Menu
RSS

Antalya Halkı, Çocuk Evliliğine Karşı Tepkili

Antalya Halkı, Çocuk Evliliğine Karşı Tepkili

Antalya Rotary Kulübü tarafından gerçekleştirilen “Toplumsal Duyarlılık Testi” ile Türk halkının çocuk evliliklere olan duyarlılığı sınandı. Kırmızı Kalem Tiyatrosu oyuncularının sokakta gerçekleştirdiği çocuk gelin mizanseni oyunu gerçek zanneden vatandaşların büyük tepkisine yol açtı.

Proje sahibi Antalya Rotary Kulübü Dönem Başkanı Süleyman Çevik, oyunda rol alan tiyatro oyuncularına teşekkür ederek birer plaket sundu, tepkili vatandaşlara ve projeyi duyuran medya mensuplarına da teşekkür etti.

Antalya Rotary Kulübü Döne Başkanı Süleyman Çevik, plaket töreninde yaptığı konuşmada, erken yasta yapılan evliliklerin kadınların toplumdaki eşitsiz konumunu daha da kötüye götürdüğünü ve onların hayat tercihlerini azalttığını söyledi.

Kadınları eğitimsizlik, yoksulluk, cahillik ve bağımlılık kısır döngüsüne hapseden bu evliliklerin onların geleceğine dair hayallerini de ellerinden aldığını ifade eden Çevik, erken yaşta yapılan evliliklerin, hem çocuk, hem kadın, hem insan hakkı ihlali olduğunun kabul edilmesini istedi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden ve TUİK’ten alınan resmi rakamların da gerçek tabloyu yansıtmadığını, dini törenle gerçekleştirilen evliliklerin herhangi bir resmiyeti olmadığı için kaydının bulunmadığına dikkati çeken

Antalya Rotary Kulübü Dönem Başkanı Süleyman Çevik Şunları Söyledi:

"Çocuk gelin yoktur, pedofili vardır". Bu konudaki Medeni Kanun, Ceza Kanunu ve Çocuk Koruma Kanunu arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi, Anayasanın 90. maddesi gereği üst hukukumuz olan uluslararası sözleşmelere uygun olacak şekilde, yasalardaki ‘çocuk’ tarifini belirleyecek yeni bir düzenleme yapılması şarttır.

2010-2014 yılları arasında Çocuk Gelin Sayısı 181.000’dir. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye’de, Her üç evlilikten biri çocuk evliliğidir. Evlendirilen kız çocuklarının üçte birinden fazlası kumadır.

Her yıl yapılan üç yüz bin evlilikten, yüz bini çocuk evliliğidir. Evlilik yaşı kız çocuklarda 12’ye kadar düşüyor. Çocuk evliliklerinde Türkiye dünyada ilk onun içindedir. Söz söyleme hakkı elinden alınmış tüm çocuk gelinler için haykırıyoruz.

Lütfen, gerekli yasal düzenlemeler yapılsın. 18 yaş altı evliliklere izin verilmesin. Gelin, bu çığlıklarımızı birleştirelim, çocuklarımızı kurtaralım.”

Antalya Rotary Kulübü Dönem Başkanı Süleyman Çevik, projeye destek veren Kırmızı Kalem Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Kutsal Kaynak'a, anne rolüyle mizansene gerçeklik katan Dr. Meltem Demir'e, tepkileri göğüsleyerek damat rolünü başarıyla oynayan tiyatrocu ile küçük gelin rolünü başarıyla canlandıran Deniz Kaynak’ın yanı sıra, projenin her mecrada duyulmasını sağlayarak, hedef kitleye mesajın ulaşmasını sağlayan medya mensuplarına da teşekkür etti.

yukarı çık
0
Paylaşım