Menu
RSS

İbradı’da Kardelen Festivali Heyecanı

İbradı’da Kardelen Festivali Heyecanı

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen İbradı Kardelen Festivali bu yıl da 6 Mart Pazar günü ilçe merkezi ve ilçeye 12 km mesafede bulunan Beyşehir Karayolu üzerindeki Sülek Yaylasında bir dizi etkinlikle kutlanacak..

İbradı Belediyesi tarafından organize edilen Festival hem yöresel değerleri tanıtacak hem de ilçe dışında yaşayan hemşehrileri bir araya toplayacak.

Terör olayları nedeni ile eğlence ve konser etkinliklerinin iptal edildiği festivalde Yöreye ait endemik bir bitki olan Kardelen hakkında bilgilendirmeler yapılacak.

Festivalde Prof. Dr. İbrahim Baktır, Prof. Dr. Kani Işık, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Hazar, Alaeddin Keykubat Üniversitesi Akseki Meslek Yüksek Okulu Ormancılık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlker Çinbilgel’in konuşmacı olarak katılacağı bir de seminer düzenlenecek.

Kardelen ve diğer endemik bitkilerin doğal yaşam alanlarına düzenlenecek gezilerle katılımcılar bölgedeki tıbbi ve aromatik bitkileri yerinde inceleme şansı bulacak.

Herkesi İbradı Kardelen Festivaline davet eden İbradı Belediye Başkanı Av. Serkan Küçükkuru Toroslara özgü bir bitki olan Kardeleni tanıtmayı amaçladıklarına dikkat çekerek 'Kardelen, Toros dağlarında 1200-1500 metre yükseklikte kendiliğinden yetişen ve tıbbi ve aromatik bir değere sahip soğanlı bir bitkidir. Bilinçsiz ve plansız toplanması ile doğadaki popilasyonu her geçen gün azalmaktadır.

Bu tür festivaller vasıtası ile halkımızı bilinçlendirerek kardelen bitkisinin gelecek nesillere de taşınmasını istiyoruz 'dedi. Kardelen soğanlarının yıllardır bilinçsizce sökülerek ekonomik değerinin altında pazarlandığını da vurgulayan başkan Küçükkuru 'Kardelen İbradı ve yöresi için hayati bir önem taşıyor. Zaten ülkemiz özgü bulunan 6 kardelen türünden sadece ikisi ticari değer taşıyor. Bu iki tür kardelende İbradı civarındaki Toros dağlarında yetişiyor.

Bu bitkilerin neslinin tüketilmemesi için üretimi teşvik edilerek planlanmalı, aşırı ve erken sökümü engellenmelidir 'şeklinde konuştu.

yukarı çık
0
Paylaşım