Menu
RSS

Antalya Halkı: Gündoğmuş Köylerinde Taş Ve Mermer Ocakları Yapılmasını İstemiyoruz

Antalya Halkı: Gündoğmuş Köylerinde Taş Ve Mermer Ocakları Yapılmasını İstemiyoruz

Gündoğmuş Merkez, Karadere, Senir ve Kozağacı mahallelerini içine alanda binin üzerinde arama izni verilmesi, arama yapılan alanda yoğun biçimde yaşlı sedir ağaçların olması,

SİT Alanlarına 50 metre yakın yerlere bile ruhsat verilmesi bölge halkının yoğun tepkisine yol açtı. Gündoğmuş köylerinde taş ve mermer ocakları yapılmasını istemiyoruz diyen köylüler eylem yaparak taleplerini ve tepkilerini dile getirdiler.

Eylemde konuşma yapan Köprülü Muhtarı Ayhan Yılmaz “derelerimiz, ormanlarımız, sit alanlarımız kısaca doğamız çevresel etkileri düşünülmeyen, sadece kar odaklı politikalarla yok ediliyor.

Köylünün yaşam alanları her geçen gün daraltılıyor. Son yıllarda hızla yaygınlaştırılan taş ocakları, mermer ocakları doğaya olduğu kadar, bizlerin ve çocuklarımızın sağlığını da derinden etkilemektedir. Bizler geçimini tarım ve hayvancılıkla yapan köylüler olarak geçim kaynağımızı taş ocakları yüzünden kaybetmek istemiyoruz” dedi.

Çeşitli sendika, demokratik kitle örgütü ve siyasi partilerin de destek verdiği eylemde muhtar Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Değerli arkadaşlar aldığımız duyumlara göre Gündoğmuş ilçesi sınırları içerisinde çok sayıda taş ocağı açılması için süreç başlatılmıştır.

Daha yakın bir tarihte ormanlarının büyük bir bölümünü yangınla kaybetmiş bir ilçenin dağına, taşına göz dikilmiş olması asla kabul edilemez. Dağlarımızda, yaylalarımızda taş ocağı ve mermer ocağı arayışı içerisinde olan şirketlere sesleniyoruz.

Yaşamımızı kısıtlayacak bu tür girişimlere Gündoğmuş halkı olarak kesinlikle izin vermeyeceğiz. Buradan bu izinleri veren yetkililere de sesleniyoruz Köylerimizi korumak için bütün yasal, hukuki ve demokratik tepkimizi göstereceğiz.

Bugün burada Karadere Köyü sınırları içerisinde yapılmak istenen Taş Ocağı girişimine karşı toplandık ama burası temsili seçilmiştir. Gündoğmuş’un bütün köylerine yapılmak istenen Taş ve Mermer Ocaklarına karşı ortak mücadelemizi yürüteceğiz.

Elbette bizler doğamıza sahip çıkmaz isek yaşama. Barınma şansımız da ortadan kalkacaktır. Çünkü başka köyümüz ve toprağımız yok.

Bugün Köylülerimizin yanı sıra, Bizlere destek olan, İlçe dışından desteğe gelen kurum ve kişilere de teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Bizler yaşadığımız topraklarda bu doğa katliamına seyirci kalamayız. Hep birlikte sesimizi yükselteceğiz.

Mermer ve Taş Ocaklarına karşı daha önce kazanılmış onlarca emsal davalar var, Narağacı Köyü’ne yapılmak istenen ve yargının dur dediği dava bunlardan bir tanesidir. Demek ki hukuk ta burada yanlışa dur diyor. Gündoğmuş endemik bitkilerin, yaban hayatının,

sit alanlarının ve tarihi dokunun korunması gereken ülkemizin önemli yerlerinden birisidir. Bu değerler hepimizin ve hep birlikte sahip çıkmakta bu nedenle önemlidir. Doğa hepimize gerekli, taş ocakları ise şirketlerin karlarını artıracak. Biz sonuna kadar doğamız için nöbete olacağız.

Buradan bir kez daha sesleniyoruz Gündoğmuş’un doğasından ellerinizi çekin”

yukarı çık
0
Paylaşım