Menu
RSS

Antalya CHP Kumluca İlçe Başkanı Öner; AKP Öğretmenleri Mağdur Etmektedir

Antalya CHP Kumluca İlçe Başkanı Öner; AKP Öğretmenleri Mağdur Etmektedir

Antalya’nın CHP Kumluca İlçe Başkanı Kemal Bilal Öner, AKP Hükümeti’nin öğretmenin 2500 TL fazla maaş almaması için ücretli sözleşmeli uygulaması yaptığını söyledi. AKP Hükümetinin ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak insanımızı yetiştiren öğretmenimize 1500 TL'yi çok gördüğünü ifade eden Öner,  AKP’nin ‘Eğitim Sistemi’nde İki Şey Eksik: Sistem Ve Eğitim dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kumluca İlçe Başkanı Kemal Bilal Öner yaptığı yazılı açıklamada AKP hükümetinin eğitim ve öğretmenlere uyguladığı politikayı eleştirdi. Öğretmenlerin bu yanlış eğitim politikaları yüzünden mağduriyetler yaşadığını belirten Öner,

“Eğitim sistemi; o kadar çok plansız-programsız işlemesine en iyi örnek “atanamayan” öğretmen adaylarının durumudur. O kadar çok eğitim fakültesi açıldı ki; yüz binlerce eğitim fakültesi mezunu açıkta kalmıştır. Bugün yaklaşık 300.000 civarı atanmayı bekleyen öğretmen adayı varken, ülkemizin öğretmen açığı ise 100.000 civarındadır.

Öğretmen açığı ise kadrolu öğretmen yerine ücretli veya sözleşmeli öğretmenler ile karşılanmaktadır. Ücretli veya sözleşmeli öğretmen saati 11 TL'den maksimum 30 saat ders verebilmektedir.

Bunun karşılığında ayda 1200 TL maaş almaktadır. Hâlbuki kadrolu en alt basamaktaki öğretmenin aylık maaşı ek ders ücretleriyle birlikte 3700 TL’dir. AKP Hükümeti öğretmenin 2500 TL fazla maaş almaması için ücretli sözleşmeli uygulaması yapmaktadır.

AKP Hükümeti ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak insanımızı yetiştiren öğretmenimize 1500 TL'yi çok görmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının bütçesi yetmediği için ücretli sözleşmeli öğretmen uygulaması yapılmaktadır. Bu tablo AKP Hükümetinin utanması gereken bir tablodur” dedi.

Öner açıklamasını şöyle sürdürdü; “Eğitimin vazgeçilmez unsuru öğretmenlerimize asgari ücretin altında ücret öderseniz nasıl nitelikli bir eğitim sistemi kurarsınız. 

668 sayılı KHK ile yapılan OHAL düzenlemesi ile sözleşmeli öğretmenler özellikle ilk atandıkları yerdeki hizmet süreleri 4 yıl başka bir yere atanamamaktadırlar.  Parçalanmış öğretmen ailelerinden biri Diyarbakır'da diğeri Edirne'de öğretmenlik yapmakta.

Binlerce sözleşmeli öğretmen ya işini ya da eşini tercih etmeye zorlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanı’nın “Ya İşiniz Ya Eşiniz” şeklindeki söylemi bir bakana yakışmamaktadır.

Öğretmenlerin sözlü sınavla atanmaları yapılmaktadır.  Sözlü sınavlarda liyakatın, ehliyetin yerine başka şeyler aranmaktadır.  Sözlü sınav sisteminde iktidarın dünya görüşüne yakın olanlar başarılı oldurularak politik istihdam yaratılmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığında siyasal kadrolaşmaya gidilmektedir. 

Yüksek yargı tarafından objektif olmama, taraflılık gibi gerekçelerle defalarca iptal edilen sözlü sınav uygulaması sözleşmeli öğretmen alımlarında AKP hükümeti hala ısrar etmektedir.

İlköğretim okullarına telefon, elektrik ve su giderleri hariç hiç bir ödenek gönderilmemektedir. Okulun diğer ihtiyaçları veliler tarafından karşılanmaktadır.  Bütçenin %20 sini milli eğitime ayırdık diye övünen AKP Hükümeti ilköğretim velilerinden dolaylı yollardan aldıkları paralar için utanmalıdır.”

yukarı çık
0
Paylaşım