Menu
RSS

Antalya Halkın Deprem Dayanışma Merkezi: Dayanışma Yaşatır Diyerek Yola Çıktık

Antalya Halkın Deprem Dayanışma Merkezi: Dayanışma Yaşatır Diyerek Yola Çıktık

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfında bir araya gelen kitle örgütleri deprem nedeniyle Antalya’ya gelen depremzedelere yardım etmek,

onların sorunlarına bir nebze olsun katkıda bulunmak amacıyla Halkın Deprem Dayanışma Merkezi kurdu. Merkezden yapılan yazılı açıklamada süreci ve kuruluşun amacı şöyle yaptıkları şöyle anlatıldı:

“6 Şubat depremi ülkemizin gördüğü en büyük felaketlerden biri. Bir aydır depremin yarattığı tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkan can kayıpları, yıkımlar, barınma, gıda başta olmak üzere milyonlarca insanı etkileyen sorunların üstesinden gelinmeye çalışılıyor.

Kamunun-devletin gerek ülkemizi depreme hazırlama sürecindeki eksikliği gerekse deprem sonrası ortaya çıkan sorunlarla baş edebilme kapasitesinin zayıflığını maalesef bir kez daha gördük.

Kitle örgütlerinin halk dayanışma ağlarının da en başından itibaren hatta devletten önce devreye girmesiyle sürecin yaraların sarılmasında önemli bir rol oynuyor.

Deprem sonrası milyonlarca insan ülkemizin yakın tarihinde görülmedik bir şekilde bir nüfus hareketliliği ile başka kentlere göç etmek zorunda kaldı. Antalya’ya da yaklaşık 200 bin yurttaşımız geldi.

Kentimize gelen depremzede yurttaşlarımızın barınmadan, gıda ve giyim desteğine kadar çözülmesi gereken çok çeşitli insani ihtiyaçları var.

Kentimizdeki depremzedelerin sorunlarını çözülmesinin gerekliliğinin ortaya çıkması ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfında bir araya gelen kitle örgütleri olarak iki hafta önce bir dayanışma merkezi oluşturduk.

Vakıf binasında Halkın Deprem Dayanışma Merkezi adını verdiğimiz bu dayanışma çalışması mütevazı ama anlamlı bir girişim olarak sürüyor. Oluşturduğumuz merkezde 40 kişi kapasiteli tuvalet, banyo, üç öğün yemek, çocuklar için oyun odası gibi olanakların olduğu güvenli bir barınma ortamı sağlandı.

Dayanışma merkezimiz ayrıca gıda kolisi kampanyası çağrısı yaparak 350 TL karşılığı anlaşmalı bir zincir market üzerinden dayanışma kolisi topluyor ve kentimizde eve çıkmış ikamet eden depremzedelere ulaştırıyor. İki hafta içinde 600 kolilik bir dayanışma-bağış kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz.

Bağışa bulunmak isteyen yurttaşlarımız Vakıf hesabına koli ücretini gönderebiliyor ya da kolisini oluşturup getirerek bırakabiliyor. Dayanışma merkezimizde ayrıca giysi yardımı da yapılıyor.

Ev bulmaktan, iş bulmaya, çocukların okul servislerini ayarlamaya, psikolojik yardıma kadar birçok destek çalışması merkezimizde sürdürülmektedir. Burada katkı koyan gönüllülerimize de depremzedelerle daha iyi sağlıklı  ilişki kurabilmek için toplumsal psikoloji eğitimi verdik.

Dayanışma merkezimizdeki çalışmalar konaklayan ailelerinde katkısıyla elbirliğiyle yapılıyor. Dayanışma merkezine destek veren gönüllüler ve misafirhanemizde konaklayan ailelerle haftalık düzenli toplantılar yapılarak işleyiş sağlanıyor.

Depremde tahrip olan kentlere dönüşün çok uzun süreceğinin ve hatta önemli bir sayıda yurttaşımızın artık dönemeyeceğinin farkındayız. Bu nedenle kentlerimizdeki dayanışma çalışmaları kritik önemdedir. Dayanışma yaşatır.”

yukarı çık
0
Paylaşım