Menu
RSS

CHP’li Budak: AKP Kayıp Kaçakta Yurttaşa Çifte Kazık Getiriyor

CHP’li Budak: AKP Kayıp Kaçakta Yurttaşa Çifte Kazık Getiriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP’nin mahkeme kararıyla iade edilen kayıp-kaçak bedellerinin ve mahkeme masraflarının yeniden faturalara yansıtılmasının yolunu açmaya çalıştığına dikkat çekerek, “Yıllarca hukuksuz şekilde kayıp-kaçak bedeli ödeyen ancak

dava açmayan yurttaşlar, dava açıp kazanan yurttaşların ortaya çıkardığı maliyeti de ödemek zorunda kalacak. Tam bir çifte kazık, tam bir hukuk garabeti” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada TBMM’ye gönderilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı eleştirdi.

AKP döneminde enerji alanının hukukun işlemediği bir alan haline geldiğini kaydeden Budak, tasarının tamamen yargı kararlarını “baypas” amacıyla hazırlandığını söyledi.

Budak, “Türkiye, AKP hükümetleri döneminde iki büyük karanlık yaşadı. Geçen yıl bütün Türkiye’de elektrikler kesildi. Enerji Bakanı bir siyasi sorumluluk çıkardı mı? Hayır. Soma’da daha fazla kazanma hırsıyla 301 madenci yaşamını yitirdi.

Bakan siyasi sorumluluk üstlendi mi? Hayır. Bunun örnekleri çok. Bu bir kültür meselesi. Ülkesine, milletine saygı meselesi. Şimdi hukuka, yargıya saygısızlığın bir örneği olarak bu tasarı TBMM’ye gönderiliyor” dedi.

33 Katrilyon Ek Fatura

Tasarı ile bugüne kadar EPDK kararı, tebliğ ve yönetmeliklere dayanılarak tahsil edilen kayıp-kaçak bedeline yasal kılıf getirildiğini, şirketlerin iade ettikleri kayıp-kaçak bedellerinin yeniden hem de masraflar eklenerek tahsilinin yolunun açılmaya çalışıldığını bildiren Budak, “Tasarıda yazdığı şekliyle vatandaşlardan 33 katrilyon lira toplanmış ve şimdi buna yasal kılıf getiriliyor.

Kurul kararıyla yapılmış olmamış, yönetmelikle yapılmış olmamış şimdi kanun yapılıyor. Bu durum; 33 katrilyon liranın kanunsuz toplandığının itirafıdır, kanıtıdır. 

Tamamen şirketlerin çıkarını korumak için hazırlanmış bir tasarıyla karşı karşıyayız. Bugüne kadar kayıp-kaçak bedellerinin iadesine ilişkin açılan dava sayısı nedir ve iadesine karar verilen, ödenen tutar ne kadardır? Halen devam eden davalarda iadesi istenen tutar nedir? Bunların açıklanması gerekir” dedi. Budak şunları söyledi:

Hukuk Garabeti İkinci Kazık

“Burada yeni bir hukuk garabeti daha yaratılıyor. İade edilen bedeller, bunlarla ilgili mahkeme masrafları yeniden faturalara yansıtılacak. Yurttaşlara, hak aramanın, adalet aramanın, yargıya gitmenin bedeli ödetilecek.

Dava açan ve kazanan vatandaşlar, kısmen bu kazıktan kurtuluyor. Ödediklerinin bir bölümünü geri alacaklar.

Ama yıllarca kayıp kaçak bedeli ödeyen, kaçak elektrik kullananların faturasını ödemek zorunda kalan ve dava açmayan yurttaşlar şimdi bir de diğer yurttaşların kazandığı davaların bedelini ve mahkeme masraflarını ödemek zorunda kalacak.

Buna ne denir? Buna çifte kazık denir. Şirketleri kurtarmak için vur abalıya mantığıyla hukuk yapılıyor.”

Nükleer Aymazlık

Nükleer santral inşaatıyla ilgili her türlü koşulun devre dışı bırakıldığını ve güvenliğin tamamen şirketlerin keyfine bırakıldığını kaydeden Budak, şöyle deva etti:

“Hükümetin tasarıyla birlikte görüşülecek olan bir de AKP Grubu’nun teklifi var. Nükleer santral inşaatlarıyla ile ilgili her türlü kural alt üst edilmek isteniyor.

Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve Yapı Denetimi Hakkında Kanun’un devre dışı bırakılması öngörülüyor. Santral inşaatının denetimi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) çıkaracağı yönetmeliğe göre yapılacak.

Mahalle bakkalı inşaatı kanun gücüyle denetlenecek,  nükleer santral inşaatı yönetmelikle denetlenecek. Tam bir aymazlık, tam bir nükleer aymazlık yaşanıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun uyarıları görmezden geliniyor. Güvenlikle ilgili ciddi koşullar getirilmesi gerekirken, tam tersi adımlar atılıyor.”

yukarı çık
0
Paylaşım