Menu
RSS

21. Uluslararası Aspendos Opera Ve Bale Festivali Başlıyor!

  • Yazan 
21. Uluslararası Aspendos Opera Ve Bale Festivali Başlıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, 1994’den bu yana büyük bir sevgi ve özveriyle kesintisiz her yıl gerçekleştirdiği ve 1998 yılından bu yana uluslararası boyutuyla kısa sürede dünya sanat arenasının önemli organizasyonları arasına giren, Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali 21 yaşında!

30 Ağustos - 24 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 21.Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, 2000 yıllık Antik Aspendos Tiyatrosu’nu dansın ve ritmin büyüsüyle yaşama döndürecek!

UYGARLIKLARIN BEŞİĞİ

Dünya Uygarlık Tarihinin doğuş yeri Anadolu’ya Geri Dönüş!

Anadolu kültürü ve Anadolu’da doğarak dünyaya yayılan uygarlıkların oluşturduğu Evrensel Dünya Kültürü yirmibir yıldır her yaz doğduğu topraklardan dünyaya sesleniyor!

Adeta bir uygarlıklar buluşması olan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, bugüne değin, yerli ve yabancı birçok sanatçı ve grubu ağırlamış, Türk ve Dünya sanatından seçkin eserlerle sanatseverleri büyülü Aspendos Antik Tiyatrosu’nda buluşturmuştur.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, ülkemizin kültür turizmine ve tanıtımına katkı sağlayarak, tatil anlayışına kalite değeriyle yepyeni bir pencere açmaktadır. 2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu’nda opera-bale eserlerinin en güzel örnekleri her yıl yerli ve yabancı geniş izleyici kitlesiyle buluşmaktadır. Olağanüstü akustiğe sahip Tiyatro’da gerçekleştirilen Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, her geçen yıl yükselen sanatsal kalitesi ile 21. yılında dünyaca tanınmış pek çok topluluğun sahne almak istediği bir festival haline gelmiştir.

FESTİVAL KONUKLARI VE FESTİVAL PROGRAMI

Festival kapsamında, İzmir, Mersin, Antalya, Ankara, Antalya Devlet Opera ve Balesi Müdürlüklerinin yanı sıra yabancı konuk topluluklar Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu ile İtalya – Sicilya, Taormina Festival Operası’nın sahneleyecekleri eserlerle Aspendos Antik Tiyatrosu binbir gece masallarına eşdeğerde sekiz muhteşem gece yaşatacak.

21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin açılışı Giuseppe Verdi’nin ihtişamlı eseri “Aida” Operası ile yapılacak. 30 Ağustos 2014, Cumartesi gecesi, İzmir Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek eser; Habeş Prensesi Aida’nın kendi ülkesinde yakalanıp, bir köle olarak Mısır'a getirilmesini, Mısır ordusunun komutanı Radames’in Aida'ya olan aşkı ile Firavun'a olan sadakati arasında kalmasını, Firavun'un ihtiraslı kızı Amneris’in Radames'e olan karşılıksız aşkını ve Aida’nın ülkesini kurtarmak için yaşadığı çelişkileri işlemektedir.

Festivalin ikinci gecesi olan 3 Eylül 2014, Çarşamba gecesi, Mersin Devlet Opera ve Balesi, müzikleri ve müzik düzenlemesi C. Pugni ve B.Hoinic’e ait “Notre Dame’ın Kamburu” adlı bale eserini sanatseverlerle buluşturacak. Fransa’da krallık döneminin karanlık günlerinden kesitler sunan, Victor Hugo'nun bir dünya klasiği olan romanından yola çıkılarak Volkan Ersoy ve Armağan Davran tarafından sahneye konulan eser, insanların yaşamında kaderin yerini sorgularken, yoksulluğun insanlığı köreltmediğine dair öyküsüyle birçok karakter ve örnek içermekte.

6 Eylül 2014, Cumartesi gecesi festivalin ilk yabancı konuk topluluğu olacak Macar grup, Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu, “Operetler Galası” isimli gösteri-konserleriyle seyirciyle buluşarak, sahne sanatlarının eğlenceli, ritmik, renkli dünyasını gözler önüne serecek.

Antalya Devlet Opera ve Balesi, 10 Eylül 2014, Çarşamba gecesi, Giuseppe Verdi’nin bestelendiği günden bu yana dünya opera repertuvarının vazgeçilmez eseri “La Traviata” eserini sahneleyecek. Ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas'nın 1848 yılında yazdığı Kamelyalı Kadın romanı temelinde şekillenen, Paris’in salon kadınlarından güzel Violetta ile masum aşık Alfredo unutulmaz aryaları ve çaresiz aşk öyküsü sanatseverlerin karşısında olacak.

13 Eylül 2014, Cumartesi gecesi, Merih Çimenciler’in sahneye koyduğu “Harem” balesi, Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından          sahnelenecek.  Yurtiçi ve yurtdışında birçok kez sahnelenen ve seyirci tarafından ilgiyle karşılanan eserde, Osmanlı sarayındaki iktidar mücadelesi ve birbiriyle savaşan güçlerin eylemleriyle yazgıları belirlenen genç kadınların yaşadığı Harem'deki entrikaları, Çeşmidil, Gülbeden ve Kemal etrafında gelişen çarpıcı aşk öyküsüyle anlatılmaktadır.

Aspendos Antik Tiyatrosu, 17 Eylül 2014 Çarşamba gecesi, tarihi bir karakteri ağırlayacak. Büyük Hun İmparatoru “Attila”’yı konu alan Giuseppe Verdi’nin ünlü operası Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek. Eserin konusu kısaca şöyle; Aquileia'yı yakıp yıkan ve askerleri tarafından Wodan Elçisi olarak selamlanan Attila’nın kölesi Uldino, ona savaşçı genç kızlardan oluşan bir grup esir sunar. Aquileia yöneticisinin kızı Odabella da aralarındadır. Odabella'dan fazlasıyla etkilenen Attila ona kendi kılıcını verir. Odabella intikamını bu kılıçla almaya ant içer. Attila, Roma elçisi Ezio'yu çağırtır. Ezio, Attila'ya gizli bir anlaşma önerince, Attila, onu sadakatsizlikle suçlar ve Roma´yı yakıp yıkacağını haykırır.         

21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin ikinci yabancı konuk topluluğu İtalya’dan geliyor. Sicilya’nın kültürel, sanatsal, turistik faaliyetleri ile ünlü kasabası Taormina’da düzenlenen ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün karşılıklı kültürel –sanatsal faaliyetler içerisinde olduğu Uluslararası Taormina Festivali’nden ülkemize gelen Taormina Festival Operası, 20 Eylül 2014 Cumartesi gecesi Giacomo Puccini’nin ölümsüz eseri “Tosca”yı sahneleyecek. Roma'daki Sant'Andrea kilisesinin içinde başlayan ilk sahnesinden itibaren seyirciyi hiç bırakmayan sürükleyici bir tempoyla devam eden eser; polis müdürü Baron Scarpia, bitmez bir kin ve intikam duygusu ile Cumhuriyet taraflısı ressam Mario Cavaradossi’yi, Roma Cumhuriyeti’nin eski konsülü Cesare Angelotti’yi saklamasından ve kendisine yüz vermeyen şarkıcı Tosca’nın Cavaradossi’nin sevgilisi olmasını öğrenmesinden sonra gelişen olayları konu eder.

24 Eylül 2014, Çarşamba gecesi, 21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali, kapanış temsili olan “Herkül” operası, ünlü opera bestecisi G.F.Handel’in büyülü müziği ile sanatseverlere gelecek yıla kadar veda edecek. Antalya Devlet Opera ve Balesi tarafından Türkiye Prömiyeri gerçekleştirilen eserin konusu kısaca şöyle: Kocası Herkül'ün bir askeri sefer sırasında öldürüldüğüne inandırılan Dejanira'nın avutulmaz acısı, Lichas’ın saraya gelerek, onun geri döndüğünün haberini vermesiyle yatışır ama zafer kazanarak geri dönen Herkül’ün yanında getirdiği tutsaklar arasında efsanevi güzelliğiyle bilinen Iole‘yi görmesi onu başka acıya ve kaygıya sürükler. Zamanla rakip olarak gördüğü Iole tarafından kesinlikle reddedilse de, Dejanira, durdurulamaz, giderek artan bir kıskançlığın pençesine düşmüştür.

GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞAN ZENGİNLİK

ASPENDOS ANTİK TİYATROSU

Pekçok eski uygarlığın beşiği olan Anadolu, güney ve batısında eski Yunan ve Roma uygarlıklarının çeşitli yapılarını da barındırmaktadır. Tiyatrolar, bu uygarlıkların günümüze kadar gelebilmiş kentlerinin en görkemli yapılarındandır. Kültür varlıkları açısından çok zengin olan Anadolu’da 50 kadar büyük ve küçük tiyatronun kazıları yapılmış ya da yapılmakta olup, bu tiyatrolar gün ışığına çıkartılmıştır.

Antalya’da bulunan 2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu, yalnız Anadolu’nun değil, tüm Avrupa ve Kuzey Afrika Roma tiyatroları içinde dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrosu olmasıyla ve olağanüstü akustiği ile ünlüdür. Oditoryumu (seyirci oturma alanı) oldukça dik eğimli bir yamaca oturmuştur. Bu eğim nedeniyle de görsel ve akustik özellikleri açısından diğer tiyatrolardan daha üstündür. Marcus Aurelius döneminde (M.S.161-180) mimar Zenon tarafından tasarlanan Aspendos Antik Tiyatrosu’nun günümüze bu denli sağlam ulaşmasının nedenlerinden biri de hiç kuşkusuz Selçuklular döneminde restore edilmiş olmasıdır.

Antalya’nın doğal güzellikleri ve beraberinde sanatın dil, din, ırk ve sınır tanımayan yapısı ile Aspendos gibi tarihi 2000 yıl öncesine dayanan olağanüstü akustiğe sahip bir antik tiyatroda yapılıyor olması, 21. yaşını kutlayan Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’ne ayrı bir anlam kazandırmaktadır.

21. ULUSLARARASI ASPENDOS OPERA VE BALE FESTİVALİ PROGRAMI

Gişe Bilet Satış Noktaları:

Antalya Arkeoloji Müzesi (10:00 - 17:00)

Cumhuriyet Meydanı (09:00 - 17:30)

Haşim İşcan Kültür Merkezi (09:00 - 17:30)

Aspendos Antik Tiyatrosu (10:00 - 18:00)

Alanya Müzesi / Museum (10:00 - 17:00)

Side Müzesi / Museum (10:00 - 17:00)

 

Online Bilet Satışı www.dobgm.gov.tr sitesinden yapılmaktadır.

Festival fiyatları 50 TL.den satışa sunulmaktadır.

 

Bilgi için:

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü

Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü

Koordinatör Gülümden  ALEV KARAMAN           0532 360 09 69

Koordinatör Yrd.           Başak ATALAY             0532 225 90 93

                                      Başak BENLİAY           0532 763 45 35

yukarı çık
0
Paylaşım