetti veya yaralandılar.
Daha dün Nevşehir Barosu önceki Başkanlarımızdan Av. Mustafa Necmi Öncül, müvekkilinin davalı olduğu iki kişi tarafından darbedildi. Maalesef saydığımız bu yaşam hakkına dönük ve can yakıcı vakalar artık her gün ve yaşamın her alanında sistematik halde yaşanılan avukata yönelik şiddetin çok az sayıda örneğidir” dedi.
‘Ölüm Sayıları Arttı’
Geçilmez, avukatların her geçen yıl daha fazla oranda öldürme, yaralama, tehdit, hakaret gibi saldırıların mağduru haline geldiğini hatırlatarak, “Bazen sözlü bazen silahlı olan; bazen müvekkilden bazen karşı taraftan kaynaklanan ve bazen yaralama bazen ölümle sonuçlanan bu saldırıların
değişmeyen ortak bir yönü var: Avukatların yalnızca mesleki faaliyetlerini yerine getirdikleri için bu saldırılarla karşı karşıya kalmaları ve münferitmiş gibi görülen bu saldırıların aynı zamanda avukatlık faaliyetine, savunmaya, dolayısıyla adil yargılanma hakkına ve adaletin tesisine dönük olması.
Avukata yönelik şiddetin temelinde, avukatın mesleki faaliyetleri ve bu kapsamda, görevlerini yaparken müvekkilleriyle özdeşleştirilmeleri yahut savunma hakkının etkin kullanılması için mücadele ederken bu görevin ifasını önleme niyeti yer almaktadır.
Bizler, avukatlık mesleği kapsamında gerçekleştirilen faaliyetlerin, niteliği gereği çekişme ve uyuşmazlık içerdiğini biliyoruz. Bu nedenle Avukata yönelik şiddet, toplumun genelinde gözlenen şiddet eğiliminden veya diğer profesyonel meslek mensuplarına yönelik şiddetten önemli farklılıklar içermektedir.
Bu kapsamda özel olarak avukatlara yönelik şiddete ilişkin gerekli adımlar atılarak, önlem alınması elzemdir” diye konuştu.
‘Yurttaşa Yapılan Saldırıdır’
Antalya Baro Başkanı Hüseyin Geçilmez, avukata yönelik şiddetle ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Avukata saldırma pervasızlığını gösteren saldırganlar bu cüreti, mesleğin itibarsızlaştırılması çabasından ve cezasızlık politikalarından alıyorlar.
İnfaz kanunlarında yapılan değişiklikler, cezasızlık politikalarını daha da derinleştiriyor. Avukata yönelik şiddetle ciddi bir politika benimsenerek mücadele edilmediği sürece, tekil vakalarda verilen ancak infaz düzenlemeleri nedeniyle göstermelik kalan cezalarla yol alınması mümkün değildir.
Türkiye Barolar Birliğinin; avukata yönelik şiddetle ilgili olarak 4 Nisan 2022’de Türkiye Büyük Millet Meclisine, 8 Temmuz 2022’de Adalet Bakanlığına yapmış olduğu başvurularda dile getirilen; konunun öncelikli gündem maddesi haline getirilmesi,
Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, zorunlu tedbirlerin derhal alınması ve mevzuat çalışması yapılması şeklindeki açık, somut, net talep ve önerilerinin bir an evvel karşılanması, avukatlar için olduğu kadar yurttaşların savunma hakları için de zorunludur.
Çünkü avukata yönelik saldırı, yurttaşın savunma hakkına yönelik saldırıdır” şeklinde konuştu.
‘Can Veriyoruz’
‘Bugün buradan bir kez daha haykırıyoruz: Mesleğimizi yaparken, görevimizi ifa ederken can veriyoruz’ diyen Geçilmez, “Avukat tehdit altındaysa, hak arama özgürlüğü de tehdit altındadır. Bizler dava dosyalarının tarafı değil, vekiliyiz. Vekalet etmek mesleğimizin gereğidir.
Biz bu görevi üstlenmezsek; adalet işlemez. Bize saldıranların bile muhtaç oldukları savunma hakkı kullanılamaz. Bizler bu görevi, şu veya bu kişilerin menfaati için değil adil yargılanma hakkının hayata geçirilmesi için yerine getiriyoruz. Acil talebimiz şudur:
Yeni yasama döneminde, Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmalı, konuyla ilgili TBMM araştırma komisyonu kurulmalıdır. Türkiye Barolar Birliğinin Adalet Bakanlığına sunduğu öneriler kapsamında, gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.
Devletin tüm kurumlarında ve yurttaşlarda, avukata yönelik şiddetin engellenmesiyle ilgili farkındalık yaratılmalıdır. Tek bir kayba daha tahammülümüz yok. 180 bin avukat olarak bizler, Barolarımız ve Türkiye Barolar Birliği olarak; avukata yönelik şiddetin normalleşmesine izin vermeyecek,
ortak mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.