Menu
RSS

Antalya’daki Kuş Cenneti ’Yamansaz’ Yok Oluyor

Antalya’daki Kuş Cenneti ’Yamansaz’ Yok Oluyor

Turizm kenti Antalya'da şehrin merkezindeki kuş cenneti Yamansaz Gölü'nde su seviyesi 10 yılda 30 metre çekildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Yamansaz'ın, yangın, yapılaşma ve kaçak avla yok edilmeden doğal haliyle bir parka dönüştürülerek turizme kazandırılmasını istedi.

Antalya'nın Güzeloba Mahallesi'nde 51 familyaya ait 161 kuş türünün barındığı Yamansaz Gölü, SOS veriyor. 1'inci derece doğal sit alanı ilan edilen gölde su seviyesinin 10 yılda 30 metre çekildiği belirtildi.

Son dönemde çıkan yangın, dökülen moloz ve yerleşim yerlerinden atılan atık nedeniyle bölge çöp cennetine döndü. Yamansaz'ın üstünün olduğu gibi su altının da çöplerde dolu olduğu görüldü.

Yamansaz'ın su altı kirliliğini gün yüzüne çıkarmak için dalış gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ve ekibinin kamerasına başta koltuk, pet şişeler, içki kutuları, cam şişe, kova ve çok sayıda çeşitli atık takıldı. Prof. Dr. Gökoğlu, Yamansaz'ın sulak bir alan olduğunu ve bir çay vasıtasıyla sularının denize akıtıldığını söyledi.

"Endemik türler var"

Suyun kanala alınması ile birlikte Yamansaz'da su seviyesinin düştüğünü ve bataklık alanın karasal alana dönüştüğünü aktaran Prof. Dr. Gökoğlu, "Biyolojik çeşitlilik açısından birçok canlının yaşamını sürdürmesiyle Yamansaz muhteşem güzellikte bir yer.

Antalya'nın altındaki karstik çatlaklardan akan sular Yamansaz'ın sularını oluşturuyor. Su kaynakları devamlı kendini yeniliyor. Çok temiz turkuaz renginde bir su var. İçerisinde nilüfer ve su teresi, kamışlık ve sazlık mevcut. Balık olarak levrek, kefal, sazan, yayın var" dedi.

"Yamansaz'ın sahibi yok"

Yamansaz'da bölgeye ait kırmızı listede yer alan bir midye türünün de yaşadığının altını çizen Prof. Dr. Gökoğlu, "Antalya'ya ait endemik balık türleri de yaşıyor. Yamansaz bulunmaz bir yer ancak bütün çöplük oraya yığılmış durumda.Yamansaz'ın sahibi yok. Bunu 'Antalya'nın da sahibi yok' şeklinde ifade edebiliriz. Oysa arka tarafında turizm var. Yani arka taraf turizm bölgesi hemen ön tarafı çöplük" diye konuştu.

"Doğasını bozmadan Tayland'daki gibi yüzen çarşı yapılabilir"

Yamansaz'ın yok edilmesi yerine turizme kazandırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Gökoğlu, "Burası turizme kazandırılmalı. Tayland'da yüzen çarşı var. Ülkeye gelen her turist mutlaka bu çarşıyı ziyaret eder. Üzerinde çok fazla oynamadan doğallığıyla Yamansaz turizme kazandırılabilir.

Hatta Amazon parkı şekline de getirilebilir. Orada bir takım değişiklerle canlı tutulabilir. İnsanlar kano ve teknelerle bu alanda gezip yöresel eşyalarını satışa sunabilirler. Göle ait canlı türlerini yok etmeden projeler yapılabilir" ifadelerine yer verdi.

"Kuş cenneti çöp cenneti oldu"

Öte yandan 'Kuş Cenneti' olarak bilinen Yamansaz, çevresine dökülen molozlar ve yerleşim yerlerinden atılan atıklar nedeniyle çöp cennetine döndü. Nilüferlerle kaplı doğa harikası gölün yüzeyini artık plastik poşetler ve pet şişeler kaplıyor. Gölün suyundaki kirlilik de her geçen gün artıyor. Son dönemde ise sazlık alanda çıkan yangınlar dikkat çekiyor.

yukarı çık
0
Paylaşım