Menu
RSS

Çetin Osman Budak: Turizm Bakanı Hayal Dünyasında

Çetin Osman Budak: Turizm Bakanı Hayal Dünyasında

Budak: ‘Bakan’ın Yüzde 20 Kayıp Olur İtirafının Faturası En Az 12 Milyar Dolar’ ‘Rutin Tanıtım Dışında Ek Adım Atılmaması Büyük Talihsizlik’ ‘Yok Sayılan Turizm Çalışanları Ve Esnaf Evine Nasıl Ekmek Götürecek?’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın “Turizmde yüzde 20’lik kayıp olur” açıklamasıyla en az 12 milyar dolarlık kaybı hafife aldığını, çöküntüyü örtmeye çalıştığını belirterek, “Sayın Bakanı’nın, yüzde 20 kaybı kabullenen açıklamaları turizm için büyük talihsizliktir. Verilen gerçeklerden uzak rakamlar da gösteriyor ki;  Turizm Bakanı hayal dünyasında yaşıyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın turizmde yaşanan krizle ilgili “Biz yapacağımızı yaptık, beklemekten yanayız” açıklamasına tepki gösterdi.

Bakan Ünal’ın açıklamalarında birçok yanlış bulunduğunu ve AKP’nin bir turizm politikası olmadığını kanıtladığını vurgulayan Budak, “Sayın Bakan’ın açıklamaları, turizm sektörü için büyük talihsizliktir. Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelerin doğru okunamadığı görülmektedir.

Ayrıca açıklamada ciddi maddi hatalar var. Geçen yıl Türkiye’ye 4.5 milyon değil, yüzde 18.5 kayıpla 3.6 milyon Rus turist gelmiştir. Antalya’da 3 aylık Rus turist kaybı yüzde 75’tir.  Bu yıl 2.5 milyon Rus turist geleceğini beklemek, hayalciliktir. Rusya, bırakın Türkiye’ye turist göndermeyi, Türk ortaklı tur operatörlerinin lisanslarını iptal etmiştir.

Ayrıca Ukrayna’dan gelecek turist sayısının 1 milyona çıkacağı beklentisinin müjde olarak sunulması da ciddiyetten uzaktır. Ukrayna’dan zaten 700-750 bin turist geliyor. Bunun 250 bin düzeyinde artması, Bakan’ın iyimser açıklamalarına göre Rusya’dan yaşanacak kaybın sekizde birini bile karşılamıyor. Bunun iyi bir gelişme gibi sunulması, hayal dünyasında yaşandığının kanıtıdır” dedi.

12 MİLYAR DOLARI KÜÇÜMSEYEN BAKAN

Bakan Ünal’ın “Sezonu yüzde 20 kayıpla kapatırız” sözünü de eleştiren Budak, yüzde 20’lik kaybın “normalleştirilmeye” çalışıldığını söyledi. Budak, “Sayın Bakan’ın itirafına göre yüzde 20’lik kayıp olacak. Bunun kabulleniliyor olunması, kaybın önüne geçecek, kaybı aşağı çekecek bir adım öngörülmemesi, turizmin geleceği için kaygı verici. Peki bunun faturası ne olacak? Geçen yıl 41 milyon düzeyinde bir turizm hareketliliği var.

Yüzde 20’lik kayıp 8 milyon eder. TEPAV’ın belirlemelerine göre turizmin çarpan etkisi 1.87, ortalama turist harcaması 804 dolar olarak baz alındığında kayıp 12 milyar dolar düzeyinde olacaktır. 12 milyar dolarlık kaybı küçümsemek, sorunu anlamamaktır. Bakan’ın ‘açığı yerli turistle ve İran’la kapatırız’ açıklaması da sektöre ne kadar uzak olduğunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.

ATILACAK ADIMLAR VAR

Erken rezervasyonlarda geçen yıla göre yüzde 40’lık bir gerileme ortaya çıktığını belirten Budak, turistlerin tercihini etkilemeye dönük bir etkili ve özel bir kampanya yürütülmediğini söyledi. Budak, “Yılbaşından bu yana tanıtım bütçesi 5 kat artmalı, ciddi kampanyalar yapılmalı dedik ama dinletemedik. Uçak yakıt desteği boş koltuk desteğine dönüştürülüp, tüm yıl verilmeli dedik dinletemedik.

Türkiye’ye gelecek turistler için 20-30 euro’luk hediye çekleri hazırlanması ve alış veriş kampanyaları önerdik, yine sonuç yok. Turizm imaj ve barış sektörüdür. İmajla birlikte turizm sektörü de yerle bir edildi. Demokrasi ve özgürlüklerdeki gerilemeler, gazetecilerin hapse atılması,  güvenlikle ilgili gelişmeler ve son ABD gezisinde ortaya çıkan manzaralar.

Bunlar hep negatif olaylar. Bu alanlarda ne yapıldı ki, şimdi olumlu sonuçlar ortaya çıksın. Siz tercih edilmek için ne yaptınız ki, turistler Türkiye’yi tercih etsin” diye sordu. Budak, şöyle devam etti:

TURİZM ÇALIŞANLARI VE ESNAF İÇİN NE YAPILDI

“Kriz giderek derinleşiyor. Hükümet sorunu doğru okuyamadığı için hazırladığı destek paketinin de çözüm getirmesi mümkün değil. Sayın Bakan’ın ‘Biz yapacağımızı yaptık, bekleyeceğiz’ sözleri, vahimdir. Turizm sadece otel sahiplerinin ecrimisil ödemeleri değildir.

Sadece otel sahiplerini ve tur operatörlerini ilgilendiren bir konu da değildir.  Ben Sayın Bakan’a sormak isterim. İşsiz kalacak binlerce turizm emekçisi için ne yaptınız? Turizm bölgelerindeki esnaf için ne yaptınız? Yok saydığınız turizm çalışanları ve esnaf evlerine nasıl ekmek götürecek? Turizmde ayakları yere basan bir paket hazırlanmadığı için ciddi bir çöküntü yaşanıyor.”

yukarı çık
0
Paylaşım