Menu
RSS

DSİ Mesleki Eğitim Seminerleri Antalya’da Başladı

DSİ Mesleki Eğitim Seminerleri Antalya’da Başladı

DSİ Genel Müdürlüğü Personel ve Eğitim Dairemiz tarafından 12-16 Nisan 2016 tarihleri arasında düzenlenen ‘Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışan Personele Yönelik Mesleki Eğitim Ve Eğiticilerin Eğitimi’ seminerleri Antalya da başladı.

DSİ Antalya Bölge Müdürü Turkay Özgür’ün ev sahipliğinde gerçekleşen Eğitim Seminerlerine, DSİ Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı Ayhan Demiryürek, DSİ Genel Müdürlüğü Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi (TAKK) Başkanı Mahir Özcan, DSİ’nin merkez ve taşra teşkilatlarında görev yapan Daire Başkan Yardımcıları, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri ve ilgili personeller katıldılar.

Eğitim Seminerlerinin açılış konuşmasını yapan DSİ Antalya Bölge Müdürü Turkay Özgür;

DSİ’ ce inşaatı tamamlanarak işletmeye açılan Toplam 8 adet Baraj ile 316.430 da tarım alanı sulanmaktadır. 22 adet Göletimizle de 76.520 da tarım alanı sulanmaktadır. Yine DSİ’ce inşaatı tamamlanan toplam 132 adet taşkın koruma, Erozyon ve rusubat kontrol tesisi ile de 481.830da tarım alanı ve 262 yerleşim yerinde taşkın kontrolü sağlanmıştır.

Turizmin yanında zirai alanda da önemli merkezlerden biri olan Antalya için sulamanın önemini biliyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. 2003-2015 yılları arasında Antalya’da 2 adet baraj ve 16 adet Gölet inşaa edilmiştir. Bu sayede 111 740 dekar araziyi sulamaya açarak vatandaşlarımıza yılda 227 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.

İnşaatı devam eden Barajlardan Gazipaşa Gökçeler Barajı da çiftçilerimizin hasretle beklediği projelerden biridir. Bu baraj ile yılda 10,85 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlanacaktır. Sulama tesisinin de inşaatının tamamlanması ile birlikte Gazipaşa Ovasında 47.400 dekar arazi suya kavuşacaktır.

Küçük Aksu Barajı’nı tamamladığımızda Aksu ilçesi dâhil olmak üzere 13 belde taşkınlardan korunacak, yılda 6,06 milyon kilovatsaat enerji üretimi sağlanacaktır. Küçük Aksu Barajı Sulaması ile birlikte 44.100 dekar arazi borulu sistemle sulanacaktır.

Barajımız Finike Kapıçay Barajı’dır. Bu baraj ile Finike ilçesinde 18.700 dekar zirai araziyi sulanacaktır. Kaş Kasaba Kıbrıs Barajı ile Kaş Kasaba Ovasına ait 35.170 dekar zirai arazi sulanacaktır. Yeniköy Barajı ile Alanya’nın Emişbeleni beldesi, Yeniköy ve Toslak arazilerine ait 12.250 dekar zirai arazi sulanacaktır.

Sulama alanında Antalya’da bir ilk olarak açık kanal sisteminden borulu sisteme geçilen Korkuteli Sulaması Rehabilitasyonu ile Korkuteli İlçesine ait toplam 63.720 dekar zirai arazi, modern sulama imkânına kavuşmuştur. Diğer taraftan İnşa ettiğimiz Dim Barajı ile yılda 47,3 milyon m³ içmesuyu Alanya ilçe merkezine iletilerek ilçenin 2045 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacı karşılanacaktır. 13,5 km’lik isale hattı ile içmesuyu arıtma tesisinin inşaatı ise hızla devam etmektedir.

Antalya şehir merkezinin 2045 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Karacaören 2 Barajı ve İsale Hattı inşaatı devam etmektedir. İnşaatı devam eden tesisimiz tamamlandığında 43 km’lik isale hattı ile Antalya şehir merkezine yılda 166,5 milyon m³ içmesuyu sağlanacaktır. Gazipaşa ilçesinin içmesuyu ihtiyacı ise inşaatı devam eden Gökçeler Barajı’ndan karşılanacaktır. İsale hattı projesi hazırlanmakta olup içmesuyu arıtma tesisi projesi bitmiştir. İsale hattı projesi tamamlanmasının akabinde inşaat ihalesi yapılacaktır.

Serik ilçesinin içmesuyu ihtiyacı inşaatı devam eden Küçük Aksu Barajı’ndan karşılanacaktır. Küçük Aksu İçmesuyu Projesi ile birlikte yıllık 44,4 milyon m³ içmesuyu temin edilecektir. Malum olduğu üzere Antalya çok fazla yağış alan bir ilimiz. Bu çerçevede Antalya ilimiz için hayati bir diğer konu da taşkınlardır. Tamamladığımız 53 adet taşkın koruma tesisleri ile Antalya şehir merkezi, 71 meskûn mahal ve 100 991 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk.

Aksu Çayı Taşkın Koruma Projesi ile Aksu İlçesi sınırları içerisinde Aksu Çayı’nın denize kadar olan bölümünde, kolları ile birlikte yaklaşık 70 km’lik kısmında sedde, taş tahkimat, köprü ve dere ıslah çalışması yapılmaktadır. Bu proje ile Aksu İlçesi, civar köyleri, tarım arazileri ve turizm alanlarına ait 105.750 dekar sahanın taşkın kontrolü sağlanacaktır. Çalışmalar hızla devam etmektedir.

Antalya ilimizde inşaatı tamamlanmış olan 22 adet HES tesisi ile 842,28 MW kurulu gücünde 2 milyar 791,11 milyon kWh enerji üretilmektedir. İnşaatı devam eden 5 adet HES tesisi ile de 81,46 MW kurulu gücünde 330,3 milyon kWh enerji üretilecektir.

Sözlerime son verirken, suya sevdalı Devlet Su İşleri çalışanları olarak, bizlere her zaman destekleri ile büyük güç veren Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, DSİ Genel Müdürümüz Sayın Ali Rıza Diniz’e şükranlarımı sunuyor, Emeği geçen herkese özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, seminerimizin ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olmasını diliyor, sizleri saygı ile selamlıyorum. ‘’dedi.

Eğitim Seminerinde konuşma yapan DSİ Genel Müdürlüğü Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol Dairesi (TAKK) Başkanı Mahir Özcan;

‘Eğitim programımız ile yaptığı iş ile aldığı eğitim faaliyetleri birbirine uymayan arkadaşlarımızı, temel konularda eğitimden geçirerek kanunun istediği şekilde belgelendirme imkânına sahip olacağız. Eğitimimizi 6 değişik modülde gerçekleştireceğiz. Bunlar beton, zemin, kimya, çimento, kaya ve Yapı malzemeleri Laboratuvarı eğitim modülleri olacak, 1,5 gün ortak olacak eğitimimiz daha sonra farklı salonlarda devam edecek.

Daire Başkanlığımızca halen yürütülmekte olan ve planlanan DSİ projelerinin özellikleri göz önüne alınarak çeşidi alanlarda güçlendirilmiş pilot bölge laboratuvarları uygulamasına geçilmiştir. DSİ laboratuvarlarımızda beton, yapı malzemeleri, zemin mekaniği, su kimyası, mikrobiyoloji ve kalibrasyon alanlarında 600'ün üzerinde deney veya analiz türü üzerinde laboratuvar çalışmaları yürütmekteyiz,

Standart deney metotlarıyla yürütülen deneysel çalışmaların yanı sıra hidrolik model laboratuvarlarında fiziksel veya bilgisayar destekli matematiksel modelleme yoluyla su yapılarının hidrolik benzeşim kurallarına uygun olarak modellemesini başarıyla gerçekleştirdik. Laboratuvarlarımızda yılda ortalama 1.500.000 adet deney ve analiz gerçekleştirilmektedir.

Daire Başkanlığımız, öteden beri faaliyetlerini "bütüncül" bir kalite anlayışıyla yürütmektedir. Öyle ki, Daire Başkanlığımız, DSİ'de bir "ilk" olarak, 2002 yılında EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile belgelendirmiştir. Bunun hemen sonrasında, 2004 yılında, TS EN ISO/IEC 17025 "Deney Ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği İçin Genel Şartlar" standardı çerçevesinde Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından "akredite" edilmiştir.

Bu tecrübelerden hareketle, 2008-2012 yılları arasında TAKK Dairesi Başkanlığı öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonucunda, bölge müdürlüklerinde kurulu DSİ laboratuvarlarının akreditasyon süreci de başarıyla tamamlanmış ve böylelikle 2012 yılından beri tüm DSİ laboratuvarları "akredite laboratuvar" olarak hizmet verir duruma getirilmiştir. ‘dedi.

DSİ Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı Ayhan Demiryürek’de yaptığı konuşmada;

6331 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra her konuda diğer Kamu kurumlarına öncülük elmiş olan Kurumumuz iş sağlığı ve güvenliği konularında da hiç vakit kaybetmeden yapılacak olan çalışmalara yönelik bir yol haritası belirlemiş ve hızlı bir biçimde hareket ederek gereken adımları atmıştır.

Bu kapsamda ilk olarak Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra teşkilatından toplam 97 personelin "C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi alması sağlanmış, Genel Müdürlüğümüz merkezi ile bütün Bölge Müdürlüklerimizde İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturulmuş ve bu kurulların düzenli bir biçimde toplanarak çalışmalara başlanması sağlanmıştır.

İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının Genel Müdürlüğümüze tevdi ettiği görevlerin yerine getirilmesini sağlamak, merkez ve taşra birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerinin kurumsal bir disiplin çerçevesinde işbirliği koordinasyonunu gerçekleştirmek maksadıyla Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı teşkilatında 02.05.  2013 tarihli Genel Müdürlük Makam Olur’u ile “İş Sağlığı ve Güvenliği Şube Müdürlüğü" kurulmuştur.

Bölge Müdürlüklerinde ise iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili faaliyetlere Personel Eğitim Şube Müdürlüğü alt şemasında “Çalışma ilişkileri Şefliğinin görevleri arasında yer verilmek suretiyle Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra teşkilat bünyesinde iş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerine ilişkin organizasyonel yapı tamamlanmıştır.

İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin alınabilmesi maksadıyla yeni bu ekonomik kod tanımlanmış ve harcamaların ayrı şekilde bütçelendirilmesi sağlanmıştır. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerde çalışan personelimize yönelik olarak MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile yapılan işbirliği sonucunda toplam 21 modül halinde düzenlenen eğitim programlarıyla yaklaşık 2 270 (bu eğitim dahil) personelimizin mesleki eğitim alması sağlanmıştır.

“Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik” gereği ile "Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ" gerekliliklerine hazır olmak ve İŞ Güvenliği Uzmanlığı ve işyeri Hekimlerinin hâlihazırda vermekte oldukları temel İSG eğitimlerinin daha etkin ve verimli olması maksadıyla yapılacak eğitici eğitimi toplam 8 MEB modülü ve 11 sınıfta yapılacaktır. ’dedi.

Konuşmaların ardından başlayan eğitim seminerlerinde Eğiticilerin Eğitimi kapsamında ilgililer tarafından katılımcılara;

Öğrenme Teorileri, Yetişkinlerin Öğrenme Özellikleri, İnteraktif Öğrenme Teknikleri, Görsel-işitsel Araçların Hazırlanması ve Kullanımı, Yaratıcı Drama, Ölçme-değerlendirme, İletişim ve İnsan ilişkileri, Olumlu Eğitim Atmosferi, İSG Eğitimleri, Eğiticilerin Rolü-Mevzuat, Grup Sunumları konularında,

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışan Personele Yönelik Mesleki Eğitimi kapsamında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından ise katılımcılara,

TAKK Modülleri

  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çimento Analizi
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Kaya Mekaniği
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Su Analizi
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Yapı Malzemelerinin Analizi
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Zemin Mekaniği İşleri
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Betonarme İşleri
  • Makina Atölye Modülleri
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde İş Makinaları Bakım Onarımı
  • Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Talaşlı İmalat
  • DSİ İşyeri Hekimleri Temel Epidemiyoloji /Solunum Fonksiyon Testi ve mesleki Akciğer Hastalıkları Eğitimi kapsamında katılımcılara
  • Temel Epidemiyoloji Eğitimi
  • Epidemiyolojinin Kullanım Alanları
  • Temel Epidemiyolojik Ölçütler
  • Araştırma Tipleri
  • Araştırma Planlama
  • Mesleki Akciğer Hastalıkları, Solunum Fonksiyon Testi Değerlendirme Eğitimi kapsamında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından katılımcılara,
  • Mesleki Akciğer Hastalıkları
  • Solunum Fonksiyon Testi Değerlendirme
  • Temel Akciğer Filmi Okuma başlıklı eğitim konularında eğitim verilmeye başlandı.
yukarı çık
0
Paylaşım