Menu
RSS

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük: Türkiye Gelir Eşitsizliğinde Avrupa Birincisi

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük: Türkiye Gelir Eşitsizliğinde Avrupa Birincisi

DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel İş Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük, emekçilerin her geçen gün yoksullaşırken işveren gelirlerinin tüm gelirden daha hızlı artığını söyleyerek, “ Türkiye gelir eşitsizliğinde Avrupa birincisi” dedi.

Zenginle Yoksul Arasında Fark 17 Kat

Pandemiyle birlikte ülkedeki gelir eşitsizliğinde hızlı artış yaşandığına dikkat çeken DİSK Akdeniz Bölge Temsilci Vedat Küçük, “  Türkiye İstatistik Kurumu Gelir ve Yaşam Koşulları sonuçlarını açıkladı.

2019 yılının verilerine göre, ülkedeki en zengin yüzde 10’luk grubun ortalama geliri en yoksul yüzde 10’luk grubun 15 katı fazla. Kadınlar ise ortalama gelirin yüzde 17 altında bir gelire sahip.

Bu rakamlar pandemi öncesine ait olduğu düşünülürse, Türkiye’nin Covid-19 salgınına böylesi gelir uçurumuyla girdiği düşünüldüğünde pandeminin etkisinin görüldüğü sonuçlar kuşkusuz çok daha çarpıcı olacaktır” dedi. 

Küçük, “Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), ücretsiz izin, açılmayan işyerleri bütün bunların ekonomiye olan olumsuz katkısı anlık olarak emekçinin cüzdanına yansımakta” dedi.

Gelir Dağılımı Eşitsizliğinde Avrupa Birincisiyiz

Başkan Küçük, “Zenginler ve Yoksular Arasındaki Makas Açılıyor Türkiye’de hem toplumsal sınıflar arasında hem cinsiyete göre eşitsizlik artış eğilimini sürdürüyor. Gelir eşitsizliği ölçüm yöntemlerinden biri olan Gini katsayısı,

bir ülkedeki gelir dağılımı konusunda önemli bir göstergedir. Türkiye’de Gini katsayısı artıyor Gini katsayısı 2019’da 0,410 seviyesine yükseldi. Bu, 2009’dan beri en yüksek düzeydir.

Türkiye AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında en yüksek Gini katsayısına sahip ülkedir. Ücretli, yevmiyeli ve kendi hesabına çalışanların gelirleri son 10 yılda ortalama 3 kat artarken işveren gelirleri 4 kata yakın arttı” diye konuştu.

Küçük, “Bir yanda kilosu 55 liradan evine ayda bir kilo kıyma götüremeyen ücretli çalışan varken bir başka yerde bir kişi bir akşam yemeğine bin lira verebiliyor” diye yaşanan uçuruma dikkat çekti.

yukarı çık
0
Paylaşım