Menu
RSS

Antalya’daki Doğa Katliamına Artık Dur! Denmeli…

Antalya’daki Doğa Katliamına Artık Dur! Denmeli…

Antalya’nın Finike İlçesi’nde mermer ve taş ocaklarının neden olduğu doğa katliamına ait resmi rapordaki açıklama gerçeği gözler önünü serdi. Hürriyet’in ulaştığı rapor ile bölgedeki ocaklardan yükselen tozun tarım ürünlerine verdiği zarar belgelendi.

Antalya’nın Finike İlçesi’nde mermer ve taş ocaklarının neden olduğu doğa katliamı Finike Sulh Hukuk Mahkemesi ve İlçe Tarım Müdürlüğü’nün hazırladığı iki ayrı bilimsel raporla kanıtlandı.

Bölgedeki taş ve mermer ocaklarından yükselen tozun tarım arazileri ve ürünlere verdiği zararı inceleyen ziraat mühendislerinin hazırladığı raporda korkunç ifadeler yer aldı.

İşçiler De Etkileniyor

Hürriyet’in ulaştığı ilk raporda şu tespitler yer aldı: “Çakıl üretimi esnasında meydana gelen yoğun toz partikülleri yakın çevredeki bitkilerin yaprak ve meyvelerini toz halinde kaplamıştır.

Toz bitkideki solunumu ve fotosentezi yavaşlatmakta ve ağacın gelişimini engellemektedir. Nar hasatı sırasında tamamen tozla kaplı nar ağaçlarından çıkan toz yeniden hareketlenip bitki atmosferine yayılmakta toza maruz kalan işçiler de tozdan etkilenmektedir.”

Maliyet Yükseldi

Toz tabakası kaplı nar meyvesi tozlu ve mat rengi nedeniyle ayrıca ikinci bir işlem olarak özel silme ve parlatma gerektiğinden alıcı tüccar tarafından tercih edilmemekte veya düşük fiyattan işlem görmektedir. Finike’de nar ağaç başında tüccara satılmaktadır.

Dava tarihi itibariyle ağaç başı ortalama nar fiyatı 0,70 TL/kg olmakla birlikte hasat işçiliği maliyetinin artması ve nar meyvelerinin tozlu olması nedeniyle ağaç başı ortala nar fiyatının 0,40 TL olacağı kanaatindeyim.”

Sofraya Giremez!

Finike İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ikinci raporda ise şu bilgiler yer aldı: “Taş ocağından gelen kaya tozları nar ağaçlarının yaprak dal ve meyve üzerine kaplamış durumdadır. Yağmur ile kaya tozlarının yıkanmadığı tespit edilmiştir.

Kaya tozları meyve üzerine yapışması nedeniyle hasat edilen meyveler 1’inci kalite olarak sofralık tüketime sunulamayacağı, konsantre meyve suyu olarak tüketime yönelik sunulabileceği anlaşılmıştır. Meyvenin çiftçi şartlarında yıkanarak depolanması mümkün değildir.”

‘Tarım Duracak’

Özellikle portakal ve nar üretiminde kalitenin ciddi oranda düştüğünü kaydeden çevreci avukat İsmail Doğan Tunçbilek, “Portakalların üzerinde mermer tozu, kireç kalıntıları var. Kalite her geçen gün düşüyor. Aynı sorun nar ve zeytin ağaçları için de geçerli.

Bölgede inceleme yapan ziraat mühendislerinin hazırladığı raporlar durumun ne kadar kritik olduğunu kanıtlıyor. Birileri artık bu katliama dur demeli. Yoksa bu bölgedeki tarım faaliyetleri tamamen duracak” diye konuştu. Kaynak: Hürriyet / Salim Uzun

yukarı çık
0
Paylaşım