Menu
RSS

Antalya Tarımına Yön Verecek Toplantı Yapıldı

Antalya Tarımına Yön Verecek Toplantı Yapıldı

Tarım Konseyi Odak Grup Toplantısı, akademisyenler, tarım sektörü temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 2 gün süren toplantıya, Tarım Konseyi Başkanı Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Tarım Konseyi İcra Kurulu üyeleri

ATSO Başkanı Davut Çetin, BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ile çok sayıda davetli katıldı.

TARIMA SAHİP ÇIKIN

Ali Çandır, Tarım Konseyi Odak Grup Toplantısı’nda Antalya tarımının birikmiş sorunlarının ele alınacağını belirterek, “Mesleki birikimlerimizle sorunları ve çözüm önerilerini, oluşturduğumuz 7 masada ortaya koymaya çalışacağız.

Daha sonra öncelik sıralamasına göre ele alacağımız konuların takibini birlikte yapacağız” dedi. Tarım Konseyi’nin tarımın daha iyiye gitmesi için çalıştığını vurgulayan Çandır, “Ama tarımın sorunlarının çözümü için getirilen çözüm önerilerine siz sahip çıkmadığınız sürece sonuca ulaşma şansımız yok” dedi.

1980’den sonra yoğun göç alan Antalya’da kentlilik bilinci ve aidiyet duygusunun gelişmediğini, sorunların çözümünde karar vericilerden farklı taleplerde bulunulduğunu kaydeden Çandır, Tarım Konseyi’nin sorunlar ve çözüm önerilerini içeren çalışmasının kitapçık haline getirilerek, karar vericilere sunulacağını bildirdi.

Muhteşem coğrafya ve tarım potansiyeline sahip Antalya’nın tarım potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediğine dikkat çeken Ali Çandır, şunları söyledi:

“Bir taraftan işsizlik var diyor, bir taraftan katma değer üretemiyoruz, potansiyelimizi de atıl bırakıyoruz. Umarım bu çalışma sonucu, hepimizin hayatına dokunacak, hepimizin işimizi geliştirecek, hepimizin işine katkı sağlayacak sonuçlar doğurur. Tarımımıza sahip çıktığımız sürece başarırız” diye konuştu.

HEP BİRLİKTE PAKET BEKLİYORUZ

Tarım Konseyi İcra Kurulu Üyesi ATSO Başkanı Davut Çetin, her kurumun tarımla ilgili çalışmaları kendi adına yaptığını belirterek, “Ama işbirliği olmadığı için bazen sesimizi tam olarak duyuramıyoruz. Tarım Konseyi’nin bu toplantısı önemsiyorum çünkü Antalya’nın tarımla ilgili tüm aktörleri burada.

Buradan çıkacak detaylı bir rapor, sorunları tek tek anlatmak yerine birlikte anlatmamızı sağlayacak bir ortam oluşturur” diye konuştu. Çetin, tarımın acil desteği ihtiyacı olduğunu belirterek, Tarım Bakanı Faruk Çelik’in yakın zamanda paket açıklayacağını bildirdiğini belirterek, “Hep birlikte paketi bekliyoruz” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, “Benim çiftçim zor durumda” diyerek sözlerine başladı. Alp, çiftçinin üretebilmesi için elinden tutulması gerektiğini belirterek, “Elinden tutulursa Türk çiftçisi en iyisini yapar” dedi.

ÖRTÜALTI GELİRDE YÜZDE 20 KAYIP BEKLENİYOR

BAİB Mustafa Satıcı, Tarım Konseyi olarak hükümetten tarım paketi beklediklerini belirterek, “Bence tarım sektörünü desteklemek anlamında yeteri kadar bütçe var” dedi. Rusya krizinden sonra ürünleri Avrupa pazarına yönlendirmek için çalıştık ama orada da zamanında üretim, hacimli üretim, kaliteli üretim, gıda güvenliği gibi sorunlar karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Satıcı, Konsey’in görüş ve fikirlerinin Ankara’ya taşınmasında birlikte hareket edilmesi halinde sonuç alınabileceğini vurguladı.

Süs Bitkileri İhracatçılar Birliği ve ANSİAD Başkan Yardımcısı Lütfi Göbüş, üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

RUSYA KRİZİNİN ETKİLERİNİ SENEYE GÖRECEĞİZ

Kumluca TSO Başkanı Murat Hüdevandigar Günay, tarımda kötü gidişata dikkat çekerek, “Rusya krizinin etkilerini seneye göreceğiz. Kronikleşen sorunlara çözüm arayacağız ama acil önlemlerin şu dönem gündeme gelmesi şart“ diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi İlker Yılmaz, sorunların epeydir halının altına süpürüldüğünü belirterek, “Artık halının altında yer kalmadı” dedi.

DÜNYANIN HERYERİNDE TARIM DESTEKLENMEK ZORUNDA

Ziraatçiler Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan, “Dünyanın her yerinde tarım desteklenmek zorundadır. Benim ülkemde tarıma destek yüzde 2 iken, Avrupa ülkelerinde destek yüzde 35. Bu rakamlar durumumuzu gösteriyor” dedi.

KOMŞULARIMIZLA İYİ GEÇİNELİM

Yaş meyve sebze ihracatçısı Cahit Özer, yaş meyve sebzede ihracatının komşularla yapılabileceğini belirterek, konuşmalarla iyi ilişkiler kurulması gerektiğini vurguladı.

7 gruba ayrılan katılımcılar, sektörel konularda sorunlarını dile getirerek, çözüm önerileri sundu. Yapılan çalışmanın sonucu kitapçık haline getirilerek, Antalya tarımına rehberlik edecek. Odak toplantısında, 2016 1. olağan toplantısı anket sonuçları da değerlendirildi.

yukarı çık
0
Paylaşım