Menu
RSS

DSİ Bölge Müdürü Özgür Birlik Vakfına Konuk Oldu

DSİ Bölge Müdürü Özgür Birlik Vakfına Konuk Oldu

Birlik Vakfı Antalya Şubesi tarafından her Pazartesi düzenlenen sohbet toplantılarının bu hafta ki konuğu DSİ 13. Bölge Müdürü Turkay Özgür oldu. Birlik Vakfı Antalya Şube Başkanı Av. Bekir Asri Başkanlığında düzenlenen sohbet toplantısında Bölge Müdürü Özgür

"Su Potansiyeli ve DSİ Çalışmaları" başlıklı sunumunda ilk olarak katılımcıları selamlayarak DSİ’nin Antalya ve bağlı 19 ilçesinde yaptığı yatırımları içeren DSİ 13. Bölge Müdürlüğü Tanıtım Filmini katılımcılar ile paylaştı.

Bölge Müdürü Özgür sunuma başlamadan önce kısa bir konuşma yaparak;

‘’Su insanlığa sunulmuş en büyük nimettir ve tüm insanlığın ortak malıdır. Deniz, büyük göl ve büyük ırmak gibi su kaynakları kimsenin mülkiyetinde sayılmaz. Her bireyin bunlardan yararlanma hakkı vardır.

Dilimizde, bilhassa küçüklerin büyüklere içmesi için su vermesi üzerine söylenen: “Su gibi aziz ol!” şeklindeki dua cümlesi, hem suyun önemini çok güzel ifade etmekte, hem de kültürümüzde bu nimete ne kadar büyük değer verildiğini göstermektedir.

Ayrıca, ecdadımızdan su alanında zengin bir maddi miras devralmış bulunuyoruz. Bu gün, birçok şehrimizde, suyun taşınmasını, depolanmasını ve dağıtılmasını sağlayan; su kemeri, sarnıç, maksim ve su terazisi gibi yapılar ile suyu insanların istifadesine sunan çeşme, sebil, şadırvan gibi eserlerimizden hâlâ ayakta kalarak hizmet verenler mevcuttur.

Bunlar, medeniyetimize bir “Su medeniyeti” damgası vuracak derecede önemli eserlerimizdir. Kur'an ve Sünnet ‘in, suyun hayatın temeli olduğuyla ilgili vurguları, Müslümanlara birtakım görev ve sorumluklar yüklemektedir.

Mevcut su kaynaklarının en güzel şekilde korunması, bu kaynakları kirletecek ve suyun temizliğini ve niteliklerini bozacak her tür davranış ve eylemin engellenmesi, bunların başında gelir.

Diğer taraftan, suyun kullanımında kesinlikle savurgan ve sorumsuz bir tutum içinde olunmamalıdır. Su ve diğer tüm doğal kaynaklarımızı azami derecede dikkatli ve verimli kullanmaya çalışmalıyız.

Dinimizin ve kültürümüzün ortaya koyup bize miras bıraktığı "Su medeniyeti “ne sahip çıkarak, onu daha da geliştirmeli ve sonraki nesillere aktarmalıyız.

Sözlerinin ardından DSİ’nin misyonunun Ülkemiz su kaynaklarını bilim ve tekniğe uygun olarak, faydalananların kullanımına sunmak ve suyun zararlarından korunmak amacıyla, su ve ilgili toprak kaynaklarımızın çevre duyarlılığı ve sürdürülebilirlik esasları dâhilinde geliştirilmesini sağlamak olduğunu,

Vizyonunun Su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve yönetilmesinde lider kuruluş olmak olduğunu ve görev ve sorumluluklarının, ülkemizdeki bütün su kaynaklarının plânlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu, Merkezi Yönetim Bütçesine tabii özel bütçeli yatırımcı bir kuruluştur.’’ dedi.

Bölge Müdürü Özgür Türkiye’nin yerüstü ve yeraltı su potansiyeli hakkında;

"Ülkemizin yerüstü su potansiyeli 193 milyar m3 olup bunun 15,12 milyar m3’ü (%7,8) Antalya ilinde bulunmaktadır. Ülkemizin yeraltı su potansiyeli 14,7 milyar m3 olup bunun 0,8 milyar m3 ’ü (%5,4) Antalya ilinde bulunmaktadır.

Ülkemizin toplam su potansiyeli 207,7 milyar m3 olup bunun 15,907 milyar m3’ü (%7,66) Antalya ilinde bulunmaktadır. Ülkemizin toplam içmesuyu potansiyeli 3,46 milyar m3 olup bunun 0,25 milyar m3’ünü  (%7) Antalya ili karşılamaktadır.

Türkiye'nin 78 milyon hektar olan yüzölçümünün yaklaşık olarak üçte birini teşkil eden 28 milyon hektar olan ekilebilir tarım arazisinin 25,8 milyon hektarı sulanabilir araziler olup, bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlenmiştir.

Ülkemizin 2014 yılındaki elektrik üretimi 250,44 milyar kW-saat’tir. Bunun %16,1 olan hidroelektrik enerji üretimi 40,32 milyar kW-saat olduğunu belirtti.

Özgür; "Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hedefimiz; Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız 2023 yılına kadar 216 milyar kWh-saat olarak hesaplanan teknik hidroelektrik potansiyelimizin çevresel, teknik, ekonomik ve sosyal olarak yapılabilir kısmının tamamının ülke ekonomisine özel sektörün desteğiyle kazandırılmasıdır.

Su yaşamın başladığı ilk yerdir ve canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. En küçük canlı organizmadan en büyük canlı varlığa kadar, bütün biyolojik yaşamı ve bütün insan faaliyetlerini ayakta tutan sudur. Dünyamızın %70′ini kaplayan su, bedenimizin de önemli bir kısmını oluşturmaktadır.

Türkiye su kıtlığı çeken ülkeler arasında yer almamakla birlikte, hızlı nüfus artışı, sanayileşme, kirlenme ve yıllık yağış ortalamasının dünya ortalamasından düşük olması, mevcut kaynakların daha dikkatli kullanılmasını ve kirlenmeye karşı gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını gerektirmektedir. ’dedi.

Bölge Müdürü Özgür; Antalya’da işletmede olan, inşaatı devam eden ve planlama ve projelendirme aşamasında olan tesisler hakkında da katılımcılara bilgi vererek, sunum sonunda tamamlanarak açılışı yapılan Asrın Projesi olan KKTC Su Temin Projesi ve tamamlanınca dünyanın en yüksek barajı olacak olan Artvin Yusufeli Barajı çalışmalarının tanıtım filmlerini izleterek yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Bölge Müdürü Özgür toplantıda son olarak katılımcılardan gelen soruları cevaplandırdı. Toplantı sonunda Birlik Vakfı Antalya Şube Başkanı Sayın Av. Bekir Asri Bölge Müdürümüz Sayın Turkay Özgür’e günün anısına plaket takdim etti.

yukarı çık
0
Paylaşım