Menu
RSS

80 Kömür Santrali, Onlarca Kömür Madeni Geliyor

80 Kömür Santrali, Onlarca Kömür Madeni Geliyor

Kömürün ve kömürlü termik santrallerin zararlarını anlatmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyen TEMA Vakfı, Nisan ayı sonu ve Mayıs ayı boyunca gönüllüleriyle birlikte bulunduğu her yerde “kömürsüz yaşam herkesin hakkı” diyecek.

TEMA Vakfı gönüllüleri,  Türkiye’nin pek çok noktasında bisiklet turundan uçurtma şenliğine kadar pek çok etkinlik düzenleyerek kömürle ilgili gerçeklere dikkat çekerek karar vericilere de “kömürü bırak” çağrısı yapacak.

Türkiye’de doğa ve tarım kömür tehdidi altında. Zonguldak, Adana, İzmir, Çanakkale’de başta olmak üzere 80’e yakın kömür santrali, Konya Kapalı Havzası, Trakya Ergene, Eskişehir Alpu, Afyon Dinar gibi önemli tarımsal bölgelerin kömür ocaklarına dönüştürülmesi planlanıyor.

Planlanan kömürlü termik santral projeleri hava, su, toprak varlıklarına etkileri bakımından kümülatif olarak değerlendirilmek yerine tekil projeler olarak değerlendirildiği için etkilerinin gerçek büyüklüğü hesaplanmıyor.

Dünya kömürü çıkartmaktan vazgeçti

Türkiye iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek bölge olan Akdeniz Havzası’nda yer alıyor. İklim değişikliğinin en büyük nedeni ise kömürlü termik santrallerden kaynaklanan sera gazı emisyonları. TÜİK verilerine göre, 2014 yılında sera gazı emisyonları içinde en büyük payı %72,5 ile enerji kaynaklı emisyonlar oluşturuyor.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından iklim değişikliği ile mücadele için dünyadaki mevcut kömür rezervlerinin %82’sinin yer altında bırakılması gerektiği kabul edildi. Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmenin maliyeti her gün düşüyor. Ancak, Türkiye kömüre dayalı enerji politikalarına devam ediyor.

HAYAT ENERJİSİNİ KÖMÜRDEN ALMAZ

Türkiye’de 80’e yakın kömürlü termik santral yapılmasının planlandığından, Konya, Karaman, Dinar ve Ergene gibi pek çok tarım havzamızın kömür ocağına dönüşeceğinden haberiniz var mı? Biz TEMA gönüllüleri olarak havası, suyu, toprağı temiz bir dünyada yaşamanın bir hak olduğuna inanıyoruz ve Kömüre Hayır diyoruz! 

Çünkü;

  • Kömürlü termik santraller su varlıklarımızı tüketiyor
  • Kömürlü termik santraller sistemlerini soğutmak için su kullanırlar. Kullandıkları suyu, kaynar ve kirli halde akarsulara, denizlere boşaltırlar.
  • Kömürlü termik santraller sağlığımızı tehdit ediyor
  • Kömürlü termik santraller en büyük hava kirliliği kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hava kirliliği kanserojendir. Kömürlü termik santrallerin bulunduğu yerde insan ömrünün 10 yıl kısaldığı belirlenmiştir.
  • Kömürden elektrik üretmek ucuz değil
  • 2015 yılında Türkiye’de kömür yatırımlarına teşviklerin karşılığı 24,2 milyar Euro.  Bu bedel ülkedeki Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) %2,81’i kadar kamu parasını ifade eder. 
  • İstihdam yaratmanın yolu kömür değil
  • Yenilenebilir enerjiye dayalı bir enerji politikası, kömüre dayalı bir enerji politikasına göre daha fazla istihdam yaratır.
  • 2030’da, kömüre dayalı senaryoda enerji sektörü istihdamı 97.700 kişi, yenilenebilire dayalı senaryoda enerji sektörü istihdamı 133.200 kişi. 
  • Elektrik ihtiyacını gidermenin yolu kömür değil
  • Türkiye’de toplam enerjinin yüzde 27’sini boşa harcıyoruz. Üstelik kömürden elektrik üretmek, sağlık sorunları yaratmanın yanı sıra, topraklarımızı tüketiyor, tarımsal verim kaybına neden oluyor. 

Peki, ne yapılmasını öneriyoruz?

  • Doğru planlama ile enerji ve elektrik ihtiyacımıza dair gerçekçi öngörülerin yapılmasını istiyoruz, ihtiyacımız olmayan enerji için santrallerin yapılmasını istemiyoruz.
  • Enerji verimliliği ve tasarrufuna yatırım yapılmasını istiyoruz çünkü biliyoruz ki en temiz ve ucuz enerji tüketilmeyen enerjidir.
  • Elektrik ihtiyacımızı karşılamak için rüzgâr, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesini, bu yapılırken çevresel etki değerlendirme süreçlerinin bilimsel etik kriterlere dayanarak işletilmesini istiyoruz.

Tarım havzalarımız kömür ocağına dönüşmesin! Kömürlü termik santral istemiyoruz! #kömürsüzyaşam #herkesin hakkı

yukarı çık
0
Paylaşım