Menu
RSS

Birleşik Kamu İş: Gelecek Kuşakları Yetiştirme Görevi Öğretmenlerin Asli Unsuru Olmuştur

Birleşik Kamu İş: Gelecek Kuşakları Yetiştirme Görevi Öğretmenlerin Asli Unsuru Olmuştur

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet BALIK 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü,

taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir.  Öğretmenlik mesleğini yerine getirenleri; aynı işi yapmalarına rağmen ücretli, vekil, sözleşmeli, kadrolu, uzman, başöğretmen vb. adlar altında bölmekte, farklı ücret politikası ile eğitim emekçileri birbirine düşman hale getirilerek iş barışı bozulmuştur” dedi.

Balık mesajında şunları söyledi: “Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü; Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz ve 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri, Mustafa Kemal Atatürk’e “Başöğretmen” unvanının verilişinin 93.yıldönümünde tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü en içten dileklerimizle kutluyoruz.

“Başöğretmen” unvanını alarak, kara tahta başına geçen Mustafa Kemal Atatürk, Türk Milletinin eğitim öğretim seferberliğini başlatmıştır. Devlet adamlığının yanında kendi milletinin öğretmenliğini de yaparak “Eğitime”, “öğretmenlere” verdiği önemi söylev ve demeçlerinde sıkça yer vermiştir.

Atatürk'ün “Eğitimdir ki; bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır ya da bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.” sözleri eğitim-öğretime yön verecek politikaları belirlemiştir.

Başöğretmen Atatürk ülkenin şartlarına uygun olarak çağdaş, bilimsel, laik ve ulusal eğitim seferberliği başlatmış özellikle de kırsaldan kalkınma hedeflenerek ülke koşullarına uygun eğitim-öğretim ve öğretmen yetiştirmeyi amaçlamıştır. 

Ülkenin saygın ve çağdaş bir ülke haline getirilmesinin en önemli görevi öğretmenlere verilmiştir. Eğitimin kalitesini ve gelecek kuşakları yetiştirme görevi öğretmenlerin asli unsuru olmuştur. Ülkeleri, toplumları ve insanlığı ileriye götüren her zaman iyi ve doğru eğitim olmuştur.

Türkiye’de öğretmenlerin hak ettiği ilgi ve değeri gördüğünü, taleplerinin karşılandığını söylemek mümkün değildir.  Öğretmenlik mesleğini yerine getirenleri; aynı işi yapmalarına rağmen ücretli, vekil, sözleşmeli, kadrolu, uzman, başöğretmen vb. adlar altında bölmekte,

farklı ücret politikası ile eğitim emekçileri birbirine düşman hale getirilerek iş barışı bozulmuştur.

700 bini geçen ataması yapılmayan öğretmen derhal mesleğine kavuşturulmalı 80 binin üzerindeki ücretli öğretmenliğe son verilerek acilen kadro verilmelidir. Gelecek nesillerin üzerinde büyük emekleri olan öğretmenlerin ekonomik, sosyal, kültürel koşullar iyileştirilmeli acilen başta öğretmenler olmak üzere

tüm kamu emekçilerinin 3600 ek gösterge talepleri karşılanmalıdır. Öğretmenlerin, maaş koşulları düzeltilmeli ek iş yapmaları önlenmelidir.

AKP, 19 yıllık iktidarı süresince en büyük tahribatı eğitim alanında yapmıştır. Eğitim; kamusal ve laik niteliğinden aşındırılmış, gerici politikaların hedefi haline gelmiştir. Eğitim politikaları; tarikat ve cemaatler eliyle belirlenmiş ulusal ve çağdaş eğitim politikasından uzaklaşılmıştır.

AKP iktidarı döneminde, eğitim sisteminin kalitesi bilinçli olarak düşürülmüş eğitim-öğretim kaosa sürüklenmiş ve öğretmenlik mesleği zedelenmiştir. Siyasal iktidarın eğitimi kendi ideolojisi kapsamında yeniden şekillendirmek istemesi ulusal eğitime zarar vermiştir.

Laik ve bilimsel eğitim; iktidarın, en büyük hedefidir. Gerici zihniyetin; yegâne amacı, kamusal ve ilerici eğitim mirasını,  ortadan kaldırmaktır. Bu nedenle Atatürkçü ve Cumhuriyetçi öğretmenlerimize büyük görev düşmektedir.

Unutulmamalıdır ki Atatürk’ün ulusal eğitim anlayışı terk edildiği müddetçe yurdumuzda yaşanan siyasal, ekonomik, kültürel ve sosyal sorunlar asla bitmeyecektir.

Tüm olumsuzluklara rağmen öğretmenlerin özveri ile mesleklerini icra etmenin gayreti içinde olduğunu bilinmelidir. Öğretmenler; cumhuriyetin değerlerini, Atatürk ilke ve devrimlerini çocuklara ve topluma öğretmekten biran olsun vazgeçmeyecektir.

Cumhuriyetten, ulus devletten, ulusal eğitimden ve Atatürk’ten yana taraf olan, Cumhuriyet eğitimine güç kazandıran eğitimcilerimize sahip çıkmaya devam ediyoruz.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştiren eğitim emekçilerimizin tüm sorunlarının çözülmesini hatırlatıyor; eğitim ve bilim emekçilerinin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutluyoruz.”

yukarı çık
0
Paylaşım