Menu
RSS

ASMO: Darbeye Hayır Diyoruz

ASMO: Darbeye Hayır Diyoruz

Antalya Serbest Muhasebeci Ve Mali Müşavirler Odası (ASMO) yönetim kurulu adına bir basın açıklaması yapan Oda Başkanı Emrullah Tayfun Çavdar ülkedeki darbe girişimini lanetlediklerini belirtti. Basın açıklamasını “15 TEMMUZ 2016 tarihinden alınmış bir kararımızdı.

Ancak ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü durumdan dolayı ertelenmiş olup mesleğimize ve ülkemize olan sorumluluğumuzdan dolayı bugün gerçekleştiriyoruz” diyen Çavdar, “Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde kurulan Cumhuriyetimizin, Demokrasimizin ve hukuk devletinin dün olduğu gibi, bugünde ve yarınlarda arkasında duracağımızı ve ülkemizin demokratik düzenini yıkmayı hedefleyen her türlü girişim ve darbeye karşı yılmadan gereken tavrı sergileyeceğimizin bilinmesini istiyoruz.

15 TEMMUZ gecesi yaşanan bu darbe girişiminde şehit olanlara Allah’tan rahmet yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz” dedi.

Öte yandan Çavdar, Gelir İdaresi Başkanlığının web sayfasında yayınladığı bir duyuru için de bunun angarya olduğunu ve yasal bir dayanağının bulunmadığını söyledi. Konu ile ilgili Çavdar’ın açıklaması şöyle:

Angaryalara Hayır, Artık Yeter Diyoruz

Gelir İdaresi Başkanlığı WEB sayfasında “01.07.2016 – KDV 1- KURUM GEÇİCİ VE GELİR GEÇİCİ BEYANNAMELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİK HAKKINDA” başlığı ile yapılan duyuruda 2016 2.Dönem Kurum Geçici ve Gelir Geçici beyannamelerine fatura çeşidi (Kağıt Fatura, E-Fatura, E-Arşiv) alanı, KDV1 Beyannamesinin sonuç hesapları kulakçığına belge bilgileri eklenmiştir.

Eklenen kısma bir ay içinde düzenlenen; Fatura, E-Fatura, E-Arşiv Fatura, E-Bilet, Perakende Satış Fişi, Serbest Meslek makbuzu, İrsaliyeli Fatura, Özel Fatura gibi belgelerin sayısının beyannameye bilgi olarak eklenmesi istenmektedir.

Kamu yararı doğrultusunda bilginin en doğru ve en kısa şekilde temin edilmesinin öneminin çok büyük olduğunun bilincindeyiz. İdaremizin yeteri kadar bizleri takdir etmediğini görüp üzülsek bile, bu güne kadar meslek mensupları olarak bu yöndeki sorumluluğumuzun hep farkında olduk ve büyük bir çabayla yerine getirmeye çalıştık.

Mükelleflerden istenen her türlü bilgi verme yükünün büyük bir çoğunluğunun gerçekte meslek mensuplarının üzerinde kaldığı çok iyi bilinmektedir. Yine bu güne kadar idarenin e-uygulamalara geçme sürecinin mükellefler ayağındaki en büyük yükünü meslek mensupları olarak bizler taşıdık. Bunu mesleki ve toplumsal sorumluluk bilinci içinde bir geçiş süreci olarak gördük ve destek olduk.

Ancak artık bu yükler giderek iyice taşınamaz hale gelmiş ve artık angaryanın da ötesine geçerek neredeyse zulme dönüşmeye başlamıştır. Şimdi de idare tarafından hiçbir açıklama yapılmadan, neye yarayacağı izah edilmeden, KDV beyannameleri ile birlikte, bütün gelir belgelerinin (bütün satış faturaları, satış fişleri, yolcu belgeleri vb.) sayısı istenmeye başlandığı duyurulmuştur.

Artık her şeyin elektronik ortama taşınmak istendiği bu dönemde mükelleflerden, dolayısıyla meslek mensuplarına milyonlarca belgeyi "git bir de say ve bunların sayısını beyannameye yaz" denmektedir.

Bu uygulama yoluyla dolaylı olarak meslek mensuplarına, tam olarak neye yarayacağı anlaşılamayan bu bilgileri oluşturmak için gereken iş gücü ve zaman yoluyla "işyerlerinizden hiç çıkmayın" denilmektedir. Neye yarar sağlayacağını anlayamadığımız bu uygulamayı kabul etmemiz mümkün değildir.

Üstelik aniden duyuru yoluyla hem vergi mükelleflerine hem de meslek mensuplarına ağır iş yükü ve maliyet getiren bu uygulamanın Maliye Bakanlığı’nın düzenlediği bir tebliğ olmadan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın WEB sitesinde E-Beyanname bölümünde Uygulama ve Veri Yönetim Daire Başkanlığı’nın yayımladığı bir duyuru ile KDV Ve Geçici Vergi beyannamesinde değişiklik yapılması kişi yönünden ve yetki açısından hukuka aykırıdır.

Bu bilgiler çeşitli şekillerde yapılan bildirim ve beyanlar yoluyla zaten çoğunlukla idarede bulunmaktadır. Bunları tek bir noktada birleştirmeye yönelik teknik ve idari çalışmalar yapmak yerine, neden bu bir yük haline getirilerek mükelleflere ve dolayısıyla aslında meslek mensuplarına yükleniyor?

Diğer taraftan kamu yararı bulunmayan bu uygulama ile meslek mensuplarına ciddi külfet getirmek de hukuk devleti ilkesine bağdaşmadığı gibi vergiye gönüllü uyum kriteriyle de uyuşmamaktadır.

Maliye ile mükellef arasında diyalog kurmada ve vergiye gönüllü uyum sağlamada önemli bir görev üstlenmiş olan meslek mensuplarının gereksiz angaryalarla bıktırmak hiç kimseye bir fayda sağlamayacaktır.

Ayrıca GİB’ten meslek camiamızı ilgilendiren düzenlemeleri yaparken meslek odalarımızın görüşüne başvurmaları ve oluşacak ortak akıl ile hareket etmeleri yönünde talebimizi bir kez daha tekrarlıyoruz. Bu durum tüm taraflar için fayda getirecektir.

“Ben yaptım oldu” anlayışı artık günümüzün modern düşünce anlayışıyla bağdaşmamaktadır. Bu nedenle amacını bilmediğimiz bu uygulamanın ne için istenildiğinin ve kamu yararının olup olmadığı hususunun meslek örgütleri ile paylaşılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Zira meslek odalarıyla paylaşılmadan ve ortak akıl dikkate alınmadan yapılacak her değişiklik, meslek mensupları tarafından yeni bir iş yükü olarak algılanacak ve idarece beklenen olumlu sonucu vermeyecektir.

Meslek örgütümüz mali tatil hakkımızı yetersiz bulsa da, bu bir başlangıç dedi ve memnuniyetle karşıladı. Ama bizler sesimizi çıkarmadıkça yetersiz olan mali tatilin başlangıcı olan 01 TEMMUZ günü Gelir İdaresi Başkanlığı WEB sayfasında “KDV 1- KURUM GEÇİCİ VE GELİR GEÇİCİ BEYANNAMELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLE ilgili duyuru ile yeni bir angarya yüklenmesi de çok manidardır. Bu duygu ve düşüncelerle, Angaryalara Hayır, Artık Yeter Diyoruz…”

yukarı çık
0
Paylaşım