Menu
RSS
Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya’da On Binler Tek Yürek Oldu, Sel Oldu Aktı

Antalya, 19 Mayıs Atatürk'ü An...

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam Ücret 20 TL’ye Yükseldi

Antalya'da Ulaşım Ücretine Yüzde 33 Zam Geldi: Tam…

UKOME Genel Kurulu’nda alınan ...

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taksime Yürümek İsterken Tutuklananlara Sahip Çıkıyoruz!

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri: Taksime Ve Taks…

1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek is...

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerinde Kuvvetli Yağış Bekleniyor!

Meteorolojik Uyarı: Antalya'nın Doğu İç Kesimlerin…

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü...

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet İçin 1 Mayıs Meydanlarına!

Antalya Emek Platformu: Ekmek, Adalet Ve Hürriyet …

2024 1 Mayıs’ında da işçiler, ...

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözler Değil Yaptırım İstiyoruz!

Antalya Eğitim İş: Öğretmene Şiddete Dair Boş Sözl…

Eğitim İş Sendikası Antalya Şu...

Prev Next

CHP’li Budak: Eğitimin Temeli Akıl ve Bilim Olmalı

CHP’li Budak: Eğitimin Temeli Akıl ve Bilim Olmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, eğitim alanında hem nicelik hem de nitelik yönünden ciddi sıkıntılar yaşandığını, AKP’nin “bakana göre eğitim sistemi” anlayışının da sorunları derinleştirdiğini belirterek, “Zorlu geçeceği anlaşılan 2016-2017 öğretim yılında tüm öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar diliyorum” dedi.

Budak, “15 Temmuz Dersi” konusunda da uyarılarda bulanarak, “15 Temmuz; eğitimde yapılan hatalardan ders çıkarma aracı olarak değil de propaganda aracı olarak kullanılmaya çalışılırsa, Türkiye’nin önüne yeni faturalar gelecektir” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak,  2016-2017 Eğitim-Öğretim Yılı’nın açılışı dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkelerin en önemli gücünün insan kaynağı olduğunu, insanlarını nitelikli bir eğitimle buluşturan ülkelerin gelişmişlik sıralamasında da öne geçtiğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında eğitime büyük önem verildiğini ve nitelikli eğitim kurumları oluşturulduğunu, bu sayede Türkiye’nin bir sıçramayı gerçekleştirdiğini kaydeden Budak, ancak son yıllarda eğitimde hem nicelik, hem de nitelik yönünden ciddi sıkıntılar ortaya çıktığını, çağdaş eğitim anlayışının yerine, siyasi iktidarların, cemaatlerin kendi “nesillerini” yetiştirmesinin önünün açılmaya çalışıldığını vurguladı.

Budak, “Milli olması gereken eğitim sistemine ne yazık ki; uzun yıllardır bu anlayıştan uzak bir şekilde yaklaşıldı. AKP döneminde ise neredeyse her bakana göre eğitim sistemi ve müfredat oluşturuldu.

Öğretim Birliği ilkesi zedelendi ve cemaatlerin kendi nesillerinin yetiştirmesinin önü açılmaya çalışıldı. Üniversiteler susturuldu.

Gelinen nokta; eğitimde ciddi bir nitelik kaybı ve toplumsal kutuplaşmadır. Sıfırcı öğrencilerin sayısındaki artış, uluslararası sınavlarda çocuklarımızın son sıralarda yer alması; eğitimde yapılan yanlışların sonucudur.

Türkiye’deki kutuplaşma, eğitimdeki yanlışların sonucudur. ‘Benim manevi mirasım akıl ve bilimdir’ diyen Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ders programlarından çıkarılması; eğitimdeki en temel yanlışlardan biridir.

Bu anlayıştan derhal vazgeçilmelidir. Eğitim sistemi yeniden akıl ve bilim rayına oturtulmalıdır. Araştıran, soran, sorgulayan, kendine güvenen, demokrasiyi özümsemiş, hoşgörülü insanlar yetiştirecek çağdaş eğitim altyapısı kurulmalıdır. Yönetici ve öğretmen atamalarında liyakat yeniden temel ölçüt haline getirilmelidir” dedi.

Zorlu Yıl

Eğitimde var olan sıkıntılara “15 Temmuz Darbe” girişimiyle yenilerinin eklendiğini kaydeden Budak, “darbe fırsatçılığı” ile iktidarın düşüncelerini paylaşmayan binlerce öğretmenin de ihraç edildiğini ya da açığa alındığını belirtti. Budak, “Eğitimde ciddi sıkıntılar var. Üzerine bir de 15 Temmuz eklendi.

Darbe fırsatçılığıyla OHAL yetkileri kullanılarak FETÖ ile ilgisi olmayan binlerce öğretmen de öğrencilerinden koparıldı. Öğretmen açığının yaşandığı bir dönemde, binlerce öğretmenin de ihraç edilmesi, açığa alınmasının sorun yaratmayacağı söylenemez.

AKP’nin hatalarının bedelini ne yazık ki çocuklarımız ve öğretmenlerimiz ödeyecek. Bu anlamda 2016-2017 öğretim yılı çok zorlu bir yıl olacak. Çocuklarımıza, zor koşullarda özveriyle görev yapan öğretmenlerimize başarı ve esenlik diliyorum” dedi

Propaganda Değil Ders

Eğitim kurumları için hazırlanan “15 Temmuz” broşürleri ve belgesellerine de değinen Budak, “Çocuklarımızın; Cumhuriyet, demokrasi, özgürlükler, hukuk devleti konusunda bilinçlendirilmesi eğitimin temel işlevlerinden biridir.

Ancak bu bilgilendirmenin; siyasi propaganda amaçlı değil; objektif bir anlatımla yapılması gerekir. Okullarda dağıtılan materyaller konusunda bu hassasiyetin yeterince gösterildiğini söylemek mümkün değil.

15 Temmuz; eğitimde yapılan hatalardan ders çıkarma aracı olarak değil de propaganda aracı olarak kullanılmaya çalışılırsa, Türkiye’nin önüne daha ağır faturalar gelecektir. 15 Temmuzların bir daha yaşanmaması için çağdaş, nitelikli eğitimin önemi anlaşılmalı ve anlatılmalıdır” dedi.

yukarı çık
0
Paylaşım