Menu
RSS
Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altekin Seçildi

Kepez Belediye Başkan Vekilliğine Refik Emre Altek…

Kepez Belediye Meclisi, görevi...

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

AFAD Duyurdu: Antalya'da Deprem!

Antalya'nın Kaş ilçesinde 3,9 ...

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün Tutuklanması AKP’nin Bir İntikam Planı Olarak Görünüyor

PSAKD Akdeniz Bölge Sorumlusu Arslan: Kocagöz’ün T…

“AKP ve onun sözünden çıkmayan...

Prev Next

ANSİAD’da Konuşan Soli Özel: Filistin Meselesi Çözülmeden Ortadoğu’da İstikrar İmkansız Değilse De Zordur

ANSİAD’da Konuşan Soli Özel: Filistin Meselesi Çözülmeden Ortadoğu’da İstikrar İmkansız Değilse De Zordur

Araştırmacı Yazar & Siyaset Bilimci & Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Gör. Soli Özel, Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2024 yılı faaliyet dönemi

6. Olağan Toplantısı’nın konuğu oldu. “Ukrayna, Gazze ve Yeni Bir Uluslararası Düzenin Doğum Sancıları ve Türkiye’nin Yeni Düzendeki Yeri” konu başlığı ile 16 Nisan 2024 Salı günü Akra Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Soli Özel, “Filistin meselesi çözülmeden

Ortadoğu’da istikrar imkansız değilse de zordur” dedi.

Toplantı başkanlığını ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanı & TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu’nun yapmış olduğu ANSİAD toplantısında ANSİAD üyeleri ile bir araya gelen Soli Özel, “Sadece bizde değil bütün dünyada yaşanan değişimin çarpıcılığı ve derinliği insanların yönlerini kaybetmelerine yol açıyor.

Geçmişin kalıntılarının artık geçerli olmadığı bir dünyada insanların farklı şeyler aradıklarını ve geçmişe çok önem vermeyecekleri yerlere doğru kaydıklarını görüyorsunuz; çünkü insanlar tutunabilecekleri bir yer arıyorlar” dedi. Bu çağın derinlikler ve belirsizlikler çağı olduğunu belirten Özel,

“Bütün bu olanlar güvenli bir noktanız olmadığı zaman sizi rahatsız ediyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali de biraz dünya sisteminde de aslında çivilerin çıkmasıyla bağlantılıdır” şeklinde konuştu.

Rusya- Ukrayna savaşını değerlendiren Özel, “Ruslar üç defa imparatorluk kaybetti. 1917’de kaybettiler. Bolşevikler yeni yönetim altında imparatorluğu yeniden kurdular. 1945’ten sonra o imparatorluğu Orta ve Doğu Avrupa’ya genişlettiler. Daha sonra önce Orta ve Doğu Avrupa’yı kaybettiler

sonra da Rus İmparatorluğu parçalandı. Bu büyük bir travmadır ve bunun büyük bir travma olduğunu düşünmeden Vladimir Vladimiroviç Putin’in neden Ukrayna’ya saldırdığını anlamak bence mümkün değildir” ifadelerini kullandı. 

Putin’in ‘20. yüzyılın en büyük felaketi Sovyetler Birliği’nin dağılmasıydı. Sovyetler Birliği dağıldı ve biz zayıfladık. Siz de bize biz yerdeyken tekme attınız. Bizi hakir gördünüz bizi küçük düşürdünüz. Bir daha asla böyle bir şey yapmanıza izin vermeyeceğiz.

Ukrayna ya da Belarus diye diye bir ulus yoktur. Bunlar Rus ağacının iki dalıdır ve ancak Rus ağacına bağlı oldukları zaman bir anlam taşırlar. Dolayısıyla da bunların bağımsız devlet olmaları akla yatkın bir şey değildir.’ şeklindeki sözlerini hatırlatan Özel,

Rusya’nın çok ciddi bir demografik problemi olduğunu söyledi ve Slavları birleştirmenin onlar açısından bir beka sorunu olduğunu söyledi.

“Çin, Rusya’yı Doğudan Rahatsız Ediyor”

Özel, “Rusya’nın dünya sisteminde tıpkı 19. yüzyıl olduğu gibi masada oturan ve yumruğunu masaya vurabilecek güç olması gerekiyor. Öyle olabilmesi için de Ukrayna ve Belarus’un Rusya’ya biat etmesi lazım. Rusya’nın burada kabadayılık yapmak isterken Çin, Rusya’yı doğudan aslında rahatsız ediyor.

Rusya, Ukrayna’ya Çin’in iznini aldıktan sonra saldırdı. Hatırlarsanız 4 Şubat‘ta 2022’de Putin, Çin’e giderek mevkidaşı Şi Cinping ile bir araya geldi ve orada bir anlaşma imzaladılar.  Birbirlerine sonsuz dostluk sözü verdiler. 

Rusya giderek Çin’e daha bağımlı bir ülke haline gelecek. Emperyal hayal aynı zamanda Rusya’yı bugünkü denklemde kendisinden daha güçlü olan Çin karşısında daha bağımlı hale getiriyor” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının başarısız olduğunu söyleyen Özel, Rusların küçümsemiş olduğu Zelensky, Batılıların tekliflerine rağmen Ukrayna’dan ayrılmadı. Savaş devam ediyor. Batı ise bu süreçte Avrupa kıtasındaki devletler arasında savaşın kabul edilemezliği üzerinden Rusya’ya karşı

kendi kaynaklarını harekete geçirdi. Batıyı bu savaş başta birleştirdi ve NATO’yu yeniden Batı’nın en merkezi örgütü hale getirdi; ancak geçtiğimiz yıl içerisinde ilkbahardaki Ukrayna saldırısının başarısız olarak nitelendirilmesi sonucunda ve Amerika’daki iç politika gerekçeleri ile

Ukrayna’ya yapılan yardım azalmış vaziyette ve herkes ya Ukrayna düşerse sorusunu sormaya başladı. Bu arada bu Avrupa’nın derdi bizim değil diye düşünmeyin. Ukrayna’da rejimin çöktüğünü ve Rusya’nın Ukrayna’ya hakim olduğunu düşünün Türkiye’de sizin açınızdan ne olur?

Ukrayna kaybetmemeli ama Rusya’da kaybetmemeli çünkü Rusya’nın kaybetmesi demek istikrarsızlığın bu sefer kuzeyden ülkemize dalga dalga akması demektir. O yüzden Türkiye’nin bu krize uyguladığı politika ki bence hükümetin uyguladığı en başarılı politikalardan birisidir” dedi.

“İsrail’in Filistin’e Altı Ay Boyunca Canlı Yayında Katliamını İzlemek Hoş Bir Şey Değildi”

İsrail ve Filistin arasındaki yaşananları değerlendiren Özel, İsrail’ın Filistin’e altı ay boyunca canlı yayında katliamını izlemek hoş bir şey değildi. Yalnız 7 Ekim’de Hamas‘ın İsrail’e yönelik yapmış olduğu saldırı da hiç mi hiç hoş bir şey değildi. İsrail hükümetinin bu yaptıkları sonucunda

dünyada ne kadar yalnızlaştıklarını anlamadıklarını o ülkeyi de yakından tanıyanlar söylüyor. Peki, bunun arka planında ne var? Şimdi Amerika’nın 2003’teki o feci Irak Savaşı’nın sonuçlarından birisi bölgenin dehşetli bir mezhep savaşına dönmesidir.

1993’te dünyanın çok umutlu olduğu bir dönemde Filistin Kuruluş Örgütü ve İsrail, Oslo Anlaşması’nı imzaladılar ve buna göre dünyanın beklentisi beş ya da yedi yıl içinde bir Filistin Devleti’nin kurulacağı ve iki devletinde 1947’den beri süren Filistin sorunu çözülerek siyaseten nihayete erdirilecekti.

Bu olmadı. İsrail’deki sağcılar bu adımı atmış olan dönemin başbakanını öldürdüler. Hamas ise bu işin gerçekleşmemesi için İsrail’de bir dizi terör eylemleri gerçekleştirdi. İsrail içindeki barış yanlısı olan ekip siyasi ve sosyolojik olarak çöktü” dedi.

“Filistin meselesi çözülmeden Ortadoğu’da istikrar imkansız değilse de zordur” diyen Özel, “Rejimler umursamasa bile toplumlarının dikine gidemezler. İki tarihsel hasmın bu işi kendi başlarına yapabilmeleri, yaraların cılklığına bakınca, mümkün değildir. Araya bölgesel ve küresel güçlerin girmesi gerekir.

Gazze’nin kökten bir rehabilitasyon ihtiyacı var. İran dışında Ortadoğu ve dünya sistemi Hamas’tan kurtulmak isteyecektir. Batı Şeria’daki yönetimin güçlendirilmesi gerekir. Mervan Barguti bir ümit olabilir mi? Ağır bir kara savaşının ardından gelen işgal veya nüfus transferi

Batı’nın kalan prestijini de çökertir. ABD herhangi bir ”değerler” “ilkeler” söylemi tutturamaz. Diğer öncelikleri hasar görür” ifadelerini kullandı.

"ANSİAD 6. Olağan Toplantısı” ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Özbek’in toplantının başkanlığını yapan ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanı & TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Ali Eroğlu ile birlikte konuk konuşmacı Soli Özel’e günün anısına Antalyalı Seramik Sanatçısı

Tufan Dağıstanlı’nın seramik kuşlarından birisini hediye etmesinin ardından sona erdi.

yukarı çık
0
Paylaşım