Menu
RSS

Antalya’nın Eski Antik Kenti Lyrboton Kome'ye İlk Kazma Vuruluyor

Antalya’nın Eski Antik Kenti Lyrboton Kome'ye İlk Kazma Vuruluyor

Antalya'nın en eski doğal ve arkeolojik varlıklarından biri olan Lyrboton Kome Antik Kenti, Kepez Belediyesi'nin çabaları ile hayata dönüyor. Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün seçim döneminde vaad ettiği 70 projeden biri olan Lyrboton Kome Antik Kenti'nin turizme kazandırılması için çalışmalar başlıyor.

Varsak bölgesinde kayalıklar üzerinde yükselen ve bu güne kadar terk edilmiş bir alan olarak kalan Lyrboton Kome Antik Kenti'ni Kepez Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Müzesi işbirliğiyle ve Akdeniz Üniversitesi'nden destek alarak yeniden hayata döndürecek.

Kepez Belediyesi öncülüğünde başlayacak çalışmalarda doğa, tarih ve kültür adına reanimasyon projesi olarak yürütülecek. Proje ile Antalya'ya şehrin içinde yepyeni ve olağanüstü farklı doğal bir arkelojik park kazandırılacak. Proje öncelikle doğal ve tarihsel varlıkların korunması ve tarihin karanlık noktalarını aydınlatma amacı taşıyor.

Antik yerleşim yerinin Kepez'e turizm kimliği kazandıracağına işaret eden Başkan Hakan Tütüncü, şunları söyledi:

“Bürokratlarımızla birlikte antik Lyrboton Kome'yi gün yüzüne çıkarabilmek ve kültür turizminin hizmetine sunabilmek için ilk adımı attık. Bundan sonraki süreçte yapacağımız çalışmalarla birlikte antik kent, Kepez'in de turizmden, pay almasını katkı sağlayacak bir yer olacak. Bağlantı yolunun yapılması başta olmak üzere, gerekli çalışmaları yaparak antik kenti Antalya'ya kazandıracağız."

İlk Kazma Vuruluyor

Döneminde bölgenin rakibi olmayan, entegre işlikler ile yüksek bir zeytinyağı üretimi sağlayan Lyboton Kome Antik Kentini canlandırmak için Kepez Belediyesi öncülüğünde 3 Kasım Perşembe günü saat 14.00'te ilk kazma vurulacak.

Öncelikli olarak ana yapılar ortaya çıkarılarak, en kısa zamanda ziyarete açılması planlanan alanda, çalışmalar uzman kişilerce yürütülecek. Yerleşimin doğal ve kültürel yapısını bozmayacak şekilde devam eden projenin ilk etabında, bitki temizliği ve temel alt yapı süreci tamamlanarak ilk kazma için uygun koşullar sağlandı.

Antalya Arkeoloji Müzesi başkanlığında başlayan çalışmalarla 1. Etap çalışmalarını 2017 içinde tamamlayarak ziyarete açılması planlanan arkeoparkta, 2'nci etap olarak kazı ve onarım-sağlamlaştırma çalışmaları yapılacak.

yukarı çık
0
Paylaşım