Menu
RSS

Antalya Kent Konseyi'nden Sebze-Meyve Raporu

Antalya Kent Konseyi'nden Sebze-Meyve Raporu

Antalya Kent Konseyi, sebze ve meyvenin ambalajlanmasını zorunlu kılan ve 6 ay sonra yürürlüğe girecek tebliğle ilgili hazırladığı raporda, üretici ve toptancı hallerinde hiçbir hazırlık olmadığı tespit edildi. Antalya Kent Konseyi Tarım Çalışma Grubu,

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliği'ne ilişkin rapor hazırladı.

Raporu hazırlayan çalışma grubu, tebliğin Avrupa Birliği (AB) normlarına göre hazırlandığını, toptancı hallerinde işlem gören tarımsal ürünlerin ambalajlanması, depolanması, taşınması ve perakende satışında uygulanacak kuralların ayrıntılı olarak tarif edildiğini vurguladı.

Bu tebliğ kapsamında çabuk bozulan yaş sebze ve meyvelerin tek kullanımlık ambalajlarla satılmasını zorunlu kılan kriterinin 1 Haziran 2018 tarihinde yürürlüğe gireceğinin yer verildiği raporda, 'dökme' diye tabir edilen bal kabağı, kavun, karpuz, patates ve kuru soğan gibi ürünlerin taşıma şartları ve ambalaj kurallarının ise Ocak 2019'da yürürlüğe gireceğine dikkat çekildi.

"Tebliğle İlgili Hiç Bir Hazırlık Yok"

Çabuk bozulan yaş sebze ve meyvelerin tek kullanımlık ambalajlarla satılmasını zorunlu kılan kriterin uygulanmasına 6 aylık zaman kaldığının vurgulanırken, çalışma grubu, hem üretici hem de toptancı hallerinde kriterle ilgili son durumun ne olduğuna ilişkin saha çalışması yaptı.

Saha çalışmasının da yer verildiği raporda, "Ne üretici özelinde ne de toptancı hallerinde konu ile ilgili bir hazırlık yoktur. Ürün bazında ambalajlama esasları, ambalajlama altyapısı ile ilgili hiçbir hazırlık yok" denildi.

Bazı ürünlerin üretici düzeyinde işlenmesi ve paketlenmesinin gerekli olduğunun kaydedildiği raporda, küçük üreticinin ambalajlama, depolama ve nakliye kriterlerini sağlayacak altyapısının olmadığı, ayrıca toptancı hallerinde komisyoncuların çok büyük kısmının tasnifleme, ambalajlama ve depolama tesisinin olmadığa işaret edildi.

"Ek Maliyet Üreticiye Yansıtılmamalı"

Çalışma grubunun hazırladığı raporu değerlendiren Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt ise tebliğin uygulanmasından dolayı çıkacak ek maliyetlerin üreticiye yansıtılmaması gerektiğini söyledi.

Üreticilerin yeteri kadar gelir elde edemediği gerekçesiyle üretimden uzaklaştığını anlatan Kurt, üretici ve tüketici arasındaki mesafenin ve aracıların azaltılması gerektiğini savundu. Tebliğle ilgili altyapı çalışmalarının acilen yapılması gerektiğini de kaydeden Semanur Kurt, şunları kaydetti:

"Özellikle tek kullanımlık ambalajların kullanılacağı yaş sebze ve meyvelerde tebliğin yürürlüğe gireceği 1 Haziran 2018 tarihine kadar bütün hazırlıkların tamamlanması gerekir. Gerek toptancı hallerinde, gerekse üretici ölçeğinde bu tebliğin uygulama altyapıları acilen oluşturulmalıdır.

Bunun için; toptancı hallerinde gerek komisyoncular düzeyinde, gerekse toptancı hal bünyesinde, kamu eliyle veya hibe desteklerle, standardizasyon, paketleme ve depolama ihtiyacını karşılayacak tesisler kurulmalıdır."

yukarı çık
0
Paylaşım