Menu
RSS
AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; Kepez Belediye Başkanı Şok Bir Kararla Tutuklandı

CHP: İktidarın Demokrasi Anlayışı İşte Tam Budur; …

Antalya’nın Sarısu teleferik h...

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatandaşımızı Kurtarma Çalışmaları Sürüyor

Başkan Böcek: Teleferikteki 25 Kabinde 184 Vatanda…

Antalya'da 1 kişinin öldüğü 2'...

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep Beraber Olmak Dileğiyle

Başkan Muhittin Böcek: Daha Nice Bayramlarda Hep B…

Antalya Büyükşehir Belediye Ba...

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağlığım, Hakkımdır!"

Antalya SES: 7 Nisan Dünya Sağlık Günü: "Sağl…

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçi...

Prev Next

Türkiye-İsveç-Finlandiya Görüşmeleri Süresiz Şekilde İptal Edildi

Türkiye-İsveç-Finlandiya Görüşmeleri Süresiz Şekilde İptal Edildi

İsveç ve Finandiya'nın NATO'ya kabulü için yürütülen Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleri, İsveç'te yapılan Kuran yakma eylemleri gerekçe gösterilerek süresiz şekilde iptal edildi

İsveç ve Finandiya’nın NATO’ya kabulü için yürütülen Türkiye-İsveç-Finlandiya görüşmeleri süresiz şekilde iptal edildi. İptal talebi Türkiye’den geldi. Bir sonraki toplantının Şubat ayında gerçekleşmesi planlanıyordu.

Ne Olmuştu?

Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın ardından ABD, Rusya’yı kuşatma planı çerçevesinde İsveç ve Finlandiya’yı da NATO’ya katmayı hedefledi. AKP-MHP iktidarı da İsveç’in NATO üyeliğine veto vermeme karşılığında bir dizi şart sundu. Silah ambargosunun kaldırılması ve siyasi mültecilerin iadesi sunulan şartlar arasındaydı.

Madrid’deki NATO Zirvesinde İsveç, Finlandiya ve Türkiye arasında üçlü muhtıra imzalandı. Tutuklu iadeleri ve silah ambargosunda gevşeme gibi konularda adım atan İsveç, son günlerde AKP-MHP iktidarının tepkisini çekecek eylemlere sahne oluyor.

İlk eylem İsveç’in başkenti Stockholm’deki belediye binası önünde 11 Ocak’ta Tayyip Erdoğan kuklasının Mussolini’nin infazını andıracak şekilde ayaklarından asılması oldu. Eylem oldukça tepki çekti, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson da yapılan eylemi İsveç’in NATO üyeliği başvurusuna karşı “sabotaj” olarak nitelendirdi.

Ancak savcılık ilgili eylemi ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi ve soruşturma açmayacağını duyurdu.

Bir diğer gelişme ise yine Stockholm’de aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakması oldu. Pauldan’a İsveç polisi koruma çemberi sağladı. Ardından da yine Stockholm’de PKK ve YPG bayraklarının, Abdullah Öcalan posterlerinin taşındığı bir eylem yapıldı.

Yapılan eylemler AKP ve MHP tarafından kınanırken İstanbul’daki İsveç Konsolosluğu önünde yapılan eylemlerde İsveç bayrağı da yakıldı.

NATO’dan Şerhli Kınama

“İsveç’in başkentinde Kuran yakılması ve başka olaylara İsveç hükümeti hemen sert tepki göstererek, bunları kınadı” diyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ama ifade özgürlüğü İsveç ve diğer tüm NATO üyesi ülkelerde kıymetli bir değer. Bu yüzden bu tür uygunsuz hareketler otomatik olarak yasa dışı değil” şeklinde görüş belirtti.

Finlandiya Ara Vermeyi Önermişti

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesi ile İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye ile yürütülen görüşmelere ortalık sakinleşene kadar birkaç hafta ara verilmesi gerektiğini söyledi.

yukarı çık
0
Paylaşım